Top 5 luxe treinen in Amerika

Na een eerder artikel over luxe treinen in Afrika, gaan we nu Noord Amerika onder de loep nemen. Ook hier vind je een aantal luxe treinen. Deze treinen reizen bijna altijd door meerdere staten en soms ook een geheel land. Nu zijn er in Noord Amerika vele treinen terug te vinden, maar geen van allen zijn zo luxe of speciaal als onderstaande 5.

1. California Zephyr

De California Zephyr is wel één van de bekendste luxe treinen in de Verenigde Staten. Deze trein rijdt van Chicago naar San Fransisco en passeert onderweg 5 andere staten, Nebraska, Iowa, Utah, Colorado en Nevada. De route heeft een totale lengte van 3924 km lang en is daarmee ook de langste spoorlijn van Amtrak (De grootste Amerikaanse spoorwegmaatschappij). Daarnaast is dit ook één van de mooiste routes die er zijn, aangezien je Rocky Mountains en de Sierra Nevada passeert. Dit zorgt dan ook voor prachtige, kleurrijke en schilderachtige uitzichten. Deze trein heeft daarom naast de vele slaaprijtuigen, ook zogenoemde ‘Dome-cars’. Deze rijtuigen hebben grote ramen en draaibare stoelen, zodat je optimaal van het uitzicht kan genieten. Ook rijden er wel een rijtuigen mee, die geheel open zijn aan de achterkant. Om deze mooie reis echt te kunnen ervaren is er natuurlijk niets mooiers dan van het uitzicht te genieten zonder dat je achter glas zit. De California Zephyr rijdt dagelijks en is zeker aan te raden als je wat van het land wilt zien.

De California Zephyr tijdens zijn reis in Utah - © David Gulber
De California Zephyr tijdens zijn reis in Utah – © David Gulber

2. Whistler Mountaineer

De Whistler Mountaineer is een trein van hetzelfde bedrijf als de Rocky Mountaineer, alleen deze trein legt een geheel andere route af. Het is een luxe trein, maar de route die deze trein aflegt is van Vancouver naar Whistler (Whistler Sea to Sky Climb tour). Deze reis duurt maar 3 uur, maar voert je wel langs prachtige meren, besneeuwde bergtoppen en diepe valleien. Helaas stopt deze trein te rijden in 2016, maar gelukkig komt er wel een alternatief. In plaats van dat je vanaf Whistler de Rocky Mountaineer naar Jasper neemt (Rainforest to Goldrush tour), zal deze route vanaf 2016 beginnen in Vancouver. Op deze manier kan je alsnog genieten van de prachtige uitzichten tussen Vancouver en Whistler.

3. The Canadian

The Canadian (Le Canadien in het Frans) is een trein van het spoorwegbedrijf VIA Rail en rijdt, zoals de naam al zegt, in Canada. Het land wordt dan ook bijna geheel doorkruist. De reis begint in Vancouver aan de westkust van Canada en heeft als eindbestemming Toronto. Met een lengte van 4466 km en 65 stops (waarvan 55 op aanvraag) is het de langste spoorlijn in Canada. De reis duurt ongeveer 82 uur en heeft zowel zit- als slaaprijtuigen. Daarnaast is er een restauratierijtuig, een barrijtuig en een lounge/café rijtuig aanwezig. Van mei t/m oktober rijdt deze trein drie keer per week, van oktober tot mei rijdt het maar twee keer. Het is de ultieme manier om Canada te doorkruisen, je hebt namelijk je eigen slaapcoupé, je hebt prachtige uitzichten en het gaat allemaal op een relaxte manier.
1200px-Thecanadiannearjasper

4. Empire Builder

De Empire Builder is een luxe nachttrein die rijdt van Chicago naar Portland of Seattle. De trein passeert in totaal 8 staten en heeft een lengte van maximaal 3632 km. In de staat Washington bij de plaats Spokane splitst de lijn zich in twee richtingen. Elke dag vertrekken er 4 treinen, twee vanuit Chicago naar Seattle en Portland en er vertrekt één trein vanuit zowel Portland als Seattle richting Chicago. De gehele reis duurt rond de 45 a 46 uur. Naast slaaprijtuigen heeft de trein een restauratierijtuig bij zich en een lounge rijtuig. Ook vanuit dit rijtuig is het onder genot van een drankje voornamelijk genieten van het uitzicht.

5. Rocky Mountaineer

De naam zegt het al. Deze trein rijdt voornamelijk door de Rocky Mountains en zorgt er dan ook voor dat dit optimaal gezien kan worden. Net als de Whistler Mountaineer is deze trein wel een luxe trein, maar geen nachttrein. Het voordeel hieraan is dat er prachtige panorama rijtuigen mee zijn en hier een perfecte service bij hoort. Al het eten aan boord van de trein wordt dan ook vers bereid en er wordt alles aan gedaan om je de gerechten en wijnen van Canada te laten proeven. De meeste gebruikelijke route van deze trein loopt van Vancouver naar Jasper (Journey through de Clouds tour), maar daarnaast heb je nog de eerder genoemde route van Whistler naar Jasper (Rainforest to Goldrush tour), deze vertrekt in 2016 vanaf Vancouver. Ook dit is een luxe trein en geen nachttrein. Vanuit de stad Whistler loopt de spoorlijn naar de stad Jasper. Deze reis duurt ongeveer 2 dagen en heeft een overnachting in de plaats Quesnel. In 2016 komt er een extra reisdag en overnachting in Whistler bij. Tijdens de reis zie je veel woeste rivieren en woestijnlandschappen voorbij komen, maar ook rij je over één van de hoogste spoorbruggen ter wereld, namelijk de Deep Creek bridge. Een andere spoorlijn loopt van Vancouver naar Calgary (The first Passage to the West) en dit is ook echt een aanrader. Tijdens de First Passage to the West tour en de Journey through the Clouds tour reis overnacht je in de stad Kamloops.

De Rocky Mountaineer - © Incento
De Rocky Mountaineer – © Incento

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.