Spoorwegmuseum in Utrecht

In het jaar 1927 werd de stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum opgericht en startte in een nu verdwenen gebouwd van de NS in Utrecht. De collectie bestond voornamelijk uit schilderijen, spoorattributen en documenten. Men was al vroeg bezig om het spoorwegmateriaal uit de vroegere jaren te bewaren en te onderhouden. Helaas ging er alsnog tijdens de Tweede Wereldoorlog veel verloren. Tijdens en voor de oorlog is het museum vaak verhuisd en heeft zelfs in een vleugel van het Rijksmuseum gezeten. Pas in het jaar 1951 kreeg het zijn huidige locatie toegewezen. Na een jarenlange verbouwing werd het museum dan ook in 1954 officieel geopend.

De hal in de 'werkplaats' met aan de linkerzijde de museumwinkel.
De hal in de ‘werkplaats’ met aan de linkerzijde de museumwinkel.

Genoeg ruimte

Het voordeel aan het gebruik maken van het spoorwegmuseum is dat het de ruimte heeft om al het materiaal wat er toentertijd ter handen was, maar wat er later nog allemaal is bijgekomen te kunnen plaatsen en te behouden. Helaas konden sommige elementen van het materiaal niet behouden worden wegens weersomstandigheden en er werd dan ook snel een overkapping gebouwd om daar materiaal, waaronder rijtuigen en locomotieven te kunnen plaatsen. Ook werd het terrein om het museum heen meer benut en werden er ook een seinhuisje, een oude spoorwegovergang en een watertoren geplaatst. Tegenwoordig staan er nog wel een aantal treinen buiten, maar de oude locomotieven enrijtuigen zijn onder de overkappingen of binnen in het ‘nieuwe’ gebouw terug te vinden. In 2002 besloot men om het museum, maar dan voornamelijk het stationsgebouw, drastisch te verbouwen. Er werden wachtkamers aan toegevoegd, waarbij ook de koninklijke wachtkamer die afkomstig is van Den Haag Staatsspoor (gesloopt in 1973). Ook werd de grote loods, geheel verbouwd en ingericht als een 19e-eeuwse werkplaats met daarin alle locomotieven, zodat deze van alle kanten te bewonderen zijn.

Het buitenterrein van het museum met het seinhuisje aan de linkerkant en heel wat materiaal.
Het buitenterrein van het museum met het seinhuisje aan de linkerkant en heel wat materiaal.

Op ontdekkingsreis

Het museum heeft voor elke bezoeker wat te doen, zo kan je er als kind en volwassene samen op ontdekkingsreis door de eeuwen heen. Je begint met een reis (van 1800 – 1850) waarin de spoorwegen ontwikkeld worden en de eerste trein in Nederland begint te rijden. De reis die daarop volgt daarna kan je een leuk ritje maken door de jaren 1860 – 1900, ook wel droomreizen genoemd. De tijd van de mooie luxueuze treinen. En dan komt de tijd van de Stalen monsters (1900 – 1945). De tijd van de grote, zware stoomlocomotieven. Dit ritje is een kleine achtbaan en zeker de moeite waard, voor alle leeftijden. Daarnaast heeft het museum op het achterterrein nog een modelspoorbaan, waarbij kinderen met de trein mee kunnen rijden en heeft het vaak tentoonstellingen.

De droomreis!
De droomreis!

Het spoorwegmuseum is op verschillende manieren te bereiken. Uiteraard met de auto en er is voor het museum dan ook een mooie parkeerplaats. Met de bus vanaf Utrecht Centraal, helaas niet precies voor de deur, maar bij een halte op 5 minuten loopafstand. De leukste manier is per trein. Aangezien het spoorwegmuseum vroeger een station was en de rails er nog steeds ligt, is er met de NS een samenwerking. Vanaf Utrecht Centraal rijdt er elk uur een sprinter naar het museum. Op deze manier ben je gelijk binnen en als je je tickets via internet besteld, dan hoef je niet eens naar de kassa toe te lopen. Al is het stationsgebouw zeker het bezoeken waard. De prijs voor een ticket is €17,50. Een mooie prijs voor een leuke en informatieve dag.

Eén van de mooie stoomlocomotieven in het museum!
Eén van de mooie stoomlocomotieven in het museum!

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

  1. RailtheTrails Beantwoorden

    Awesome post. I must learn how to add blogs to my blog about rail travel in the Netherland so I can add you to my blog roll. http://www.railthetrails.blogspot.com

    • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

      Hi! Thanks for your compliment :). I visited your website and I have to admit, its quite informative. Thanks for adding us to your bloglist/roll.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.