Station Pinhão, het mooiste station van Portugal

Wie bekend is met de Dourospoorlijn en deze heeft afgelegd zal ongetwijfeld langs het station van het dorpje Pinhão gereisd zijn. Het dorp zelf heeft rond de 650 inwoners, maar is toch in heel Portugal bekend en dat komt door het stationsgebouw. Wat is daar nu zo bijzonder aan het station, wat het zo beroemd maakt?

Wanneer het dorp Pinhão is ontstaan, daar is weinig over terug te vinden. Ook het aantal inwoners wordt pas sinds 1940 bijgehouden. Toch is het dorp een belangrijke schakel in de productie van de wijn uit de Douro regio en het stationsgebouw speelt daar een grote rol in.

Tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Station Pinhão
Pinhão station met de prachtige azuelos aan de buitenkant van het gebouw – ©Maria Lemos – CC BY-SA 2.0

3407 tegels

Het stationsgebouw is gebouwd in de 19e eeuw en werd een belangrijk onderdeel voor het transport van de port wijnen uit deze regio. Voor de portliefhebbers heel fijn dat dat gebeurd is natuurlijk, maar dat is niet de reden waarom het stationsgebouw zo beroemd is binnen Portugal. Het stationsgebouw ontving in 1937 ruim 3407 tegels (azuelos), verdeeld over 25 panelen om het stationsgebouw mee te versieren. Deze panelen vertellen de geschiedenis over de productie van de Portwijn. Van de oogst, tot het stampen op de druiven, maar ook het transport per boot (rabelo’s) naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia. Door deze prachtige tegels ziet het station van Pinhão er heel mooi uit, waardoor het de titel mooiste station van Portugal draagt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Station Pinhão
Eén van de 25 panelen – ©Micropteron – CC BY-SA 4.0

Reistip

Mocht je ooit van plan zijn om het station van Pinhão te bezoeken tussen juni en oktober, reis dan mee met de oude stoomtrein en geniet van de prachtige omgeving en de Douro rivier.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. E Beantwoorden

    Nice, maar wat zijn “azuelos”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.