Terug in de tijd… Folkestone Harbour Railway Station

Een treinstation dat speciaal gebouwd is voor een haven. Je hoort het wel is vaker, maar een bijzonder station als de Folkestone Harbour Railway Station kom je niet vaak tegen. Het station was dan ook een veel gebruikt station, totdat de kanaaltunnel geopend werd en daarmee het doel van het station verviel.

Folkestone Harbour Railway Station

De haven van Folkestone raakte rond 1830 al erg in verval. Waar het eerst een belangrijke haven was, nam nu Dover deze rol compleet over. Daarnaast was het bereiken van de haven van Folkstone voor schepen niet altijd even makkelijk, dit kwam door de sterke stroming die voor de kust stond. De spoorweg werd in 1843 overgenomen door de plaatselijke spoorwegen met als doel een spoorlijn door Folkestone heen te leggen. De stad bleek echter zoveel hellingen te hebben, dat een spoorweg in dat opzicht onmogelijk werd gemaakt. Uiteindelijk werd er ingestemd met een kopstation aan het water, wat een treinverbinding met Folkestone wel mogelijk maakte. Vanaf 1843 werd er vooral vracht vervoerd over deze lijn, waarbij het station zich op een pier bevond. Dit maakte het laden en lossen van schepen erg makkelijk.

Passagiers

Vanaf 1849 kwam het vervoer van passagiers op gang. Daar er vanuit Folkestone Harbour nog regelmatig ferries naar Frankrijk vertrokken, werd dit een zeer fijne route voor reizigers tussen Engeland en Frankrijk. Het station werd in 1849 geopend, al was het meer een uitbreiding van het al bestaande goederenstation. In 1856 werd het station voor passagiers verplaatst tot voor het viaduct. Dit maakte het overstappen voor passagiers prettiger en er bleef meer ruimte over voor vrachtvervoer. Het station is uiteindelijk in 2013 officieel gesloten, al is het tot 2010 in gebruik gebleven voor de Simplon – Oriënt Express. Ook is het tussendoor een paar keer gesloten geweest, voornamelijk vanwege de 1e en 2e Wereldoorlog. In deze periode werd het station alleen gebruikt voor troepentransport naar Frankrijk. De sluiting van het station heeft voornamelijk te maken gehad met de Eurotunnel en de verplaatsing van ferries naar Dover.

Folkestone Harbour Railway Station
Eén van de laatste treinen in 2009 – ©Smudge 9000 CC BY 2.0

Renovatie en modernisering

Na de sluiting van het station heeft het jarenlang stilgelegen en werd er niks mee gedaan. Tot er in 2014 plannen kwamen om het gebied te slopen en er nieuwe huizen en appartementen neer te zetten. Dit is echter deels tegen gehouden. Het station en de pier bestaan nog steeds, al is het na verwijdering van de rails een wandelgebied geworden. Op deze manier loop je door het station heen en kan je naar het einde van de pier lopen om toch de sfeer een beetje mee te krijgen. Ook is er een klein museum ingericht waar de geschiedenis van Folkestone Harbour Railway Station geheel verteld word. De grote hal waar de douane gevestigd was, was tijdens de 2e Wereldoorlog gebombardeerd. Dit gebouw wordt in ere hersteld, ook worden er hier en daar oude rijtuigen van de toenmalige treinen opgekocht, gerenoveerd en geplaatst.

Folkestone Harbour Railway Station
Het huidige Folkestone Harbour Railway Station – ©Innocentis2 CC BY-SA 4.0

Uitgelichte foto: ©Ben Brooksbank – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.