Top 10 best gelezen artikelen van 2020

2020 was een bizar jaar voor ons allemaal. Vele sectoren zijn er de dupe van geworden, waaronder de reissector. We hebben veel minder mooie reizen kunnen maken dan wij normaal gesproken doen en onze inkomsten zijn er drastisch door gedaald. Gelukkig hebben we genoeg artikelen kunnen schrijven om het voor jullie nog leuk en interessant te houden. Hiermee dus even een terugblik op de top 10 best gelezen artikelen van 2020 (deze artikelen komen ook uit andere jaren).

#10 – Treingids Schotland

Schotland – bekend van de doedelzak, whiskey en haggis – is een geweldig land om doorheen te reizen per trein. Van het redelijke platte zuidelijke gedeelte van Schotland, naar de indrukwekkende bergen van de Schotse Hooglanden. Schotland verveelt nooit. Het is ontzettend gevarieerd om doorheen te reizen en is één van de beste landen voor een treinreis. Via deze treingids geven we budget-, hotel- én routetips. Je treinreis door Schotland begint hier.

Treingids Schotland

#9 – De steilste tandradbaan ter wereld

De Pilatusbahn is een smalspoortraject en heeft een lengte van 4,6 km. Het eerste plan om een spoorlijn aan te leggen naar de top van de berg Pilatus nabij Luzern kwam in 1873 uit, maar dit plan werd niet doorgezet omdat het financieel niet haalbaar was. De route die de trein aflegt naar de top is zeer steil en het traject overwint een hoogteverschil van 1629 meter. Het tandradsysteem van Locher maakt gebruik van horizontale wielen, wat zorgde voor meer stabiliteit en genoeg kracht. Verder lezen kan hier.

De steilste tandradbaan ter wereld

#8 – De trein naar Auschwitz

Het is en blijft een vreselijk triest verhaal. De rol die de spoorwegen in Europa speelden bij de Holocaust is omstreden. In alle gebieden die door de Duitsers bezet waren werkten de spoorwegen op één of andere manier samen met de Duitsers, wat uiteindelijk resulteerde in de massadeportaties per trein naar de concentratie- en vernietigingskampen. Ook de Nederlandse Spoorwegen hebben een groot aandeel gehad in het transport van Joden en andere gevangenen naar de grens van Duitsland en de vernietigingskampen als Auschwitz. Het is dan ook een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de NS. Verder lezen kan hier.

De trein naar Auschwitz

#7 – De 8 mooiste treinreizen door Italië

Treinreizen door Italië is een hele ervaring. Van smalle spoorlijnen langs de kust tot aan vintage treintjes door het binnenland. De treinen rijden er misschien niet altijd op tijd, maar de volgende acht mooie treinreizen door Italië zijn het dubbel en dwars waard. Benieuwd naar welke 8 reizen ik het over heb? Klik dan hier.

De 8 mooiste treinreizen door Italië

#6 – Verlaten treinstations: Station Canfranc in Spanje

Het was één van de grootste treinstations uit zijn tijd, maar tegenwoordig, 100 jaar later, ligt het Canfranc station er maar verlaten bij. Voor de geschiedenis gaan we terug naar het jaar 1904. Zowel Frankrijk als Spanje zien een mogelijkheid om beide landen per spoor en via de Pyreneeën te verbinden. De bouw begon vlak na een verdrag tussen beide landen en dat dit ooit voltooid is, wil heel wat zeggen over spoorwegbouw van die tijd. Men heeft er in totaal bijna 24 jaar over gedaan om de gehele route te bouwen, maar het station Canfranc is pas in de laatste 10 jaar gebouwd. Nieuwsgierig geworden? Klik maar door dan.

Station Canfranc in Spanje

#5 – Verlaten treinstations: Station Montzen in België

Montzen, het paradijs voor Urbexers en geschiedenisfanaten. Het bijzondere aan de bouw is dat het station niet gebouwd is door de Belgen. De Duitsers hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog in het oosten veel Russische krijgsgevangenen gemaakt en besloten om deze in te zetten tijdens de bouw. Het station zou rond 1917/1918 klaar zijn. Maar station Montzen bloeide pas op na de oorlog. Aangezien er tijdens de oorlog veel schade was ontstaan in België, werd Montzen het doorvoer station van Duits materiaal, dat gezien werd als een herstelbetaling. Vanaf 1930 groeide het vervoer per spoor – vanwege de groei in de zeehavens – enorm en de Belgische staat besloot om het station en rangeerterrein uit te breiden. Hoe bijzonder is een verlaten treinstation? Bekijk en lees het hier.

Station Montzen in België

#4 – Terug in de tijd… de eerste trein

De geschiedenis van de spoorwegen is bij veel mensen onbekend. Natuurlijk heeft iedereen wel eens gehoord van de Arend, de Pijl of George Stephenson, maar als men vraagt waar de spoorwegen nou eigenlijk ontstaan zijn, dan zullen veel mensen je dat antwoord schuldig moeten blijven. Wat voor velen onbekend is dat de eerste trein is voortgekomen uit de ‘modernisering’ van de mijnbouw in Noordoost Engeland. Interessant he? Klik maar door.

De eerste trein

#3 – Top 10 Films die zich afspelen op een trein

We zitten in deze tijd veel thuis en het verbaast ons dan ook niet dat dit artikel enorm gestegen is in de lijst. Er zijn er natuurlijk genoeg van, films die zich afspelen op een trein. Daarom besloten wij van Reizen met de trein een top 10 te maken over dit soort films. We vonden na wat research op internet een lijst met zo’n 50 á 60 films met treinen als onderwerp. Beginnende rond 1950 tot het heden. Reizen met de trein heeft specifiek gekozen om films te bekijken van de laatste 15-20 jaar. Wil je weten welke films? Klik dan hier.

Top 10 films die zich afspelen op een trein

#2 – Voor jou getest: de beste mondkapjes voor in de trein

Ook was dit artikel voor ons geen verrassing om terug te vinden in de top 10. Een grote bron van inkomsten voor ons 😉 . Of we het nu leuk vinden of niet: mondkapjes zijn verplicht op veel plekken in NL en dus óók in de trein. Dit geldt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Nu komen mondkapjes in veel kleuren, materialen en maten, maar welk mondkapje is het fijnst tijdens een lange treinreis? We gingen het testen! Nieuwe mondkapjes nodig? Klik dan zeker even door.

De beste mondkapjes voor in de trein

#1 – 5 mooie modelspoorbanen die het bekijken waard zijn

Het is vrij duidelijk. We zitten veel thuis en zijn toch op zoek naar vermaak zoals films, series, foto’s, etc. Zo ook ons artikel over modelspoorbanen. Er zijn miljoenen mensen die een modelspoorbaan hebben, het aan het bouwen zijn of erover dromen. Ik ben zelf ook een dromer, maar wel aan het bouwen. De ene bouwer heeft genoeg fantasie om zelf een complete baan in elkaar te plannen en te bedenken, de ander vindt het juist prachtig om zijn baan zoveel mogelijk op de realiteit te laten lijken met bestaande stations en namen. Nu heb ik het internet afgezocht naar 5 mooie modelspoorbanen die naar mijn mening het waard zijn om genoemd te worden. Wil je weten welke dat zijn? Klik dan hier.

5 mooie modelspoorbanen die het bekijken waard zijn

Uitgelichte foto: ©Andrew Keymaster on Unsplash

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.