Verlaten treinstations…Oakland Central Station in de Verenigde Staten

Na een aardbeving in 1906 in San Francisco groeide het inwonersaantal van Oakland enorm. Deze groei was de oorzaak waardoor het oude houten station, wat gebouwd was in 1870, te klein was geworden voor deze groeiende stad. Zo begon men in 1910 met de bouw van het nieuwe station, Oakland Central Station.

In het jaar 1910 werd er begonnen met de bouw van Oakland Central Station. Het station staat ook wel bekend the Oakland 16th Street Station en het was één van de drie stations in de stad Oakland in die tijd. Het gehele stationsgebouw werd ontworpen door de architect Jarvis Hunt in de Beaux-Arts stijl, die rond die tijd al meerdere ontwerpen van andere stations op zijn naam had staan. Uiteindelijk werd het station in augustus 1912 geopend en het werd zelfs vermeld in het Western Architecture Magazine vanwege de bijzondere bouwstijl.

Oakland Central Station
© David Brossard

Naast het feit dat Oakland Central Station het hoofdstation voor Oakland was voor de Southern Pacific (SP), raakte het ook bekend om een ander bijzonder punt. Het station had haar sporen verdeeld over twee verdiepingen, de begane grond en de 1e verdieping. De sporen en de perrons die op de begane grond lagen werden gebruikt door de Southern Pacific, maar de sporen die op de 1e verdieping lagen werden gebruikt door een andere maatschappij, de East Bay Electric Lines. Deze maatschappij was een kleine voorloper van het metrosysteem dat zich na de Tweede Wereldoorlog zou introduceren.

In 1989 raakte het stationsgebouw beschadigd door de Loma Prieta-aardbeving in de omgeving van San Fransisco. Vanaf dat moment werd het treinverkeer vanaf een ander gebouw geleid. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat men stopte met het treinverkeer naar Oakland Central Station in 1994 en sindsdien is Oakland bereikbaar via de stations die in 1994/1995 gebouwd zijn. Sinds 1994 lag het station er verlaten bij. Het station is in 2005 opgekocht en men is bezig met een renovatie, al gaat dit erg lang duren. Helaas zal het nooit meer als een station dienst gaan doen. Alle rails zijn weggehaald en het Oakland Central Station staat er nu maar verlaten bij. Toch staan alle stationsgebouwen nog op hun plek, zelfs de gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog.

Laatste twee foto’s: © Marnin Wichary

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.