Wat moet je absoluut meenemen op je treinreis door Europa?

Steeds meer Nederlanders pakken de trein om op vakantie te gaan. Dat is niet zo vreemd: een groot deel van die treinreizigers vindt het belangrijk om iets voor een beter milieu te betekenen. Daarom vervangen ze hun vliegreizen door treinreizen. Ga je dit jaar voor het eerst op vakantie met de trein en ben je benieuwd wat je absoluut niet mag vergeten? In dit artikel lees je meer over de bagage en spullen die je zeker mee moet nemen op je treinreis door Europa. Vergeet ook vooral niet om een flinke pot energie en een goed humeur in te pakken.

Kies je voor een backpack of een koffer

Voordat je begint met het inpakken van je tas of koffer moet je je afvragen wat voor soort bagage je mee wilt nemen. Sommige reizigers kunnen niet zonder hun backpack; een grote tas met allerlei verborgen vakjes. Het voordeel van een backpack is dat je er veel spullen in kwijt kunt en dat je verschillende vakjes en ruimtes in de tas hebt. Een nadeel is dat je zo’n tas altijd op je rug moet dragen, wat soms behoorlijk zwaar kan zijn.

Wil je liever niet sjouwen met je spullen? Dan is het aan te raden om voor een goede, grote koffer met wieltjes te gaan. Zo’n koffer kun je met gemak in het bagagerek van de trein leggen of neerzetten. Wanneer je de trein verlaat, trek je de koffer op de wieltjes mee zonder dat je daar heel veel moeite voor hoeft te doen. Waar je ook voor kiest; zorg in ieder geval voor een kwalitatief stuk bagage dat je goed kunt afsluiten met een slotje. Op deze handige website vind je de beste reisgear voor de meest eerlijke prijzen.

treinreis door Europa
©Reizen met de trein

Met de trein door Europa: dit moet mee in je bagage

Heb je eenmaal bepaald of je voor een backpack of een koffer gaat dan is het tijd om de bagage in te pakken. Onze tip? Voor een treinreis naar Venetië of een treinreis door Duitsland heb je echt niet héél veel nodig. Pak daarom zo licht mogelijk in; wat je niet mee hebt, kun je immers ook niet kwijtraken. Toch is er wel een aantal spullen dat je echt nodig hebt tijdens zo’n treinreis. Neem altijd een kleine rugzak of schoudertas mee voor persoonlijke spullen, zoals je smartphone, je portemonnee, je sleutels en je paspoort of identiteitskaart. Gebruik de backpack of koffer voor de volgende musthaves voor een treinreis door Europa:

 • Goed gevuld EHBO-doosje. Er zijn allerlei speciale kleine reisboxen beschikbaar met alle benodigdheden.
 • Een e-reader of tablet waar je tientallen boeken op kunt verzamelen en meenemen.
 • Een reisgids van je bestemming of de landen waar je doorheen reist. Zo’n gids kun je ook op je e-reader of tablet zetten.
 • Hangslotje(s) om aan je tas en/of koffer te hangen tijdens het reizen.
 • Een geldriem die je om kunt doen. Hier kun je je paspoort, rijbewijs, geld en andere documenten in bewaren.
 • De opladers van je telefoon, tablet, e-reader, camera en andere benodigdheden.
 • Een universele adapter om je smartphone of camerabatterij op te laden.
 • Reisspelletjes, zoals een kaartspel of reismonopoly.
 • Zonnebril, zonnebrandcrème en zwemkleding.
 • Mapje met kopieën van belangrijke reisdocumenten.
 • Extra eten en drinken voor onderweg.
 • Anti-muggenproducten waar je gemakkelijk bij kunt. In de trein kun je ook last krijgen van muggen.
treinreis door Europa
©Anete Lūsiņa on Unsplash

Overige tips voor je bagage tijdens treinreizen

Wat je ook doet: prop je tas of koffer nooit helemaal vol. Je moet er rekening mee houden dat je je backpack of koffer gedurende reis zelf mee moet nemen en moet tillen op plaats van bestemming. Ben je bang dat je je backpack toch helemaal vol pakt? In dat geval is het aan te raden om een kleinere koffer of een kleinere backpack mee te nemen. Als je de ruimte niet hebt, kun je het immers ook niet volproppen. Kijk ook eens kritisch naar de spullen die je sowieso nodig hebt, zoals douchegel, shampoo en een handdoek. Kies bijvoorbeeld voor een grote handdoek die je tegelijkertijd kunt gebruiken als strandlaken of sarong.

Ga ook voor kleine reisflesjes in plaats van voor meerdere grote of gebruik een product dat zowel als douchegel als als shampoo fungeert. Zo zijn er allerlei travel hacks die je kunt toepassen om lichter te reizen. Ben je van plan om samen met vrienden, je partner of familie te reizen? Verdeel dan onderling wat spullen. Je hebt bijvoorbeeld echt niet allemaal een eigen tube tandpasta of een fles shampoo nodig. Op die manier creëer je meer ruimte in je bagage voor overigens handige reisbenodigdheden.

Uitgelichte foto: ©Albert Koch – CC BY-ND 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.