Top 5 luxe treinen in Afrika

We kennen de meest bekende treinen in Europa, Amerika en Azië wel, de meest bekende zijn dan ook de luxere treinen. Maar hoe zou het in Afrika zijn? Je hoort er heel weinig over. Nu stelden wij de vraag: “Wat zijn nou de meest bijzondere en meest luxe treinen die er in Afrika te vinden zijn?” We hebben het onderzocht en hieronder vind je onze top 5 luxe treinen in Afrika.

Blue Train

De Blue Train is een bijzonder concept in Zuid-Afrika. Het loopt als een mooie blauwe lijn door het Afrikaanse landschap heen. De route die de Blue Train neemt, loopt van Pretoria naar Kaapstad (en weer terug). De service en de kwaliteit van de trein is te vergelijken met de service en kwaliteit van een vijfsterren hotel. Je hebt hier niet een simpele coupé met een paar bedden. Nee, hier mag je luxe tot zeer luxe coupés verwachten voor de overnachting. Daarbij komt nog dat er ook heerlijke culinaire hoogstandjes geserveerd worden in het mooie ingerichte restauratierijtuig. Het bijzondere aan deze trein is het observatierijtuig. Dit rijtuig doet dienst als conferentierijtuig, maar mocht deze niet geboekt zijn, dan kan je hier genieten van de meest prachtige uitzichten. Dit door het gebruik maken van hele grote ramen. Echt een mooie plek om even weg te dromen dus. Daarnaast hebben ze speciale treinreispakketten, waarbij verschillende excursies bij in zitten begrepen.Meer informatie over deze trein vind je op hun website.

The Blue train - © Simon Pielow
The Blue train – © Simon Pielow

Pride of Africa

De Pride of Africa is een trein die onderdeel is van Rovos Rail. Deze trein rijdt in het zuiden van Afrika en heeft eigenlijk heel veel dezelfde bestemmingen als de andere treinen. Het mooie aan deze trein is dat alle rijtuigen speciaal opgeknapt/gerenoveerd zijn, de eigenaar is namelijk door Afrika heen gereisd om overal oude en kapotte rijtuigen op te kopen. Nu is het een luxueuze trein met verschillende soorten rijtuigen. Naast de slaaprijtuigen heeft het lounge rijtuigen, observatierijtuigen en prachtige restrauratierijtuigen. Daarnaast hebben ze speciale treinreispakketten, waarbij verschillende excursies bij in zitten begrepen. Meer informatie vind je op hun website.

Desert Express

De Desert Express is een luxe trein die je alleen in Namibië vind. Deze spoorlijn is opgezet in 1998 en is sindsdien de enige maatschappij die er nacht/luxe treinen heeft rijden. De trein heeft meerdere bestemmingen en trajecten waar het op rijdt. Zo rijdt het van Windhoek naar de kuststeden als Swakopmund en Walvis Baai. Maar ook naar Swakopmund en vanuit daar naar Etosha. Daarnaast hebben ze speciale treinreispakketten, waarbij verschillende excursies bij in zitten begrepen.Meer informatie vind je op hun website.

Desert Express - © Simon Pielow
Desert Express – © Simon Pielow

Star of Egypt

De Star of Egypt, een trein die reed van Caïro naar Luxor, werd ook wel de Caïro-Luxor Express genoemd. De spoorlijn is aangelegd rond 1900 en de eerste trein begon in 1906 te rijden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft deze trein niet gereden. Na de oorlog werd de treindienst hervat. In het jaar 1921 kocht de maatschappij de naam Pullmann op en haalde deze prachtige luxueuze rijtuigen naar Egypte. Vanaf dat jaar had de trein zijn hoogtij dagen tot in 1939 de treindienst gestaakt werd vanwege de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk kwam na de oorlog alleen de nachttrein terug en werd deze in 1958 overgenomen door de Egyptische spoorwegen. Het traject loopt nu naar het Nassermeer. De luxe van vroeger is er helaas niet meer, maar toch blijft het een mooi traject. In plaats van een ritje langs de Rijn, is het een ritje langs de Nijl. Helaas wordt de naam Star of Egypt niet meer gebruikt.

Shongololo Express

De meeste reizen van deze luxe trein beginnen in Victoria Falls. Vanuit daar rijdt de Shongololo Express naar meerdere bestemmingen in Zuid-Afrika. De bekendste route die deze trein rijdt, loopt door 7 Afrikaanse landen, namelijk Zuid-Afrika, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Zambia, Tanzanië en Namibië. Het doel van deze reis is om op een zeer luxe manier Oost- en Zuid-Afrika te zien en te leren kennen. Daarnaast hebben ze speciale treinreispakketten, waarbij verschillende excursies bij in zitten begrepen.Meer informatie vind je op hun website.

Shongololo Express - © Simon Pielow
Shongololo Express – © Simon Pielow

Uitgelichte afbeelding is van: Simon Pielow

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.