Terug in de tijd… Hershey Electric Railway

De Hershey Electric Railway is een spoorlijn die liep van Havana naar Matanzas op Cuba. Deze spoorlijn heeft een interessante geschiedenis en heeft ongeveer 100 jaar bestaan. Sinds een paar jaar ligt het verkeer op deze spoorlijn stil en niet zonder reden.

De Hershey Electric Railway

De eerste vraag die mij al gelijk te binnen schoot was gericht op de naam. Hershey klinkt in geen geval Spaans, echter na wat onderzoek kwam ik er achter. Hershey is de naam van één van de grootste chocolade fabrikanten ter wereld en dit heeft dan ook alles met de naam te maken. We gaan dan ook terug naar het jaar 1916. In dit jaar kocht de Hershey Company grote stukken landen op ongeveer 45 km ten oosten van Havana. Op deze plek werd de grote suikerfabriek Central Hershey gebouwd, echter was dat pas stap 1. Nadien werd er voor het vervoer van de producten en de arbeiders een 135 km lange spoorweg aangelegd tussen Havana en Matanzas met als tussenstop de fabriek Hershey. Vlak na de aanleg werd de spoorlijn al geheel geëlektrificeerd. De verbinding werd uiteindelijk zo belangrijk dat in 1922, naast het vervoer van suiker naar de haven en arbeiders naar de fabriek, er ook een passagiersdienst ontstond tussen Havana en Matanzas.

©nord794ub

De sluiting

De spoorlijn was altijd een goed onderhouden en winstgevende spoorlijn. Dit veranderde al snel na de sluiting van de fabriek in 2002. Na bijna 90 jaar, moest de fabriek wegens economische omstandigheden sluiten, daarna raakte de spoorlijn deels in verval. De passagiersdienst bleef bestaan, maar werd vooral gezien als een toeristentrein. Er werd gebruik gemaakt van 60 jaar oude treinen die waren opgekocht in Spanje. Deze vervingen in 1990 de originele treinen die in 1922 waren gekocht. Tot 2017 was het traject functioneel en in gebruik voor toeristen, echter na orkaan Irma in 2017 is het traject door schade merendeel gesloten geweest. Het laatste nieuws is dat er op dit moment geen treinen rijden. Of dit ooit in de toekomst weer gaat gebeuren, dat blijft de vraag. Wij hopen van wel!

De Hershey Railway bij het Havana Casablanca Station – ©Calflier001 – CC BY-SA 2.0

Uitgelichte foto: ©Jezhotwells – CC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.