Unieke stedentrip met de trein: Compiègne, Frankrijk

Een groen gordijn hangt voor het smerige raam van de trein, bijna overbodig omdat het zwarte roet toch al bijna geen zonlicht doorlaat. Ik knijp met mijn ogen om beter naar buiten te kunnen kijken. Helemaal op mijn gemak voel ik mij niet. Op Gare du Nord in Parijs ben ik vrij snel van trein gewisseld en ik weet niet zeker of dit eigenlijk wel de trein naar Compiègne is. Er zijn verder geen andere toeristen en onzeker tik ik een oudere dame op haar schouder. Ik spreek nauwelijks Frans, maar weet er nog net iets van te maken: “Is dit de trein naar Compiègne?” De vrouw kijkt van mijn trolley naar mijn rood aangelopen gezicht – het was op dat moment hoogzomer – en knikt. “Volgende halte”, zegt ze.

compiègne trein

Over Compiègne

Niet veel later sta ik voor het treinstation van Compiègne, een vrijwel onbekende stad voor mij. Het ligt op nog geen uur reizen van Parijs af, maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. En dat terwijl deze stad in Hauts-de-France geen onbelangrijke is. Jeanne d’Arc werd er gevangen genomen, wapenstilstanden werden er besproken en koningen verbleven er graag. En toch hoor ik nooit: “Ik ga op stedentrip naar Compiègne…”

De komende dagen dineer ik bij kaarslicht, dwaal ik door de keizerlijke kamers van een paleis en raak ik betoverd door de noten van een viool in een sprookjesachtig bos. Ik ontdek dat Compiègne een ideale stad is voor een stedentrip, vooral voor mensen die op zoek zijn naar leuke steden die niet al te ver liggen en eenvoudig te bezoeken zijn met de trein.

Stad van koningen en keizers

De geschiedenis van Compiègne gaat terug tot aan de oudheid, maar had vooral zijn glorietijd in de middeleeuwen en in de tijd van Napoleon III. Dit is ook goed terug te zien in het straatbeeld van de stad. Het is een soort mix tussen Parijs en een klein dorp. Vakwerkhuizen worden afgewisseld met statige panden. Je kunt er wandelen tussen prachtige ruïnes van kerken en kloosters, maar tegelijkertijd een drankje doen in een hippe bar en culinair genieten in één van de talloze restaurants. Wanneer je een beetje je best doet, waan je je terug in de tijd van Jeanne D’Arc, maar tegelijkertijd kun je gezellig shoppen in één van de boetiekjes. Compiègne zit vol contrasten, maar is bovenal een romantische stad waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van Parijs en kunt wegdromen bij muziek en historische verhalen.

Hoteltip

Ik verbleef in het gloednieuwe Aiden by Best Western T’aim Hotel, dat in juni geopend is. Het moderne hotel kijkt uit op de oevers van de rivier Oise en heeft een hippe bar, luxueuze ontbijt en een fijn terras. De locatie is perfect: je bent zo in het historische centrum én het paleis.

Bezienswaardigheden

Naast dat er genoeg te ontdekken valt in Compiégne door eenvoudigweg te verdwalen in de straatjes en steegjes, zijn er ook een heleboel bezienswaardigheden die je niet mag missen:

  • Palais de Compiègne
    Verbouwd en uitgebreid onder Lodewijk XVI en later in ere hersteld door Napoleon III. Het was in die tijd één van de belangrijkste paleizen van de koninklijke en keizerlijke familie. Het paleis is nu een museum en je kunt er de keizerlijke woonvertrekken bezoeken. Je kunt ook heerlijk lunchen in de rozentuin.
  • Het Stadhuis
    Het centrum wordt gedomineerd door een prachtig stadhuis, één van de mooiste van de streek Picardië. Op het plein voor het stadhuis vind je ook een standbeeld van Jeanne d’Arc.
  • Tour de Jeanne d’Arc en de stadsmuren
    Wandel langs de stadsmuren en je komt uit bij een ronde toren. Dit is de toren waar Jeanne d’Arc gevangen werd gehouden voor haar proces.
  • Klooster van de abdij van Saint-Corneille
    Het klooster alleen al is prachtig om te zien, maar het kleine museum dat er gevestigd zit, is ook erg interessant.
  • Het bos van Compiégne
    De stad wordt omgeven door bos en bloemen. In het woud van Compiégne vind je schattige, kleine dorpjes, nog meer kastelen én een belangrijke plek voor treinliefhebbers: Musée Wagon de l’Armistice, waar in een treinwagon op 11 november 1918 de wapenstilstand werd ondertekent. We schreven hier al eerder over >>>
  • Rue Napoléon en de Rue des Lombards
    zijn mooie straten om doorheen te wandelen.

Festival des Forêts

Naast het ontdekken van een nieuwe stad, was ik voor nog een reden in Compiègne: het Festival des Forêts. Dit muziekfestival – opgericht door Bruno Ory-Lavollée – heeft zich door de jaren heen ontpopt als één van de belangrijkste muziekfestivals van Frankrijk, waarvoor elk jaar internationale artiesten worden uitgenodigd. Verwacht geen dj’s en technomuziek, maar klassieke muziek dat plaatsvindt in de bossen, kerken en historische huizen van Compiègne. Connoisseurs en muziekliefhebbers vanuit heel Frankrijk komen hier samen om te genieten van muzikale wandelingen, intieme concerten en vooral ook eten, drinken en samenzijn.

Zelf ben ik geen expert op klassieke muziek, maar ik luister er wel graag naar. Zelfs wanneer je eigenlijk niks hebt met klassieke muziek, is dit festival het waard om te bezoeken. Denk aan romantische open lucht concerten in een groen veld met op de achtergrond een prachtige ruïne, kasteel of eeuwenoude kerk. Wandelingen door het bos waarbij je ineens Vivaldi hoort, krijgen een sprookjesachtig sfeertje. En ’s avonds zat ik ineens met de bekende Tsjechische violist Pavel Šporcl en belangrijke leden van het festival te dineren bij kaarslicht in het prachtige Villa du Châtelet. Ik begreep natuurlijk niks van de intellectuele gesprekken over klassieke muziek in het Frans, maar de wijn was heerlijk en de locatie prachtig.

Het Festival des Forêts vindt elk jaar in juni plaats – dit jaar van 19 juni tot 15 juli 2020 – en is een mooi moment om deze bijzondere stad te ontdekken. Lees hier meer over het festival >>>

Hoteltip

In de buurt van Compiègne – in Choisy au Bac – vind je Villa du Châtelet. Dit is het voormalige huis van componist Léo Delibes en wordt nu gerund als B&B. Wanneer je een oude ziel bent zoals ik, dan zul je het hier fantastisch vinden. Je vindt hier prachtige klassieke kamers in een bosrijke omgeving. De eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en bereiden op verzoek een heerlijke maaltijd voor je.

Met de trein naar Compiègne

Je verwacht het misschien niet, maar deze fantastische stad in Frankrijk ligt op maar vier uur treinen van Rotterdam vandaan. Met de Thalys kun je rechtstreeks naar Parijs reizen. Op Gare du Nord stap je over op de trein naar Compiègne. Vervolgens is het nog maar een uurtje met de trein.

Wanneer je vroeg boekt – als in: nu… na het lezen van dit artikel wil je vast direct weg – kun je al voor € 35,- in Parijs zitten. Vervolgens is het nog maar een paar euro tot aan Compiègne.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Shirley Beantwoorden

    Leuk om te lezen! Deze tip ga ik zeker onthouden voor mijn volgende stedentrip met de trein 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.