Reizen met…Stéphanie Versteeg

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Elke week nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Reis dit keer mee met Stéphanie dwars door India.

Wat is jouw mooiste treinreis geweest?
Ik heb in Europa en Azië heel veel met de trein gereisd, maar mijn meest memorabele spoorervaringen komen uit India. Met de trein legde ik de route Delhi-Varanasi-Agra-Jodhpur-Jaisalmer af. Geen plaatsen die vlak bij elkaar liggen, dus in totaal zo’n 2300 kilometer in slechts drie weken. Eén groot avontuur, al moet ik er wel bij zeggen dat ik er na Jaisalmer helemaal genoeg van had. Naar het zuidelijkere Mumbai en Goa pakte ik dus lekker het vliegtuig.

Wanneer heb je deze reis gemaakt?
In september 2011, toen ik een maand in India ging backpacken.

Wat was er zo special aan de treinreis?
Treinreizen in India zijn bijzonder. Het is sowieso al ongelofelijk oncomfortabel, maar de ‘sleeperclass’ waar ik mee reisde was nog veel erger dan dat. De treinen zijn vies, je behoefte doe je op een hurktoilet, je slaapt met z’n achten op ongeveer zes vierkante meter en er zitten geen ramen in de coupés. Dus als je ’s nachts op een station stilstaat vliegen de beestjes naar binnen en ruikt het bovendien naar plas, poep en verrot eten (vrij normale geur in India).

Nou lukte rustig slapen sowieso niet zo goed, want je bent een ware attractie. Eén keer werd ik midden in de nacht wakker. Er stonden acht onbekende mannen om heen, ze waren gewoon aan het kijken hoe ik lag te slapen.

Reizen met de trein

Gelukkig heb ik in de trein ook hele leuke mensen ontmoet. Zo zat ik een keer met een hele schoolklas in de trein. Blijkbaar hadden ze nog nooit een Westerling in het echt gezien, want ze waren dolenthousiast. Iedereen belde met zijn mobieltje naar huis, zodat ik hun vaders, moeders, broers en zussen te woord kon staan. Zelfs de juf deed mee. De rest van de rit deden we bordspelletjes, de kinderen luisterden via mijn iPod naar Justin Bieber en Katy Perry en ik werd volgestopt met zelfgebakken koekjes.

Het treinen in India was echt een beetje de rode draad van mijn reis. Ik heb zoveel bijzondere dingen meegemaakt aan boord, ik zou er een boek over kunnen schrijven.

Welke route/treinreis zou je nog willen maken?
Zonder twijfel de Trans Mongolië Express in de winter. Sowieso lijkt het me een bijzondere ervaring om over land door zoveel verschillende tijdszones te reizen, maar het lijkt me nog specialer als het buiten sneeuwt en wit is.

Wat maakt voor jou reizen per trein zo bijzonder?
Op reis ben ik nogal druk. Ik wil alles zien, alles meemaken en alles proeven. De treinreis is echt een verplicht rustpunt en mijn momentje van reflectie. Ik vind het heerlijk om met mijn hoofd tegen het raam (of tegen de tralies in het geval van India) naar buiten te kijken. Muziekje op, dagboekje erbij en kijken naar het landschap dat aan je voorbij trekt.

Reizen met de treinStéphanie Versteeg (26) is freelance journalist en fotograaf, en heeft een onstilbare honger naar avontuur, nieuwe plekken en interessante culturen. Op haar persoonlijk blog Expeditie Aardbol neemt ze haar lezers mee op ontdekkingsreis.

Kirsten (30) is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Kirsten | Travelaar.nl Beantwoorden

    Wauw! Weer een super mooi verhaal/interview! En wat een mooie herinneringen hou je over aan dit soort treinreizen.. Soms kan het super irritant zijn dat je een “attractie” bent, maar het is achteraf ook wel erg grappig! Mooi verhaal dat de hele klas zo enthousiast was.. Dingen die je nooit meer vergeet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.