Terug in de tijd… Station Marseille Saint-Charles

Station Marseille Saint-Charles is het huidige hoofdstation van de stad Marseille en is gebouwd in 1848 als kopstation of zuidelijk eindstation aan de spoorlijn die loopt tussen Parijs en Marseille.

Station Marseille Saint-Charles

Op 8 januari 1848 werd het station in de stad Marseille geopend, echter lag het op moment van opening wat verder van de stad verwijderd dan tegenwoordig. Het station is gebouwd op een heuvel waar in de tijd ervoor een begraafplaats lag en is gebouwd in opdracht van de Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée. Deze treinmaatschappij onderhield de spoorlijnen tussen Parijs, Lyon en steden als Marseille. Het station bestaat uit een totaal van 14 sporen, met daarbij 4 sporen die doorgaand zijn.

Het station en stationshal – ©Stef48 – CC BY-SA 3.0

De toegangspoort naar zee

Marseille is een typische Franse havenstad en is eeuwenlang de toegangspoort geweest voor reizen naar Afrika en Azië. De bouw van het station heeft hier hard aan meegeholpen. Je kon van het station rechtstreeks naar het oude centrum en de oude haven kon komen. Deze route werd in 1925 verbeterd door het aanleggen van de Saint-Charles trappen aan de voorzijde van het station. Echter liep dit project al sinds 1911, maar de Eerste Wereldoorlog vertraagde de bouw ruim 14 jaar. De stad verloor de status van toegangspoort, toen het vliegen helemaal hip werd.

Zicht op de trappen richting het oude centrum – ©Patrick Nouhailler – CC BY-SA 3.0

Uitbreidingen

Na de Tweede Wereldoorlog werd Station Marseille Saint-Charles drastisch uitgebreid. Er kwamen extra sporen, maar er werden ook veel oude gebouwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe kantoren voor de SNCF. Ook kwamen er extra verdiepingen in het stationsgebouw om het passagiersvervoer beter te reguleren. In 2001 verwelkomde het station de eerste TGV. De LGV Méditerranée reed al sinds 1990 op Marseille. In 1983 en 2017 is het station onderdeel geweest van 2 terroristische aanslagen, waarbij in totaal 4 mensen om het leven zijn gekomen.

Uitgelichte foto: © Fr. Latreille – CC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.