Verlaten treinstations: Station Mapocho in Santiago, Chili

Gelegen in het Parque de los Reyes, vlakbij het oude gedeelte van Santiago ligt het oude, maar verlaten station Mapocho. Met een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter op vier niveaus, heeft het gebouw een lange geschiedenis en een emotionele waarde voor de stad Santiago.

Dit mooie station Mapocho werd gebouwd tussen de jaren 1905 en 1912. Het werd ook niet zomaar een station. Dit gebouw werd niet alleen gebouwd vanwege het uitbreiden van het spoorwegnet in Chili, maar ook vanwege het 100-jarige bestaan van het land zelf. Mede doordat het als een belangrijk gebouw werd gezien, werd er ook niet bezuinigd op de grootte en zijn functie. Het werd het meeste belangrijke station van het gehele spoorwegnet in Chili. Vanuit het mapocho station konden er nu veel meer treinen vertrekken in de richting van andere grote steden in het land, maar ook kon je vanuit hier de trein pakken naar Buenos Aires. Deze spoorweg liep via de plaatsen Llaillay, Los Andes en Mendoza. Deze route heette ook wel de Trans-Andes route.

De mooie voorgevel van het station. - © Eduardo Zárate
De mooie voorgevel van het station. – © Eduardo Zarate

Het gebouw werd door de Chileense architect Emilio Jecquier uitgedacht en getekend. Emilio had een studie in Frankrijk gevolgd aan de School voor Schone Kunsten (L’Ecole des Beaux Arts). Na zijn opleiding keerde hij terug naar Chili, terwijl hij ondertussen beinvloed was door de bouwstijl van de ingenieur Gustave Eiffel. Het dak, oorspronkelijk van glas en koper, werd in België gebouwd en bestaat uit stalen spanten die van de grond naar boven lopen. De Beaux Arts zie je voornamelijk terug in de details van de voorgevel en de zuilen en koepels van de grote hal.

Hier zijn de mooie versieringen van de zuilen goed te zien. - © Andresumida
Hier zijn de mooie versieringen van de zuilen goed te zien. – © Andresumida

Na een mooie tijd als station gediend te hebben, werd het in 1976 uitgeroepen tot nationaal monument. Helaas heeft het station daarna nog maar 10 jaar dienst gedaan. He werd in 1986/1987 gesloten vanwege slecht onderhoud. De treindienst werd voor onbepaalde tijd opgeheven en er is sindsdien geen trein meer vertrokken vanuit het station. In het jaar 1994 is het station zodanig opgeknapt dat men besloot om er iets mee te gaan doen. Aangezien het symbool stond voor het 100-jarige bestaan van Chili kon het niet zomaar gesloopt worden. Er is toen besloten om het om te bouwen tot cultureel centrum. Sindsdien worden hier veel exposities en evenementen gehouden. Hierdoor beleeft het mooie, maar oude gebouw toch nog vele mooie dagen, al heeft het de taak die het jaren geleden had nu voor altijd naast zich neergelegd.

De grote hal met één van de vele exposities. - © Eduardo Zárate
De grote hal met één van de vele exposities. – © Eduardo Zarate

Uitgelichte afbeelding is van Maciej/Featured Image is made by Maciej

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.