Wandelen langs het spoor: Posbank, Veluwezoom

We hebben weer een gloednieuwe rubriek op RmdT, genaamd: Wandelen langs het spoor. In deze rubriek schrijven we over mooie wandelingen die je kunt doen vanaf een treinstation. Sommige wandelingen gaan letterlijk langs het spoor en andere wandelingen starten bij een station. Onze eerste wandeling begint meteen in Nederland, want we hebben hier prachtige NS-Wandelingen en andere routes die vanaf een treinstation starten.

Wandelen over de Posbank, Veluwezoom

Ik heb geen auto en ben dus altijd op de trein aangewezen. Wanneer je dan in het centrum van de stad woont, ben je niet altijd zo snel in de natuur. Gelukkig beginnen er genoeg wandelingen vanaf een treinstation! Zo is de Posbank eenvoudig te bereiken met de trein. Je stapt uit bij station Rheden en vervolgens begint de wandeling gelijk. Binnen 3 km ben je op de Posbank. Hier starten verschillende routes, zoals ook de NS-Wandeling Veluwezoom. Die staat voor mij nog op de bucketlist, want ik werd meegenomen door de Outdoorbloggers en volgden eerst de zwarte route van 5,5 km. Vervolgens gingen we ‘off route’ en nam Antonette ons mee naar één van haar favoriete plekjes in de Veluwezoom. Alles bij elkaar hebben we 16 km gewandeld.

posbank, veluwezoom
Station Rheden – vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar de Posbank

De Posbank is een populaire plek voor wandelaars en vooral in de zomermaanden is het hier erg druk. De velden kleuren dan paars en dat is natuurlijk prachtig – maar je wandelt dan wel met half Nederland over de Posbank. In het voor- en najaar is het ook nog steeds mooi wandelen en het is er een stuk rustiger. Bij het Paviljoen de Posbank beginnen zoals gezegd verschillende wandelroutes, die variëren in moeilijkheidsgraad. Ook voor kinderen zijn er leuke wandelingen te doen, waarbij ze van alles leren over de natuur. Onderweg heb je altijd kans om edelherten, wilde zwijnen, Schotse Hooglanders of schapen en geiten tegen te komen. Genoeg te zien dus.

De route

Wij begonnen met een relatief eenvoudige wandeling van 5,5 km, waarbij we halverwege werden afgeleid door een kudde schapen en geiten. Daarna trokken we verder over een ruiterpad. Deze route wordt nergens aangegeven en is dus ook een beetje ‘off road’. Leuk om te doen, maar je bent wel 10 km extra onderweg. De route liep van het Paviljoen naar de Brandtoren en weer verder terug naar het Paviljoen.

Niet vergeten…

Voordat je gaat wandelen, zorg dat je jezelf goed hebt voorbereid. Zorg voor fijne en goede wandelschoenen, een rugzak, fijne en goedzittende kleding en zorg dat je altijd iets te eten en te drinken bij je hebt. Voor het drinken maken wij gebruik van de YOS Bottle. Het is een mooie stevige fles, maar het heeft ook nog is een extra opbergvakje voor medicijnen. Altijd handig om bij de hand te hebben, zodat je niet in je tas hoeft te gaan zoeken naar dat ene pilletje.

Wat is volgens jou de mooiste wandelingen in Nederland (te lopen vanaf een treinstation) en moet ik écht gaan proberen? Let me know!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.