Reizen met… Martijn Gerritsen

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Bij elk interview nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Deze keer gaan we reizen met… Martijn Gerritsen. Hij is geen frequente treinreiziger, maar een lange treinreis gaat hij niet uit de weg.

Wat is de mooiste treinreis die je ooit hebt gemaakt?

Dat was zonder twijfel de reis door de Alpen landen. Ik had een internationale treinkaart gekocht, die ik onbeperkt kon gebruiken, in de duur van 3 weken, en op ieder traject in de landen Duitsland, Oostenrijk, en Zwitserland geldig was. De mooiste herinnering heb ik toch wel aan het land Zwitserland, de plaatsen die je daar met de trein kan aandoen zijn adembenemend mooi! Ik had voor de duur van 12 dagen mijn “hoofdkwartier” in het kleine bergdorpje Kandersteg in Berner Oberland gekozen. Met een piep klein stationnetje, maar met verbindingen door heel Zwitserland. In westelijke richtig heb je verbinding via de tunnel naar Brig, om vandaar verder te reizen naar Saas Fee, en Zermatt met de beroemde Matterhorn op de achtergrond. Ook is Brig het startpunt van de onvergetelijke treinreis richting St. Moritz, waarvan een deel met de beroemde Bernina Express is. In deze trein is de Europese pas niet geldig, maar tegen een geringe bijbetaling kan je er gebruik van maken. Ga je vanuit Kandersteg in oostelijke richting, dan heb je prima verbindingen met de stad Interlaken, met haar hoge bergtoppen, de grote meren, maar ook met steden als Luzern en Zurich. Ik was er in de winter en in de zomer, tijdens de wintermaanden is reserveren gewenst als je de plaatsen Interlaken en Zermatt wilt bezoeken, het is namelijk hèt wintersport gebied van Zwitserland. in de zomermaanden is het heerlijk rustig en kan het prima zonder reserveren.

Welke herinnering van het treinreizen staat je het meest bij?

Dat is zonder meer de reis van Amsterdam naar Warschau in Polen. Ik heb sinds een jaar Nederland verlaten en ben permanent woonachtig in het prachtige Polen, in een klein middeleeuws stadje op een uur van Warschau vandaan. Tijdens mijn zoektocht naar een woning, maar ook om het land meer te ontdekken, ben ik de afgelopen 2 jaar ruim 14 keer op en neer naar Polen gereisd met de trein. De eerste keer had iets magisch! Van Amsterdam naar Berlijn, waar je moet overstappen, lijkt de wereld hetzelfde, maar zodra je Berlijn centraal verlaat komt er verandering. Als de trein het volgende station aandoet, namelijk Berlijn Ost, waan je je in een andere wereld. De wereld van 70 jaar geleden. Doordat de trein op het eerste stuk van het traject bijna op ieder klein stationnetje stopt, krijg je een goed zicht op de wereld die voor veel mensen nog onbekend is. Oude communistische steden, architectuur en immens diepe wouden. Op het eerste grote station Rzepin in Polen moest ik overstappen op een Poolse internationale trein die mij naar Warschau bracht. Ik stond versteld deze zeer mooie, goede en uitgebreide trein en van alle luxe aan boord. Uitgebreide catering, prima slaapplaatsen, zeer vriendelijke medewerkers en niet te vergeten de gratis koffie aan boord. Al met al duurde de reis van Amsterdam naar Warschau bijna 17 uur, maar het had van mij wel het dubbele mogen duren! Mooie landschappen die voorbij trekken, eeuwenoude stations en prachtige steden. Daarnaast is het ook makkelijk doorreizen. Vanaf het station Rzepin (50 kilometer van Frankfurt an Oder) kan je ook de directe trein nemen naar Moskou, Boedapest en richting de Ukraine.

reizen met...Martijn Gerritsen
©Martijn Gerritsen

Wat mis je het meest van het treinreizen nu dit bijna niet meer mogelijk is?

Het internationaal reizen, ook per trein, is heel lastig geworden door alle corona maatregelen. Maar hier in Polen wordt er toch anders omgegaan met de regels qua vervoer dan in westerse landen als Nederland. Hier kan je namelijk gewoon met de trein door heel Polen blijven reizen. Echter zijn veel toeristische trekpleisters dicht en dat is ook gelijk de reden dat het maken van verre reizen in Polen niet zozeer van belang is. Het is dus nog even wachten op betere tijden! In tijden zoals deze mis ik het treinreizen wel. De relaxte manier van reizen, even ontspannen en ontsnappen uit de dagelijkse hectiek van alle corona maatregelen. Hopelijk kunnen we ergens in april/mei weer van heerlijk reizen met de trein gaan genieten. Ondanks alles blijft het toch de mooiste manier om Europa de ontdekken!

Welke treinreis zou je nog eens willen maken?

Dat is een treinreis buiten Europa, namelijk in Zuid-Afrika. In mijn nog vrij jonge leven, ik ben nu 45, heb ik al zeer veel van de wereld gezien. Tijdens een van mijn reizen door Zuid-Afrika, was er ook een binnenlandse reis inbegrepen van Johannesburg naar Kaapstad. Onbeschrijfelijk mooi… De reis ging pal door de grote en kleine Karoo woestijn. De zonsondergang, de miljoenen sterren tijdens de nacht en de kleurrijke zonsopkomst zullen mij het hele leven bijblijven. Als ik ooit nog eens de kans krijg om deze reis te maken, dan zal ik geen seconde twijfelen! De treinen zijn natuurlijk niet met de Europese treinen te vergelijken. Vaak deel je de coupe met kippen, balen vol met specerijen of met vrolijk zingende handelsreizigers, maar juist dat vind ik een grote meerwaarde in dit alles.

Welke treinreis tip(s) zou je nog willen meegeven?

Tip #1: Neem de tijd!! ik heb in het begin een paar keer de fout gemaakt door mijn reis naar bijv. Warschau te krap te plannen. Tijdens een reis van bijna 17 uur kan er onderweg altijd iets tegen zitten, waardoor je bijv. aansluitingen mist. Als je dan moet gaan rennen en daardoor de opgedane positieve energie omzet in stress, dat is geen goed idee. Ik zorg er nu altijd voor dat ik op de grotere overstap plaatsen zoals Berlijn een half uur tot drie kwartier speling heb in de tijd. Mocht de reis vlekkeloos verlopen, dan heb je lekker de ruimte voor een kop koffie en kan je even de benen strekken.
Tip #2: Zoals wel bekend kan je bij de NS international kaartjes kopen voor vrijwel heel Europa. De ervaring die ik heb is dat deze treintickets veel duurder zijn, dan wanneer je ze bijvoorbeeld koopt in Duitsland. Als ik naar Polen reisde dan kocht ik een kaartje naar Duisburg bij de NS. In Duisburg kocht ik een kaartje voor mijn verdere reis door Duitsland en Polen. Dit kan je voor de gehele reis ruim €30-€40 schelen!! Vergeet daarnaast geen reservering te maken. Dit kost je maar 7 euro extra, maar je bent de hele reis voorzien van een comfortabele stoel en dat is ook niet geheel onbelangrijk.

reizen met...Martijn Gerritsen
©Martijn Gerritsen

*Alle foto’s zijn eigendom van Martijn Gerritsen en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gekopieerd worden.

Meer interviews willen lezen? Klik hier en geniet! Mocht je het zelf leuk vinden om ook aan een interview mee te werken, neem dan contact met ons op via Facebook of mail.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.