Reizen met… René Wolf

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Bij elk interview nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Deze keer gaan we reizen met… René Wolf. Hij is geen frequente treinreiziger, maar een lange treinreis gaat hij niet uit de weg. Een treinreis voor hem is ook een vorm van vakantie vieren en beleven.

Wat is de mooiste treinreis die je ooit hebt gemaakt?

Pfffoe, dat is moeilijk te zeggen. Er zijn “gewone” c.q. niet toeristische treinreizen die heel erg mooi zijn ook al zijn ze eigenlijk alleen bedoeld om van A naar B te gaan. De trajecten Oslo – Bergen of Trondheim – Bodø zijn hier mooie voorbeelden van. Om in Noorwegen te blijven is de Flåmsbanen natuurlijk een prachtige spoorlijn maar tegelijk ook erg toeristisch en druk. Maar als ik dan toch een reis op nummer 1 moet zetten is het wel de Bernina Express in Zwitserland. Ook deze is erg toeristisch, zeker als je de “echte” Bernina Express neemt. Je reist dan in een trein met uitzichtrijtuigen met ramen die doorlopen tot in het dak van het rijtuig zodat je overal goed uitzicht hebt over het landschap. Vooral in het vroege voorjaar is dit een belevenis die je met een beetje geluk door 4 jaargetijden voert. In Bergün kan het winter, voorjaar of najaar zijn maar zodra je over de Berninapas rijdt is het echt winter met aan weerskanten metershoge sneeuw. Na vele kronkelingen kom je uiteindelijk aan in het Italiaanse Tirano waar het voorjaar of zelfs zomers kan zijn in maart.

Welke herinneringen van het treinreizen staan je het meest bij?

Het zijn er zoveel. Misschien moet ik er maar eens een boek over schrijven (geintje). De herinneringen zijn niet altijd heel bijzonder maar zeker de moeite waard om niet te vergeten. Het kunnen medereizigers zijn die tijdens een 12 uur durende treinreis door Finland bij elk station uitstappen om een foto te maken met de spandoek van hun voetbalclub. Of het feit dat je zelf, ondanks een comfortabele gereserveerde plaats in een modern luxe uitzichtrijtuig, de halve reis over de Berninapass doorbrengt op het balkon van het oudste rijtuig in de trein omdat daar de raampjes naast de deuren open kunnen en je beter kunt fotograferen. Eigenlijk is elke reis een belevenis op zich.

Reizen met... René Wolf
Treinreis Rovaniemi – Helsinki – ©René Wolf

Wat mis je het meest van het treinreizen nu dit (bijna) niet mogelijk is?

Al zou het nu mogelijk zijn, het heeft zeker niet mijn voorkeur om voor mijn plezier in de trein te stappen. Juist het relaxte van een mooie treinreis is wat ik zo mooi vind. Met een mondkapje op kan ik het niet relaxed vinden. Dat is best wel een gemis. Op het moment doe ik het wel met de mooie herinneringen, fotoalbums en zo nu en dan een aflevering van Rail Away.

Welke treinreis zou je in de toekomst nog willen maken?

Op de wenslijst, om het woord bucketlist maar niet te gebruiken, staat ergens bovenaan de Trans Siberie Express. Wel jammer dat je daarvoor eerst naar een land moet dat met de huidige machthebber niet mijn voorkeur heeft. Ook een treinreis dwars door Canada lijkt mij erg gaaf. Maar ook minder ver van huis en minder groots is veel moois te vinden zoals de kneuterige Inlandsbanen in Zweden. Er is nog genoeg te wensen en het voordeel is dat je het tot op late leeftijd kan blijven doen. Je kan altijd nog met een “Witte Gympen Express” zoals de Rocky Mountaineer in Canada.

Welke treinreis tip(s) zou je nog willen meegeven aan onze lezers?

Tip #1: Als je een langere reis maakt, zorg ervoor dat je een gereserveerde plaats hebt. Dat maakt de reis een stuk relaxter.
Tip #2: Korte tijden voor een overstap maken wel dat je eerder op de plaats van bestemming bent, maar kunnen ook stress opleveren. Zo kan je door een kleine vertraging net die gereserveerde trein voor de volgende 8 uur missen en dat is dan wel jammer. Echter hoeft een half uur op een groot station geen straf te zijn. Er is altijd wat te zien en ook dat is een onderdeel van relaxed reizen.
Tip #3: Er zijn vele mooie treinroutes die speciaal gericht zijn op toeristen. Ze zijn zeker de moeite waard maar vaak ook erg druk. Vaak kun je dezelfde reis maken met een reguliere trein. Dat geeft je de mogelijkheid om de reis op te delen in etappes en ook de tijd te nemen om even in een plaats of op een station rond te kijken en een paar treinen later verder te reizen.

©René Wolf

*Alle foto’s zijn eigendom van René Wolf en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gekopieerd worden.

Meer interviews willen lezen? Klik hier en geniet! Mocht je het zelf leuk vinden om ook aan een interview mee te werken, neem dan contact met ons op via Facebook of mail.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.