Met de trein naar Zwitserland? Zo doe je dat

Zwitserland is een fantastisch land om treinreizen te maken. De bergen, het landschap, de stedenWist je dat Zwitserland ook één van de eenvoudigste landen is voor beginnende treinreiziger? Met één ticket kun je het hele land doorkruisen, zowel met de trein, bus en boot. Maar hoe kom je eigenlijk ín Zwitserland? Is dat een beetje te doen met de trein vanuit Nederland?

Waarom je beter met de trein kunt reizen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de trein te pakken in plaats van het vliegtuig. Zeker voor korte afstanden is het aan te raden om met de trein te gaan. Het is natuurlijk beter voor het milieu, maar vaak ook een stuk relaxter dan met het vliegtuig. Geen inpakstress (wel of geen vloeistof?), geen douane, geen incheck… je gaat zitten en voor je het weet ben je op je bestemming. Veel mensen denken dat een trein er langer over doet dan een vliegtuig, maar in veel gevallen ben je met de trein zelfs sneller. Je hoeft niet uren van te voren op het station aanwezig te zijn en vaak stopt de trein direct in het centrum van de stad. Zo hoef je dus ook niet nog met een transfer.

Eerlijk is eerlijk: het is wel vaak duurder om met de trein te reizen dan te vliegen. Probeer zo vroeg mogelijk te boeken, dan is een ticket vaak goedkoper. Ben je op zoek naar meer budgettips? Klik dan hier >>>

Met de trein naar Zwitserland

Treinreizen in Zwitserland is eenvoudig, maar er met de trein naartoe reizen ook. De ICE reist rechtstreeks van Amsterdam of Utrecht naar Basel in Zwitserland. Gemiddeld doe je ongeveer zeven uur over deze reis, zonder overstap.

Vanuit Basel kun je verder reizen naar je eindbestemming, bijvoorbeeld naar Bern of Zürich. Hiervoor moet je wel overstappen. De ICE stopt bij verschillende stations in Duitsland, maar nooit erg lang. Bovendien is een catering aanwezig in de trein. De steward van je rijtuig komt bij je langs voor je bestelling, maar je kunt ook eten en drinken halen in de bistro.

Tip: helemaal vooraan de trein kun je meekijken met de machinist. Je kunt een stoel boeken in deze ‘Panorama-Lounge’-compartimenten, waar je bovendien ook meer beenruimte hebt.

© NS International

Ticket boeken ICE International

Omdat je met een rechtstreekse trein reist, hoef je maar bij één maatschappij je treinkaartje te kopen. In dit geval kun je dit het beste doen via NS International. De prijzen van een treinkaartje lopen erg uiteen, maar het goedkoopst is om in de middag te reizen. Dan zijn de tickets vaak maar € 39,- (voor een enkeltje). Vergeet ook niet om een stoel te reserveren. Dit kost € 8,- extra. Doe je dit niet, dan ben je niet verzekerd van een plekje. Deze treinen zijn vaak erg druk en de kans dat je dan moet staan is groot (en zeven uur staan is echt geen pretje).

Tip: wil je liever eerste klas zitten? Vraag dan aan je steward ter plekke of er nog een stoel over is in de eerste klas. Vaak kun je dan met korting van stoel wisselen.


Video: met de trein naar Zwitserland


FAQ

Hoe lang duurt de reis naar Zwitserland?

Zonder overstap ben je ongeveer 7 uur onderweg

Kan ik in de trein mijn laptop en telefoon opladen

In de 1ste klas kan dit wel. Wij raden aan om een powerbank voor je telefoon mee te nemen.

Is er een mogelijkheid om eten of drinken te kopen in de trein

Ja, er is een bistro aanwezig. Daarnaast lopen er stewards rond waarbij je iets kunt bestellen.

Zitten er maaltijden bij de reis bij inbegrepen

Nee, er zitten geen maaltijden bij de reis inbegrepen. Ontbijt, lunch of diner moet dus zelf meegebracht worden of aan boord worden gekocht.

Kan ik pinnen in de trein of moet ik cash meenemen

Pinnen is nog niet op elke trein mogelijk of vanzelfsprekend. Vaak kun je wel met je creditcard betalen. Neem voor de zekerheid genoeg cash mee.

Is er WiFi aanwezig in de trein?

Ja, er is WiFi aanwezig. In de 2e klas kun je gratis gebruikmaken van de WiFi, zij het beperkt. In de 1ste klas zijn er geen databeperkingen.

Heb jij ook een vraag over deze treinreis? Stel hem hieronder of mail naar redactie@reizen-met-de-trein.nl

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Lisa Beantwoorden

    Ik ga deze zomer voor het eerst met de trein naar het buitenland, naar Zwitserland. We gaan met de ICE en hebben overstappen en ik ben best nerveus.

    Enige tips? Of hoe zo’n reis eruit ziet?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.