Treingids: Zwitserland (Fribourg)

Veel gestelde vragen:

Hoe kom ik met de trein in Fribourg (Zwitserland)?
Vanaf Amsterdam Centraal neem je de ICE van de Deutsche Bahn richting Basel. Vanaf Basel pak je de trein richting Bern, waar je overstapt op de regionale trein naar Fribourg.

Waar kan ik mijn treintickets kopen?
Treintickets naar Fribourg (of Basel/Bern) koop je hier. Vroeg boeken = voordelig reizen. Je kan al in Basel zitten voor €70,- (enkele reis).

Reisinformatie Fribourg

Fribourg is één van de 26 kantons van Zwitserland met de gelijknamige stad als hoofdstad. Eén van de bekendste producten uit de regio is wel de Gruyèrekaas, maar ook de chocolade mag je zeker niet vergeten. Verder staat het natuurlijk bekend om de mooie natuur en de prachtige bergen met als hoogste berg de Vanil Noir. Bekende plaatsen in Fribourg zijn: Murten, Gruyères, Schwarzsee, Bulle en Estavayer-le-Lac.

Reizen met de trein door Fribourg

Wanneer je met de ICE vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal vertrekt reis je door Duitsland met de stad Basel in Zwitserland als eindbestemming. Deze trein rijdt over het algemeen rechtstreeks, maar soms is er een overstap nodig op Düsseldorf. Na Basel pak je de trein richting Bern, de hoofdstad van het gelijknamige kanton Bern. Vanuit bern pak je de regionale trein naar Fribourg. Gelukkig gaat het reizen per trein heel makkelijk, aangezien bijna alle steden/dorpen met de trein te bereiken zijn en dan ook aan de hoofdspoorlijn die dwars door het kanton heenloopt liggen.

Belangrijkste steden

Om je een beetje te kunnen oriënteren in Fribourg, is het goed om te weten wat de belangrijkste steden/dorpen zijn. Zoals eerder omschreven kan je vanuit Fribourg praktisch alle kanten op aangezien de spoorlijn de meeste steden/dorpen met elkaar verbindt. Een aanrader is het dorp Gruyères en dan niet alleen om de kaas. Het oude dorp is nog compleet ommuurd en je waant je regelrecht in de middeleeuwen als je er doorheen loopt richting het kasteel. Andere interessante steden en dorpen zijn Murten, Bulle, Estavayer-le-Lac en Schwarzsee. Waar Schwarzsee vooral bekend staat vanwege de wintersport, staan de andere vier vooral op historisch vlak bekend. Wel is er een duidelijke taalgrens aanwezig tussen deze steden. Het overgrote deel van Fribourg is Franstalig, toch is Murten voor 80% Duitstalig en past dan ook taaltechnisch gezien niet in dit kanton.

Goedkope treinkaartjes

Zoals in elk land is het mogelijk om per treinreis aparte tickets te kopen. Dit kan in Zwitserland nog wel is lastig zijn, vooral omdat ze erg veel spoorwegmaatschappijen hebben. Dit kan vooral per kanton verschillen en vaak hebben ze in elk kanton ook nog wel een speciale trein rijden. Gelukkig hebben alle spoorwegmaatschappijen toegang gegeven aan de Swiss Travel Pass. Met dit ticket kan je door heel Zwitserland het OV gebruiken, op wat uitzonderingen als een aantal bergspoorlijnen na. Dus naast de trein ook de tram, bus en schepen. Met dit ticket krijg je vaak wel veel korting op bergspoorlijnen en veel musea. Op de website van Swisspasses.com kan je alle mogelijkheden vinden.

Je treinreis plannen

Tegenwoordig kun je heel goed je reis plannen via Google Maps, want hier zie je duidelijk hoe laat een trein gaat en welke route het gaat nemen. Toch zijn de websites van de plaatselijk spoorwegmaatschappijen vaak beter en overzichtelijker. Op www.tpf.ch vind je veel informatie over treinreizen door Fribourg, echter is deze website geheel in het Frans of Duits. Hier kan je je reis plannen, tickets boeken voor reguliere treinen en de speciale treinen en brochures downloaden. De website is overzichtelijk en eenvoudig in gebruik als je de Franse en/of Duitse taal goed beheerst. Daarom is het handig om naast het gebruik van deze website, ook de app van de Zwitserse Spoorwegen te gebruiken. Deze app geeft, de SBB Mobile app, geeft je alle treintijden en de mogelijkheid om tickets te boeken via de app.

Hoteltip in Fribourg: Hotel de la Rose

Klik hier om te boeken

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.