Terug in de tijd…Station Gambir in Jakarta

Het is één van de grootste en belangrijkste stations van de stad Jakarta in Indonesië. Station Gambir, dat zich bevindt naast het vrijheidsplein, heeft een lange en bijzondere geschiedenis achter de rug waarbij we terugdenken aan Nederlands-Indië.

Halte Koningsplein

Op 15 september 1871 viert men feest in het toenmalige Batavia, want de eerste spoorlijn in Indonesië wordt officieel geopend door Gouverneur-generaal Pieter Mijer. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij (NIS of NISM) tussen Oud Batavia en het koningsplein (nu het vrijheidsplein). Het toenmalige station droeg de naam Halte Koningplein en vormde het eindpunt van deze spoorlijn. Een jaar later veranderde dit echter, aangezien de lijn werd doorgetrokken naar de plaats Buitenzorg (het huidige Bogor). Vanaf dat moment werd het een tussenhalte van deze spoorlijn.

Weltevreden groeit

Doordat de voorstad Weltevreden (het nieuwe Batavia) voornamelijk bewoond werd door Europeanen, groeide deze plaats uit tot het regeringscentrum van Nederlands-Indië. Mede hierdoor groeide het spoorwegnet op Java en dit zorgde ervoor dat op 4 oktober 1884 de naam werd veranderd in Station Weltevreden. Ook werd dit station op een andere plaats gebouwd dan het eerder gebouwde station. Het nieuwe station bestond uit een lange bogengalerij met een brede luifel aan de straatkant. Aan beide zijden van het station bevonden zich twee vooruitstekende die het einde van de bogengalerij aangaven en dus ook het einde van het stationsgebouw.

Station Batavia-Centrum

In de jaren 1928 en 1929 werd er een nieuw stationsgebouw neergezet. Men gebruikte de bouwtekeningen van het oudere station, aangezien ook dit station een bogengalerij, een luifel en twee vooruitstekende gebouwtjes had, maar dit keer werd het station in de art-deco stijl gebouwd. Dit keer werd alleen de bogengalerij aan beide zijden van de vooruitstekende gebouwtjes verlengd en werden deze gebouwtjes versierd met een klok. Het stationsplein rondom het station werd ingericht als parkeerplaats en plantsoenen. Het station werd in 1929 in gebruik genomen. Dit station droeg toen nog de naam Station Weltevreden. Uiteindelijk werd deze naam weer gewijzigd in Batavia Koningsplein of Batavia-Centrum. Dit had te maken met het feit dat het station nu een groter deel van de stad moest dekken in plaats van alleen Weltevreden. Het werd dan ook het hoofdstation van Batavia.

Station Gambir
Station Batavia-Koningsplein in het jaar 1939

Station Gambir

Op 17 augustus 1945 verklaarde Indonesië zichzelf onafhankelijk. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan en uiteindelijk werd de onafhankelijkheid in december 1949 door Nederland erkend. Na de onafhankelijkheid veranderde het station weer van naam. Het kreeg de naam Station Gambir, want zo noemde de lokale bevolking het Koningsplein en de omgeving. Sinds 1992 ligt het station op een verhoogde spoorbaan. De sporen en de perrons bevinden zich op de 2e verdieping van het stationgebouw, terwijl je nu op de 1e verdieping de wachtruimtes en winkel- en eetgelegenheden kan vinden. Op de begane grond bevindt zich de hoofdingang en kan men tickets kopen aan de loketten. Het huidige station verving dan ook het oude art-deco stations gebouw uit 1929. Het huidige station Gambir is gebouwd in een gemoderniseerde joglo-stijl met groene accenten. Tegenwoordig dient het station ook meer als intercity station, lokale- en kleine stoptreinen stoppen alleen op het noordelijker gelegen Station Juanda.

Uitgelichte foto: © Sakurai Midori

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.