Terug in de tijd… Helsinki Centraal Station

Het Helsinki Centraal station is het grootste en belangrijkste station van de stad Helsinki. Het ligt gesitueerd aan de Rautatientori, wat kortgezegd neerkomt op het spoorwegplein. Aan dit plein vind je ook een enorm busstation, een theater en het ateneum, het grootste kunstmuseum van het land.

Te klein

Het eerste station van de stad Helsinki werd al gebouwd in 1862 en zorgde gelijk voor de eerste treinverbinding naar het zuiden van Finland. Het station was ontworpen door de Zweedse architect Carl Albert Edelfelt, echter was het niet gebouwd op een enorme groei. Het was dus al snel veel te klein. In 1904 werd er daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw station. Deze eindigde in 1909 met het ontwerp van de Finse architect Eliel Saarinen. Het nieuwe station werd in 1919 geopend en bestaat tegenwoordig nog steeds.

De bouw van het nieuwe station met het oude station aan de rechterkant in 1916 – ©public domain

19-sporig kopstation

Het station in een mooi voorbeeld van een kopstation. Door de jaren heen is het nog wel wat gegroeid met wat extra sporen. In totaal heeft het 19 sporen, waarvan er 3 buiten de overkapping liggen. Deze 3 sporen worden vaak gebruikt door lokale spoorlijnen en de andere sporen door de lange afstandstreinen naar het noorden van Finland. Het station heeft naast de hoofdingang ook nog een speciale ingang. Deze mag alleen worden gebruikt door de president en zijn gasten. Er is namelijk ook een speciale presidentiële wachtruimte ingericht. Oorspronkelijk was deze ingang gemaakt voor de tsaar van Rusland, maar toen Finland in 1919 onafhankelijk werd, kwam de ingang de nieuwe president toe.

Het station een jaar na opening in 1920. Van het oude stationsgebouw is niks meer over, deze stond aan de linkerkant. ©public domain.

Naamswijziging

Het station heeft niet altijd de naam Centraal station gehad. Tot 2010 heette het station Helsinki Station, daarna werd de naam gewijzigd in Helsinki Centraal Station. Naast de vele treinen komen hier de metro van Helsinki, de meeste lijnen van de tram van Helsinki en vele buslijnen samen, wat het een belangrijk knooppunt/overstappunt maakt voor het openbaar vervoer in Finland.

Het huidige Centraal Station in de verte met de aanloop en het rangeerterrein. – ©Matthias Süßen CC BY-SA 3.0

Uitgelichte foto: ©Diego Delso – CC BY-SA 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.