Sotteville Lès Rouen, het kerhof van de SNCF treinen

Nabij de stad Rouen ligt aan de overkant van de rivier de Seine het kleinere Sotteville lès Rouen. Deze stad stond jarenlang bekend vanwege één van de grootste rangeerterreinen voor vrachttrein vervoer van Europa. 12 sporen met elk een lengte van 1 km en het kon zo’n 3000 wagons per 24 uur verwerken. Uiteindelijk groeide het uit tot de vrachttrein hub voor vervoer van en naar West-Frankrijk.

Verval en opruimen

Uiteindelijk raakte dit terrein in verval wegens economische redenen en kwam het alleen maar voller te staan met treinen die niet meer reden. Tijdens de eerste jaren waren het voornamelijk verouderde locomotieven die op het terrein kwamen te staan. Echter duurde het niet lang voordat de SNCF alle treinen die niet meer nodig waren hier naar te bracht in de vorm van opslag. Dit ging door totdat het terrein in 2018 met ruim 550 locomotieven en treinen gevuld stond. Het gaat hierbij niet alleen om oude treinen van 30 jaar oud, maar ook TGV treinstellen of locomotieven die nog maar een paar jaar oud zijn. Alles staat hier nu bij elkaar weg te roesten, wat natuurlijk niet alleen slecht is voor de economie, maar ook voor de natuur en omgeving.

In januari 2020 is er overgegaan op een ‘schoonmaak’. Deze schoonmaak houdt in dat treinen en locomotieven die nog dienst kunnen doen over Frankrijk verdeeld worden. Alles wat niet meer bruikbaar is of te duur is voor reparatie, dat wordt gesloopt en afgevoerd. Op dit moment zijn er al een paar honderd treinen weggehaald, maar het zal nog even duren voordat alles weg is. Daarnaast rest de vraag, wat wordt er gedaan met het rangeerterrein bij Sotteville Lès Rouen? Dit zal geheel gaan afhangen van hoe het treinverkeer zich in de komende jaren zal gaan ontwikkelen in Europa.

Sotteville Lès Rouen
©Patrick Janicek – CC BY 2.0
Sotteville Lès Rouen
©Patrick Janicek – CC BY 2.0
Sotteville Lès Rouen
©Frédéric Bisson – CC BY 2.0
Sotteville Lès Rouen
©Frédéric Bisson – CC BY 2.0
©Frédéric Bisson – BY 2.0

Uitgelichte foto: ©Frédéric Bisson – CC BY 2.0

Geïnteresseerd in nog een kerkhof? Lees dan verder over het Red Star Train Graveyard nabij Boedapest.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.