De Chhatrapati Shivaji Terminus is één van de grootste treinstations in de stad Mumbai. Hoewel het nu de naam Chhatrapati Shivaji Terminus (CST) draagt, stond het tot 1996 nog bekend onder de naam Victoria Terminus. Het dient als hoofdkwartier voor de Indiase Spoorwegen en is dan ook één van de drukste stations ter wereld.
Het spoorwegentijdperk in India begint rond 1853. De eerste trein begint te rijden tussen het station Bori Bunder in Mumbai en het station van de noordelijker gelegen stad Thane, wat tegenwoordig de grootste voorstad van Mumbai is. een rit duurde rond de 55 minuten en was 35 km lang. Het transport per spoor groeide dan ook snel en in 1888 werd er begonnen met de bouw van een nieuw station op de plek van het oude station Bori Bunder. Het nieuwe stationsgebouw werd ontworpen door de Britse architect Frederick William Stevens. Men deed ruim 9 jaar over de bouw van het station. Nadat het in 1897 werd opgeleverd, kreeg het de naam Victoria Terminus, vernoemd naar de Britse koningin Victoria. Het station stond daarnaast ook symbool voor de technologische vooruitgang in India.
Met zijn 18 perrons was het een zeer groot station. Het had elke dag ruim 1 miljoen aan reizigers wat gebruik maakt van het station (tegenwoordig 3 miljoen per dag). Er werd zelfs in 1929 een nieuw gebouw bijgebouwd vanwege de hoeveelheid reizigers. Ook zijn er tussen 1897 en 1929 een aantal andere gebouwen bijgeplaatst. Allemaal in dezelfde stijl als het hoofdgebouw zelf. Dit werd gedaan omdat het aantal kantoren die in het gebouw gevestigd waren, begonnen te groeien en dus ruimte tekort kwamen. Ook de binnenkant van het station is bijzonder te noemen, het is namelijk ten tijde van de bouw door de studenten van het Bombay School of Art ingericht. Het gebouw is in de Neogotische stijl gebouwd en bestaat voornamelijk uit vele grote ruimtes met hoge plafonds. Het gebouw is zowel aan de buiten- als binnenkant versierd met standbeelden en is opgebouwd uit verschillende soorten steen (zand- & kalksteen uit India en marmer uit Italië. De zuilen van de hoofdingang zijn bekroond met een leeuw en een tijger, waarbij de leeuw Groot-Brittannië vertegenwoordigd en de Tijger natuurlijk India.
In 1996 werd het stationsgebouw hernoemd naar de 17e-eeuwse Marathakoning Shivaji (Chhatrapati Shivaji Terminus) en in 2004 is het toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de tussentijd heeft het station ook een paar keer dienst gedaan als decor voor een aantal films, waaronder de bekende Slumdog Millionaire. Helaas is het station in 2008 ook doelwit geweest van terroristische aanslagen waarbij 175 doden en honderden gewonden vielen.