Reizen met… Sandra van Bijsterveld

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Elke week nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Dit keer vertelt Sandra als eerste over haar mooiste treinreis, in een gloednieuwe rubriek: Reizen met…

Wat is jouw mooiste treinreis geweest?
Mijn mooiste treinreis was een treinreis van een paar weken naar en door Tsjechië. Ik vertrok met de nachttrein vanuit Amsterdam en kwam ’s morgens rond half negen aan in Praag. Zo kon ik meteen de stad gaan verkennen.

Tijdens mijn verblijf in Praag maakte ik ook uitstapjes met trein, bijvoorbeeld naar de kastelen van Karlštejn en Křivoklát. Later ben ik nog voor een verblijf van meerdere dagen naar Plzeň, Harrachov en Cheb gereden. Vanuit Cheb kon ik dan weer mooi de badplaatsen Karlovy Váry, Marianské Lázně en Františkovy Lázně bezoeken.

Wanneer heb je deze reis gemaakt?
Dat is alweer meer dan tien jaar geleden. Het was winter en ik kan me nog herinneren dat de trein langs bevroren watervallen reed en dat hier en daar vuurtjes brandden langs het spoor. Ook was er op elk station iemand die langs de stilstaande trein liep en er hier en daar een klap op gaf met een hamer. Geen idee waarom…

Wat was er zo special aan de treinreis?
De vrijheid. Ik was net afgestudeerd en voor mezelf begonnen als vertaler en tekstschrijver. Kinderen had ik nog niet. Alle tijd dus om tijdens lange treinreizen lekker uit het raam te kijken of te lezen. En alle vrijheid om met de dienstregeling in de hand plannen te maken en aan te passen, afhankelijk van waar je zelf zin in hebt. Tel daarbij op dat ik me in Tsjechië altijd erg fijn voel en je hebt het perfecte vakantiegevoel te pakken.

Welke route/treinreis zou je nog willen maken?
In februari 2014 ben ik voor het eerst in Noorwegen geweest en ik vond het een schitterend land. Volgens mij kun je er geweldige treinreizen maken. Het eerste wat in me opkomt, is de Flȧm-spoorweg. Volgens Lonely Planet is dit een van de indrukwekkendste treintrajecten ter wereld – en het is in ieder geval een van de steilste.

Maar ook een langere reis lijkt me prachtig. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een treinreis van Bergen naar Oslo, twee steden waar ik erg benieuwd naar ben. Tijdens die treinreis rij je over de Hardangervidda, het hoogste bergplateau van Europa. Van Oslo brengt de Dovre-spoorlijn je naar Trondheim en vanuit Trondheim kun je de Noordse spoorweg naar Bodø nemen.

Wat maakt voor jou reizen per trein zo bijzonder?
De manier waarop de wereld aan je voorbij trekt. Ik word daar erg rustig van. Eindelijk eens tijd om een boek te lezen of alleen maar uit het raam te kijken. Nu ik een gezin heb waarin we allemaal druk zijn met werk, school en huishouden, voelt dat als een grote luxe. Met een beetje geluk zie je onderweg al veel moois en kom je relaxt op je bestemming aan. Ik ben dan ook erg blij dat onze kinderen kanjers zijn in het reizen met de trein!

Reizen met... Sandra van BijsterveldSandra van Bijsterveld schrijft teksten voor ondernemers en blogt op Stralend schrijven over gezins- en cultuurreizen van Nederland tot Scandinavië en Oost-Europa. Het vaakst reist ze naar Tsjechië en naar Zweden, waarover ze ook een boek schreef.

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Tikva Beantwoorden

    Leuk om te lezen! klinkt heerlijk de vrijheid en dan met zo’n trein door een winterlandschap reizen.

  2. Robert | Traveljunks Beantwoorden

    Mooi! De enkele treinreizen die ik hebt gemaakt heb ik ook genoten. Zeer relaxte manier van reizen 🙂

  3. Nanda Beantwoorden

    Het klinkt magisch. Vooral die vuurtjes en watervallen. En met kinderen is het inderdaad een heerlijke manier van reizen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.