Verlaten treinstations: The Burlington Train Station in Omaha (Nebraska), VS

De staat Nebraska stond in 1850 bekend als het boerderijengebied van de VS. Vanuit hier werden veel producten richting andere delen van het land gestuurd. De spoorwegen hebben hier ook hun aandeel in gehad, mede door de bouw van Burlington Train Station in 1898.

De spoorwegen hebben een grote invloed gehad op de groei van zowel de stad Omaha als de staat Nebraska. Het zorgde niet alleen voor het exporteren van de producten naar andere staten, maar ook voor het post en passagiersvervoer in de staat Nebraska zelf. In 1870 kwamen de spoorwegen voor het eerst in het centrum van Omaha door de aanleg van een spoorlijn door de Chicago, Burlington and Quincy Railroad. In het begin heeft er een klein station gestaan op de plek waar nu het huidige station staat. Dit werd in 1890 nog iets vergroot, maar men hield rekening met de bouw van een nieuw station in 1898. Dit zou eerst door de Union Depot Company gedaan worden, dit was een samenwerkingsverband tussen de Chicago, Burlington and Quincy Railroad en de Union Pacific. Helaas kreeg de Union Pacific financiële problemen en uiteindelijk werd er besloten dat alleen de Chicago, Burlington and Quincy Railroad het station zou laten bouwen.

4 juli 1898, het nieuwe station word geopend. Het gebouw was zo ontworpen dat als men vanuit de grote hal naar de perrons wilde, dat ze via een grote rondcirkelende trap richting de perrons liepen. Naast de spectaculaire trap en de grote hal, was de ingang van het station misschien wel het mooiste deel van het gebouw. De ingang leek zeer veel op een Griekse tempel en telde in totaal 28 pilaren om het dak omhoog te houden. Het station werd dan ook door vele commissies, ook uit het buitenland, geprezen als één van de mooiste stations uit die tijd en kreeg de bijnaam ‘Grecian Temple’ (Griekse Tempel). De totale kosten voor de bouw van dit mooie station lagen rond de $400.000 dollar, een heel groot bedrag voor die tijd.
BurlingtonStationFrontEntrance

Tussen 1929 en 1930 werd er veel aan het station veranderd. Dit had te maken met de bouw van een nieuwe station en er heerste een kleine competitiestrijd. Het Union Station, waarmee dit station de competitie aanging, was in 1931 klaar voor gebruik. Tegenwoordig is hier het Durham Museum gevestigd. De veranderingen die werden aangebracht aan het station waren in september 1930 klaar. Men had het gebouw omgetoverd in een Neo-Klassieke stijl. Hierdoor werd er aan de buitenkant veel veranderd, de Griekse Tempel verdween. 24 van de pilaren zijn heelhuids naar de stad Lincoln gebracht, waar ze te bezichtigen zijn bij het Memorial Stadium en het Colosseum. Naast de pilaren verdween ook het prachtige dak en de rondcirkelende trap uit de grote hal. De muren in de hal kregen een nieuwe motief en er werden 4 enorme grote lantaarns opgehangen in de hal.
640px-OmahaBurlingtonStation

In 1954 onderging het station weer een verbouwing. Er kwam een grote parkeerplaats bij en een speciale afzetplaats voor passagiers die met een auto kwamen. Helaas verminderde het aantal passagiers aan het einde van de jaren 60 enorm. Mede hierdoor raakten delen van het station in verval. In 1971 nam Amtrak het vervoer van passagiers over en kwam er een kleine opleving, maar in 1974 besloot men om te verhuizen naar een station wat 70 meter verderop lag. Dit werd, na een tijdelijk station op die plek, in 1982 echt in gebruik genomen door Amtrak. Sinds de verhuizing van Amtrak in 1974 kwam het gebouw op de lijst van beschermde historische gebouwen van de VS en heeft men meerdere malen geprobeerd om het station een nieuwe functie te geven. Na de pogingen als warenhuis en kantoren werd het in 1985 compleet gestript door een berger. Deze verkocht al het interieur, ook de 4 lantaarns, waarvan er één stuk was gevallen werden verkocht. In 2004 werd het stationsgebouw opgekocht door twee investeerders. Deze hadden de bedoeling om er woningen in te maken, helaas brak in 2008 de economische crisis uit en ging het niet meer door. Uiteindelijk is het in 2013 opgekocht door een televisiezender. Het is de bedoeling dat deze in 2015 gebruik gaan maken van het gebouw als hun nieuwe studio.

Featured image is made by: OmahaTom

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.