Reizen met…Grietje Evenwel

Welke treinreis staat er bij jou nog op de bucketlist? Misschien heb je wel wat inspiratie nodig? Elke week nemen enthousiaste reizigers ons mee op reis en vertellen over hun meest fantastische treinreis en welke treinreizen ze nog willen maken. Verhalen waardoor wij direct de trein willen pakken! Deze week neemt Grietje ons mee op een spannende reis door Myanmar!

Wat is jouw mooiste treinreis geweest?
Of het perse mijn mooiste treinreis was, dat weet ik niet zeker. Het is wel de treinreis die me altijd het meeste bij zal blijven! Een reis in Myanmar, van Hsipaw naar Mandalay.

Ik maakte deze reis in februari 2014 toen ik voor het eerst solo aan het reizen was.

Het bijzondere aan de rit was ook meteen het engste: de trein ontspoorde. Je moet je voorstellen dat een trein in Myanmar niet zo smooth rijdt als we in Nederland gewend zijn. De wagons schommelden van links naar rechts en met tijd en wijlen ook van onder naar boven. En toen gebeurde het. Een hard piepend geluid en even later stonden we stil. Wat bleek? De hele coupe achter ons stond een paar centimeter naast de rails. Direct sprongen er mensen – passagiers – uit de trein. Met houten bamboe stokken en vereende krachten gingen ze de ontsporing te lijf. Vijf uur later konden we weer weg. Dan zit je dus met een hele trein aan mensen buiten in de middle of nowhere en in de brandende zon te wachten tot er weer iets gaat gebeuren. Best gezellig op zich, maar ook best een gekke gewaarwording. Het schijnt overigens normaal te zijn dat een trein ontspoort in dit gebied. De rails zakken immers steeds dieper weg, en niemand repareert het spoor. Later sprak ik een vriend van mij die uit Myanmar komt. Hij heeft in Noorwegen gestudeerd. Toen ik hem vertelde dat ik het gek vond dat de trein door passagiers op de rails gezet werd, moest hij lachen. In Noorwegen had hij namelijk precies de omgekeerde ervaring: als er iets misgaat bel je iets of iemand, en die komt de boel dan repareren! Dat was hij dan weer niet gewend. Hij wilde steeds alles fixen en werd daardoor vaak raar aangekeken. Een mooi inkijkje in elkaars cultuur gaf het dus wel 🙂

Reizen met de trein
@Grietje Evenwel

Welke route/treinreis zou je nog willen maken?
Misschien een droom van meer mensen, maar ik zou heel graag met de transsyberie express naar Peking willen!

Wat maakt voor u reizen per trein zo bijzonder?
Het landschap dat in rust voorbij gaat, het contact met andere mensen of juist de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog een boek te lezen of je werk voor te bereiden. In de winter een behaaglijk warme plek met koude perrons.

Reizen met de treinGrietje Evenwel is een ervaren reiziger en mede oprichter van het platform ‘Travel by Polaroid’. Travel by Polaroid wil reizigers stimuleren niet alleen foto’s te nemen, maar ook foto’s terug te geven. Meer hierover is te vinden op www.travelbypolaroid.com

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.