Terug in de tijd… Moerputtenbrug

De Moerputtenbrug of Moerputtenspoorbrug. Deze brug, tegenwoordig voor wandelaars, was tot en met 1972 nog een veel gebruikte brug voor het treinverkeer van de Langstraatspoorlijn.

De Moerputtenbrug

De Moerputtenbrug was een spoorbrug over de Veenplas in Noord-Brabant. Sinds de aankoop in 1997 is het een brug voor wandelaars. De brug werd gebouwd tussen 1881 en 1887 en was onderdeel van de Langestraatspoorlijn. Een traject tussen Lage Zwaluwe, via Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch. Bij de bouw had men zelfs rekening gehouden met een mogelijk spoorverdubbeling. Wat ook nu nog terug te zien is aan de breedte van de brugpijlers. Helaas is de brug, tot de sluiting in 1972, altijd enkelsporig gebleven.

Moerputtenbrug
©Marc Zoutendijk – CC BY-SA 4.0

Opknapbeurt

In 1995 werd er besloten om, na eventuele plannen tot slopen, tot rijksmonument te benoemen. In 1997 werd de brug aangekocht door Staatsbosbeheer. Vlak daarna werd de brug geopend voor wandelaars, die op deze manier over de Veenplas konden lopen. De brug was echt in zeer slechte staat. De brugpijlers hadden veel begroeiing en het stalen frame moest geheel (opnieuw) geverfd worden. Van 2004 tot 2011 is men druk bezig geweest met het restaureren van de brug. Sinds 2011 is de brug weer geheel open voor wandelaars.

Uitgelichte foto: ©Marc Zoutendijk – CC BY-SA 4.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.