Terug in de tijd… Station Brig in Zwitserland

Op een hoogte van maar 671m in het kanton Wallis vind je het treinstation van de stad Brig. Het station is begin 1900 geopend en door de jaren heen heeft het station van Brig meerdere functies gekregen en niet te vergeten, meerdere treinmaatschappijen.

Station Brig

Het station ligt in het noorden van de stad aan de linkeroever van de Rhône. De Rhône en het Rhônedal hebben een rol gespeeld bij de aanleg van de eerste spoorlijn naar Brig. Dit gebeurde in het jaar 1874, waarbij passagiers naar Brig konden reizen en vanuit daar de Simplonpas konden oversteken. In 1906 werd het huidige stationsgebouw van station Brig geopend, tegelijkertijd met de eerste Simplontunnel. De ingang van deze tunnel ligt vlakbij het station en maakte daarmee een treinverbinding met Italië mogelijk. Het station kent op dit moment een totaal aan 11 perronsporen, dit is echter niet altijd zo geweest. Het aantal sporen groeide, met het aantal bestemmingen het station er bij kreeg.

station brig
Station Brig rond 1906 – ©public domain

Uitbreidingen

In het jaar 1913 werd de Lötschbergtunnel voltooid, wat resulteerde in een spoorverbinding naar Bern. Ondertussen begon station Brig een belangrijk grensstation te worden, zo werd in 1922 de tweede tunnel van de Simplontunnel voltooid, wat een verdubbelde capaciteit aan treinen opleverde. In 1925 werd de spoorweg naar Disentis voltooid, wat een aansluiting op het spoorwegnetwerk van de Rhätische Bahn opleverde en toegang tot het kanton Graubünden. Rond 1930 werd de verbinding tussen Brig en Zermatt afgerond, waardoor er nu 2 type sporen werden aangelegd bij het station. De SBB en de BLSAG maken gebruik van de 7 sporen achter het stationsgebouw, dit wordt normaalspoor genoemd (1435mm breed). Aan het stationsplein, voor station Brig, vind je het spoor dat gebruikt wordt door de Rhätische Bahn en de Matterhorn – Gotthard Bahn. Dit spoor wordt smalspoor genoemd (1000mm breed).

Het stationsplein met de Glacier Express naar Zermatt en een regionale trein naar Zermatt. Beide op smalspoor. ©whgler – CC BY-SA 4.0

Overstap

Naast grensstation is Brig ook een belangrijk overstapstation voor reizigers naar Zermatt. Zermatt is een autovrije stad en veel reizigers parkeren hun auto in Brig of het nabijgelegen Visp of Täsch en pakken vanuit daar de trein naar Zermatt. Er rijden dagelijks pendeltreinen richting Zermatt, wat het een ideale treinreisbestemming maakt.

Uitgelichte foto: Stationsplein met het stationsgebouw op de achtergrond. – ©Joachim Kohler Bremen – CC BY-SA 4.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. René Wolf Beantwoorden

    De Rhätische Bahn komt niet in Brig. Op het smalspoor voor het station komt allen de MGB. Die is ont staan uit de Furka-Oberalpbahn en de BVZ (Brig Visp Zermatt bahn)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.