Top 5 fijne wandelingen langs het spoor in Europa

Ik ben dol op mooie wandelingen (ik doe het alleen te weinig) en wandelen langs het spoor vind ik dan ook prachtig. Een spoor is vaak aangelegd op de meest onbegaanbare stukken van een land en dat zorgt voor spectaculaire uitzichten. Wandel langs verlaten rails, door donkere tunnels of voorbij diepe afgronden! Dit zijn een paar mooie routes om mee te beginnen:

1. Bahnerlebnisweg Albula – Zwitserland

Dit is de enige wandelroute uit dit rijtje die wij zelf hebben gelopen. Ik heb er al eens eerder over geschreven, toen we met de Nostalgietrein van Filisur naar Davos. Lees dit artikel hier. Het is een wandelroute van 21 km. De wandeltocht begint in Preda en is in drie etappes verdeeld, waarbij je eindigt bij het Landwasserviaduct. De route is werkelijk prachtig met indrukwekkende panorama’s en langs schattige dorpjes. Overal langs de wandelroute staan ook borden die uitleg geven over de route en meer vertellen over de geschiedenis van de Rhätische Bahn.

Aantal km: 21 km, verdeeld over 3 etappes. Preda – Bergün is 7 km, Bergün – Filisur is 9 km en van Filisur naar het Landwasserviaduct en weer terug is 5 km.
Route: Preda – Bergün – Filisur – Landwasserviaduct
Duur: Ongeveer 4 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Meer lezen: De Krokodil van Zwitserland‘ en ‘My Swiss Alps
Tip: Onderweg kom je ook nog langs een kasteel (bij Filisur). Het is even een extra klim, maar het uitzicht is het meer dan waard!

Wandelen langs het spoor
Wandelen langs het spoor

2. Speyside Way – Schotland

Dat ik verliefd ben geworden op Schotland is hier en hier terug te lezen, maar er is dus ook een fantastische wandelroute én hij gaat voor een groot deel over een oude spoorweg. Van de spoorweg zelf is niet heel veel meer te zien, maar de wandeling gaat wel dwars door een prachtig landschap. De Speyside Way begint in Buckie aan de kust van Moray en gaat helemaal door tot aan Aviemore in de Cairngorms. Er zijn plannen om de route door te trekken Badenoch Way, een andere wandelroute. Dwars door de Highlands dus en eentje voor op de bucketlist!

Aantal km: 65 km, te lopen in 6 etappes van gemiddeld 5 uur
Route: Van Buckie aan de kust van Moray naar Aviemore. Er is ook een vertakking dat naar Tomintoul gaat
Duur: Ongeveer dus 30 uur. Lopen in etappes is dus aan te raden 😉
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. De route is goed gemarkeerd, maar er is een stukje dat aardig heuvelachtig is.
Meer lezen: ‘Walking Highlands‘ heeft een duidelijk overzicht van de route, ‘Speysideway‘ is de officiële website en de Nederlander Piet Smulders heeft er ook uitgebreid over geschreven op ‘Pietsmulders.nl
Tip: Als je van whisky houdt, dan zit je met deze wandelroute goed. Langs de gehele route vind je er vele stokerijen.

3. Rauma Spoorweg – Noorwegen

Ik speel hier een beetje vals. Dit is niet echt een route die geheel langs het spoor gaat. De Rauma Spoorweg loopt van Åndalsnes naar Dombås en langs het spoor lopen een paar mooie wandelroutes. Hiervoor moet je wel eerst met de trein (wat niet verkeerd is toch?). Je kan een tour met een gids boeken waarbij je de treinreis van 1 uur en 40 minuten maakt. Onderweg stop je een aantal keren om te gaan wandelen. De trein stopt bij de Trollstigen (trollen wegen), de Kylling Bridge, de Trollveggen wall en Bjorli. Wandel langs de diepe fjorden, groene velden en steile kliffen.

Aantal km: De spoorweg is 114 km lang, maar het aantal km van de wandelroutes is onbekend.
Route: Van Åndalsnes naar Dombås en onderweg stop je dus nog een aantal keer.
Duur: 1 uur en 40 minuten
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. De wandelroutes zijn niet lang, maar je moet wel aardig klimmen. Vooral Trollstigen is best lastig.
Meer lezen: Kijk voor de tour op ‘VisitNorway‘ en ‘Matador Network’ schreef erover in een lijst met ‘14 OF THE MOST SCENIC RAIL ROUTES IN ALL OF EUROPE

4. Semmering Spoorlijn – Oostenrijk

Ik kwam deze route tegen via Lonely Planet in het artikel ‘Europe’s top 10 scenic rail journeys‘. Ik had eigenlijk nog nooit gehoord van de Semmerings spoorlijn (shame on me), maar het blijkt dus de eerste spoorlijn te zijn dat werd opgenomen op de Werelderggoedlijst van UNESCO. Dat moet het wel bijzonder zijn! De Semmerings spoorlijn was ook één van de eerste spoorlijnen ter wereld dat de hoogte opzocht en de bergen in ging. Een route om sowieso eens met de trein te doen dus. Ook kan je langs dit spoor wandelen en dat schijnt nogal spectaculair te zijn! De route is 48 km lang en loopt van het Breitenstein station naar het Gloggnitz en is in drie etappes te doen.

Aantal km: 48 km. De route is in drie etappes te doen: eerst een stukje van 9,5 km, dan een stuk van 15,5 km en als laatste een stuk van 23 km.
Route: Je begint bij het Breitenstein station, naar het Klamm station en eindigt bij het Gloggnitz station
Duur: Ongeveer 15,5 uur
Moeilijkheidsgraad: Onbekend, maar gezien de foto’s denk ik wel dat je aardig moet klimmen
Meer lezen: De meest uitvoerige beschrijving heb ik gevonden op de website van het hotel ‘Sonnwendhof’ en op de website van UNESCO kan je meer over de spoorlijn lezen.

5. Miljoenenlijntje – Nederland

Voor wie al die bergen nou niet per se hoeft is er in Nederland ook een fijne wandeling om te maken. Iets minder spectaculair maar ook heel mooi. De spoorlijn Schaesberg – Simpelveld is een spoorlijn in Limburg en is gebruikt voor goederenvervoer en regulier persoonsvervoer. Tegenwoordig is een groot deel van de lijn of niet in gebruik of maakt het deel uit van een toeristische spoorlijn van de ZLSM. De spoorlijn wordt ook wel Miljoenenlijntje genoemd omdat de bouw van het traject toen der tijd (rond 1930) ruim 12 miljoen euro gekost heeft. Langs de Miljoenenlijn loopt een mooie wandelroute van 16 km.

Aantal km: 16 km
Route: Je begint bij de Miljoenenlijn in Simpelveld of aan de andere kant bij De Witte Keizerin
Duur: Ongeveer 4 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Meer lezen: Kijk op de website van ‘ZLSM‘ of lees dit sfeerstukje uit de ‘Trouw

Niet vergeten…

Voordat je gaat wandelen, zorg dat je jezelf goed hebt voorbereid. Zorg voor fijne en goede wandelschoenen, een rugzak, fijne kleding en zorg dat je iets te drinken bij je hebt. Voor het drinken maken wij gebruik van de YOS Bottle. Deze fles heeft namelijk een extra vak voor medicatie/pillen. Erg handig en scheelt weer zoeken in je tas naar die ene paracetamol, Ibuprofen, hooikoortspil, etc.

Weet jij ook nog een mooie wandeling dat langs het spoor gaat?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Jeffrey | Reisbloggers Beantwoorden

    Leuk lijstje! Ik heb nog een aanvulling (is een stuk korter dan bovenstaande): de cliff walk van Bray naar Greystones. Deze plaatsjes liggen net buiten Dublin in Ierland. Je loopt van het ene treinstation langs de kliffen van de oostkust en de spoorlijn naar het andere treinstation (http://reisbloggers.nl/europa/ierland/dagtrip-dublin-cliff-walk-van-bray-naar-greystones/). Een leuke wandeling voor de minder ervaren wandelaar!

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Dank je! Klinkt inderdaad als een mooie wandeling!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.