Terug in de tijd…Newcastle Central Station

Onder de naam Newcastle-On-Tyne Central en liggend in het centrum van de stad Newcastle begon dit station zijn geschiedenis in het jaar 1850 toen het officieel werd geopend door koningin Victoria. In de 165 jaar die volgden is er veel veranderd aan het station en dat is niet alleen maar de naam.

1836! In dit jaar kwam men voor het eerst met een ontwerp voor de bouw van het station, maar dit is uiteindelijk niet doorgegaan. Het huidige station, ontworpen door John Dobson, werd gebouwd voor twee spoorwegmaatschappijen die na een aantal jaren fuseerde tot één spoorwegmaatschappij. Uiteindelijk werd het station, in samenwerking met Robert Stephenson, tussen 1845 en 1850 gebouwd. Deze persoon zorgde ook voor de hoge brug die over de sporen heenliep. De openingsceremonie, bijgewoond door koningin Victoria vond plaats op 29 augustus 1850. Het station was het eerste station was bestond uit gewelfde/boogvormige overspanningen (spanten). Dit werd dan ook de huisstijl van de North Eastern Railway (NER) en vele stations volgden in deze stijl.
IMG_4121

1863! In dit jaar werd er een zogenoemde porte-cochère aan het stationsgebouw toegevoegd. Ook vond er in de periode tot 1905 veel uitbreiding plaats. Het station enorm verbouwd. De hal werd groter en de perrons werden langer en er kwamen meer perrons bij. Het station breidde zich steeds verder uit in zuidelijke richting, aangezien de hoofdingang tegen het oude centrum aan lag (nabij Grainger town en Castle Keep).

1948!~Tussen 1948 en 1953 veranderde de naam van het station van Newcastle-On-Tyne Central naar de naam Newcastle en was tot 1970 één van de grootste station in het noorden van Engeland. Nadat in 1970 het metrostation werd gebouwd en deze in 1981 werd geopend, veranderde het station enorm. Vanwege de bouw was een deel van de porte-cochère ontmanteld, maar later weer teruggezet en het treinstation werd een stuk kleiner. Het aantal perrons verminderde in aantal, de rails werd grotendeels gesloopt en opnieuw aangelegd zodat het efficiënter zou werken en een deel van het stationsgebouw verdween.

Het station is voor veel treinmaatschappijen in Engeland en Schotland een tussenstation voor de trein tussen Londen – Edinburgh/Inverness/Aberdeen. Voor een mooie treinreis door Engeland of een Interrail trip is het station ideaal om te beginnen, want vanuit hier kan je vele kanten op en bijna elke trein uit het noorden of zuiden komt hier langs. De meest bekende spoorwegmaatschappijen zijn Cross Country, Abellio Scotrail, Northern rail, First Pennine Express & Virgin Trains East Coast. De laatste is bekend van de Royal Scotsman, die rijdt tussen London King’s Cross en Edinburgh Waverly. Newcastle Central Station is tijdens deze reis de enige tussenstop. Deze maatschappijen zijn allemaal aangesloten bij Interrail, er is dus keuze genoeg om je reis mee te beginnen.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.