Reistip: Visum voor de Transmongolië Express van Rusland naar China

Neem de legendarische Transmongolië Express van Moskou naar Peking (of vice versa), via Mongolië. Deze unieke reis beslaat bijna een derde van het aardoppervlak. Bewonder de veranderende landschappen, de rijke culturele diversiteit en de bijzondere wilde dieren vanuit de trein. Hier vind je enkele tips en lees je hoe je de juiste documenten voor deze reis regelt.

De Transmongolië Express

De traditionele Transsiberië Express route strekt zich uit over 9.288 kilometer tussen Moskou en Vladivostok. Populaire varianten zijn de Transmongolië Express (tussen Moskou en Peking via Mongolië) en de Transmanchurië Express (tussen Moskou en Peking, om Mongolië heen). Alle drie de routes duren ongeveer een week als ze zonder stops worden afgelegd. 

De treinreis van Moskou naar Peking neemt zonder stops ongeveer een week in beslag en beslaat circa 8000 kilometer. Na de start in Moskou reis je door de Oeral en Siberië, langs het Baikalmeer en door Mongolië, voordat je in Peking in China aankomt. Tijdens zo’n verre reis kom je uiteraard allerlei soorten landschappen tegen; van de stedelijke landschappen rond Moskou tot de glooiende velden van het Siberische platteland. Je zult dan ook op een aantal van deze prachtige plekken een stop willen maken en zodoende zul je langer over de treinreis doen.

Visum
Transmongolië Express door de Gobi woestijn in Mongolië – ©Enzymes – CC BY-SA 3.0

Rusland

Moskou, de hoofdstad van Rusland en een van de meest fascinerende bestemmingen in Europa, is de perfecte plaats om je Transmongolië avontuur te beginnen. In Moskou vind je de zetel van de Russische macht, het Kremlin, en architectonische hoogstandjes zoals de Basiliuskathedraal. Stap vervolgens uit in de Siberische hoofdstad Irkoetsk en bezoek het Baikalmeer, ’s werelds grootste zoetwatermeer, van dichtbij. In de winter kun je er langlaufen, husky’s berijden en sneeuwscooteren. In de zomer kun je een mooie tocht maken door de omringende taiga bossen en kamperen aan de rand van het water.

Mongolië

De Transmongolië Express is erg populair onder reizigers die houden van de ongerepte natuur, uitgestrekte steppen, prachtige woestijnen, het vee dat vrij rondloopt, de nomadencultuur en de gastvrije bevolking van Mongolië. Enkele must-visit plekken in Mongolië zijn: de lege steppe van de Gobi woestijn, het Gandan klooster (het belangrijkste boeddhistische klooster van Mongolië), het monument voor Genghis Khan op het Sukhbaatar plein, en het Gorkhi-Terelj Nationaal park. Onderbreek je reis in Ulaanbataar, de hoofdstad van Mongolië, en trek de natuur in. Het Terelj National Park ligt namelijk op slechts een uur rijden van de hoofdstad. Hier kun je lange wandelingen maken of te paard het landschap verkennen. Een andere mogelijk is een nacht of twee in een traditionele Mongoolse ger (een grote vilten tent) doorbrengen. Je kunt je reis ook laten samenvallen met het jaarlijkse Nadaam Festival, een viering van de traditionele sporten van Mongolië: worstelen, paardenrennen en boogschieten. Het wordt in juli gehouden en is een waar spektakel met een uitgebreide openingsceremonie van acrobaten en muziekkorpsen.

China

Het eindpunt van deze treinreis is de moderne hoofdstad van China. Peking is een oude stad met een geheel eigen cultuur, taal en keuken. Vlakbij deze bijzondere stad vind je ook de Chinese Muur. Eén van de zeven wereldwonderen en een blijvend symbool van de Chinese beschaving. De Chinese Muur, die door UNESCO wordt beschermd, werd gebouwd als verdedigingswerk om China te beschermen tegen plunderende indringers uit het noorden. De muur strekt zich uit van oost naar west en wordt beschouwd als het langste door mensenhanden gemaakte bouwwerk ter wereld.

Visum
Chinese Muur – © Touann Gatouillat Vergos via Unsplash

Visum Rusland

Het visum voor Rusland is een reistoestemming van het Russisch consulaat. Hiervoor moet je een online aanvraagformulier invullen. Op basis van deze gegevens ontvang je vervolgens een e-mail met daarin een overzicht van de documenten die je moet aanleveren, zoals je paspoort en een pasfoto. Het toeristenvisum voor Rusland is geldig voor een maximale verblijfsduur van 30 dagen. Het visum bestaat in een single-entry, double-entry en multiple-entry variant. Meestal is een eenmalige inreis mogelijkheid voldoende, maar met de andere varianten mogen reizigers binnen een periode van 180 dagen meerdere malen naar Rusland reizen met hetzelfde visum (in totaal maximaal 90 dagen per 180 dagen). Houd er wel rekening mee dat bij deze varianten op het moment van aanvragen al boekingsvestigingen benodigd zijn voor alle vluchten van alle reizen naar Rusland die met het double-entry of multiple-entry visum gemaakt zullen worden.

De Russische immigratiedienst was van plan dit jaar een elektronische variant van het visum Rusland (e-visum) te introduceren, maar het is waarschijnlijk dat dit proces vertraging oploopt door de coronapandemie. Tot op heden kan dus nog alleen het fysieke visum Rusland worden aangevraagd.

Visum China

Ook het visum voor China moet in het paspoort worden aangebracht na het invullen van het online aanvraagformulier. Naast een paspoort en een pasfoto heb je hiervoor ook een reisschema en boekingsbevestigingen van de reis en accommodaties nodig. Ook van het Chinese visum zijn verschillende varianten verkrijgbaar, namelijk met een geldigheid van 3, 6 of 12 maanden. Ook kun je, net zoals bij het visum voor Rusland, kiezen of je één, twee of meerdere malen naar China wil reizen. Het is echter alleen mogelijk een visum voor meerdere reizen aan te vragen als er ook al meerdere vluchten geboekt zijn. Ook moet de reiziger voor het aanvragen van de varianten van 6 en 12 maanden al een paar keer eerder in China zijn geweest met het huidige paspoort. 

Visum Mongolië

Ook voor Mongolië is er zowel een single-, double- als multiple entry visum beschikbaar voor toeristen. Al deze varianten van het visum voor Mongolië hebben, net zoals in het geval van het visum Rusland, een geldigheidsduur van 30 dagen per reis.

Uitgelichte foto: © Vince Gx via Unsplash

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.