Terug in de tijd… Jerusalem Railway Station

Gesitueerd tussen de Hebron weg en de Bethlehem weg, nabij de ‘Duitse Kolonie’, vind je het oude stationsgebouw van Jerusalem Railway Station. Naast dat het dienst deed als treinstation, was het ook een tussenstation voor de karavanserai aan de andere kant van de weg.

Jaffa – Jerusalem Spoorlijn

Rond 1890 ontstond het idee om Jerusalem met de kust te verbinden en gezien de locatie was de stad Jaffa de juiste keuze. Waar het project in eerste instantie door Yosev Navon (een zakenman uit Jerusalem) werd gefinancierd, werd het later wegens faillissement overgenomen door een Frans bedrijf die de spoorlijn geheel verder ontwikkelde en aanlegde. De spoorlijn werd aangelegd langs de ‘donkey’s trail’, de oude handelsroute tussen beide steden. Op 26 september 1892 werd het stationsgebouw officieel geopend en kreeg de eerste trein de naam ‘Horse of Steel’. Dit had te maken omdat er nog geen Hebreeuws woord voor trein bestond.

Jerusalem railway station
Jerusalem railway station rond 1900

Arab – Israeli oorlog in 1948

Het station bleef open tot 1948, totdat het treinverkeer op de route Jaffa – Jerusalem opgeschort werd. Dit had te maken met de Arab – Israeli oorlog in 1948, dat onderdeel was van de Palestijnse oorlog die duurde van 1947 – 1949. Een deel van de spoorweg belandde voor langere tijd in vijandelijke handen. De spoorlijn werd in 1949 hervat en dat duurde tot 1959. In dat jaar kwamen er renovaties aan het spoor, wat resulteerde in verbeterd treinverkeer. Echter liep het aantal passagiers sterk terug, dit kwam mede door de opening van highway/snelweg 1. Door de jaren heen liep het treinverkeer ook steeds meer terug, totdat er vanaf de jaren 1990 nog maar weinig onderhoud werd gepleegd aan de rails en treinen. Dit zorgde voor een aantal kleine ontsporingen, wat leidde tot de laatste trein op 14 augustus 1998 op dit traject. Het station sloot een dag later op 15 augustus 1998.

Jerusalem railway station
Jerusalem railway station vlak na sluiting in 1998

Het stationsgebouw

Na 1998 raakte het stationsgebouw hevig in verval. Ondanks dat een klein deel van de oude spoorlijn werd heropend, zag dit station geen trein meer langskomen of stoppen. Tot het jaar 2000 werd het gebouw van binnen geheel gesloopt door vandalen. Het station kwam in 2000 in het nieuws vanwege het Jerusalem Film Festival, het Jersualem Jazz Festival en het Israel Festival. Echter werd er verder niks mee gedaan. Pas in 2013 werd het station heropend onder de naam ‘HaTakhana HaRishona‘, wat ‘het eerste station’ betekend. Het doet nu dienst als cultureel centrum. Het gehele terrein, zowel station als het oude rangeerterrein, biedt nu plaats aan eetgelegenheden, terrasjes en kleine winkels. Ook is er een tentoonstelling van oude foto’s en filmbeelden van het station in drukkere tijden.

Jerusalem railway station
Het huidige station als cultureel centrum – © bukvoed CC BY-SA 4.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.