Terug in de tijd…Gare de Toulouse-Matabiau

De spoorwegen kwamen in Frankrijk maar langzaam opgang. Ondanks dat het land één van de eerste landen met spoorwegen was, duurde het toch zeker tot 1850 voordat een groot deel van Frankrijk bereikbaar werd per trein, dit gold ook voor de stad Toulouse. Zo ontstond rond 1853 het eerste station van Toulouse, namelijk Gare de Toulouse-Matabiau.

Het is het jaar 1853 en de broers Émile en Jacob Pereire richten de treinmaatschappij CF du Midi (Chemin de Fer du Midi) op en begint men met de bouw van een klein stationsgebouw en met aanleg van de eerste spoorlijn van Toulouse naar Bordeaux. Deze spoorlijn is in 1856 voltooid en wordt zelfs in 1857 nog doorgetrokken naar de stad Sète. Het eerste stationsgebouw van Toulouse werd feestelijk geopend op 16 oktober 1856. Naast de aanleg van de spoorlijn kochten beide broers ook de vervoersrechten op van Canal du Midi. Dit laatste was de verbinding naar Sète te water. Op deze manier probeerden ze eventuele concurrentie te voorkomen.

Toulouse-Matabiau

In het jaar 1900 bleek het stationsgebouw te klein. Men haalde de architect Marius Toudoire erbij om het nieuwe stationsgebouw voor de stad Toulouse te ontwerpen. Deze architect had ook het stationsgebouw voor de stad Bordeaux ontworpen, zodoende dat beide stations erg veel op elkaar lijken qua bouwstijl. De naam van het station, Toulouse-Matabiau, is vernoemd naar het district waarin het station gebouwd is. De naam Matabiau is weer afkomstig van de oude markt voor runderen en rundvlees. Het stationsgebouw heeft, net als het station van Bordeaux, 26 wapenschilden op op voorzijde van het gebouw. Deze staan voor de bestemmingen die de treinen vanaf dit station hadden. Het station is ruim 146 meter lang en telt 11 perrons.

Leuke weetjes:

 • De spoorwegmaatschappij die voor de eerste spoorwegen in Toulouse heeft gezorgd is in 1938 opgegaan in het huidige SNCF.
 • Het stationsgebouw is in 1983 gerenoveerd en is sindsdien een beschermd monument.
 • In het 1990 stopte er voor het eerst een TGV bij station Toulouse-Matabiau
 • Door de aanleg van perron 10 & 11 in 2009 kon het station meer dan 50 treinen per dag extra verzorgen.
 • In 2009 werd het station door ruim 9 miljoen reizigers bezocht/aangedaan.

Weet jij nog een leuk station waar je meer over wilt weten, laat het ons dan weten.

uitgelichte foto: © Didier Descouens

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Discover More Beantwoorden

  Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog
  writer but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice blog writers?
  I’d really appreciate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.