Verlaten treinstations: Manchester Central Railway Station in Engeland

Met een lengte van 168 meter en een spanwijdte van 64 meter was Manchester Central Railway Station een groot station voor zijn tijd. Het gehele station werd op 1 juli 1880 geopend, maar moest zijn deuren op 5 mei 1969 weer sluiten. Gelukkig heeft het uiteindelijk weer een nieuwe toekomst gekregen.

Het station werd tussen 1875 en 1880 gebouwd in opdracht van het Cheshire Lines Committee (CLC). De CLC was de 2-nagrootste spoorwegmaatschappij van Groot-Britannië. De CLC is ontstaan uit de Great Northern Railway, the Manchester, Sheffield and Lincolnshire Railway en Cheshire Lines. Al was de laatste al overgenomen door de Great Northern Railway. Deze maatschappijen zijn samengegaan om het treinverkeer goed te kunnen regelen op de vier vaste routes die nu gecombineerd konden worden. Het meeste materiaal en de meeste lijnen liepen in de omgeving van Lancashire, maar daarnaast had het ook verbindingen met de steden als Liverpool en Manchester.

Manchester_Central_Station_1

Het station en de grond eromheen als parkeergarage. De auto's stonden ook binnen, onder het overkoepelende dak.
Het station en de grond eromheen als parkeergarage. De auto’s stonden ook binnen, onder het overkoepelende dak.

Tijdens de bouw van het grote station was er verderop een klein voorlopig station gebouwd. De perrons, het stationsgebouw en de daken waren allemaal van hout. Dit voorlopige station had maar 2 perrons in tegenstelling tot het nieuwe station, wat uiteindelijk 9 perrons zou hebben. Nadat het nieuwe station geopend werd, werd het voorlopige station omgebouwd en werd het gebruikt als goederenstation onder de naam Manchester Central Goods. Uiteindelijk sloot men het station omdat de spoorwegmaatschappijen besloten om via andere routes te gaan rijden en daarbij hadden ze geen kopstation nodig zoals Manchester Central Railway Station.

Een stoomtrein bij Manchester Central in 1961
Een stoomtrein bij Manchester Central in 1961
Zicht op de stationshal vanaf de perrons.
Zicht op de stationshal vanaf de perrons.

Na de sluiting in 1969 heeft het station heel lang leeggestaan. Het is beschadigd geraakt door brand en zelfs gebruikt als parkeergarage voor auto’s. In 1982 werd de grond en het gebouw opgekocht door de Greater Manchester Council die ervoor zorgde dat in 1986 G-Mex geopend werd. G-Mex staat voor Greater Manchester Exhibition and Conference Centre. Al is het in 2006 weer veranderd in Manchester Central vanwege de geschiedenis van de spoorwegen en het station. Zoals de naam het al zegt worden hier veel conferenties gehouden, zijn er grote zalen voor concerten en tentoonstellingen. Daarnaast kan je van hieruit ook de stad Manchester goed ontdekken.

Manchester Central, of ook wel G-Mex.
Manchester Central, of ook wel G-Mex.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.