Reistip: Treinreizen door Tsjechië

Een paar weken terug schreven we over de nieuwe nachttrein dat naar de stad Praag zal gaan rijden vanaf April 2022. Dit was dan ook welkom nieuws voor alle treinreizigers, maar het bracht ons ook een veelgestelde vraag. Veel van onze lezers zijn nu wel nieuwsgierig hoe ze vanuit Praag verder kunnen reizen. Wij hebben dan ook een aantal reistip voor het treinreizen door Tsjechië.

Treinreizen door Tsjechië, de natuur.

Dat is helemaal niet moeilijk! Het enige wat je zelf zal moeten doen is uitzoeken wat je wilt zien in dit mooie land. De eindbestemming van de European Sleeper is Praag en laat dat naast de prachtige hoofdstad nou ook het beste start- of eindpunt te zijn voor een reis door Tsjechië. Het land heeft het dichtste spoorwegnetwerk van Europa, wat resulteert dat veel dorpen en natuurparken per trein te bereiken zijn. Zo zijn de mooie natuurparken Boheems Zwitserland (noordwesten van Tsjechië, nabij Děčín) en het Boheems Paradijs (noorden van Tsjechië, nabij Liberec) makkelijke te bereiken voor een bezoek vanuit de stad Liberec. Ook biedt deze stad meerdere uitstapjes richting de berg Ještěd of het IJzergebergte. Denk hierbij aan de volgende reistijden:

 • Praag – Děčín –> Ongeveer 1,5 uur reizen
 • Děčín – Liberec –> Ongeveer 2 uur reizen
 • Liberec – Praag –> Ongeveer 1 tot 1,5 uur reizen
Treinreizen door Tjechië
Boheems Paradijs – ©Bedna Films (via CzechTourism Benelux)

Treinreizen door Tsjechië, de stedentrip.

Praag is natuurlijk niet de enige mooie stad in Tsjechië, maar de andere steden worden toch wel eens vergeten. Zo kan je dus vanuit Praag ook een mooie treinreis maken naar verschillende steden in het land. Daarbij maak je kennis met de verschillende regio’s met hun eigen cultuur, lekkernijen en geschiedenis. Denk hierbij aan steden als Ostrava, Olomouc, Valtice en Brno. Denk hierbij aan de volgende reistijden:

 • Praag – Pardubice – Ostrava –> Ongeveer 4 uur reizen
 • Ostrava – Olomouc –> Ongeveer 1 uur reizen
 • Olomouc – Brno –> Ongeveer 1,5 tot 2 uur reizen
 • Brno – Valtice –> Ongeveer 1 uur reizen
 • Valtice – Brno – Praag –> Ongeveer 4 tot 5 uur reizen
Brno – ©Ales Motejl (via CzechTourism Benelux)

Last but not least, Český Krumlov

Deze historische stad wordt na Praag het meeste bezocht en ligt in het zuiden van de Bohemen. Deze stad is via České Budějovice prima per trein te bereiken. Vanuit Český Krumlov kan de trein worden gepakt richting het Nationale Park Boheems Woud. Dit is één van de mooiste trajecten in Tjechië en gaat door bossen, langs kleine stationnetjes en veenmoerassen. Vanuit het natuurpark kan je doorreizen naar Pilsen om vanuit daar de trein terug te pakken naar Praag. De reistijden zijn als volgt:

 • Praag – České Budějovice – Český Krumlov –> Ongeveer 3 uur reizen
 • Český Krumlov – Kubova Huť in het Boheemse Woud –> Ongeveer 2 tot 2,5 uur reizen
 • Kubova Huť in het Boheemse Woud – Pilsen –> Ongeveer 2,5 tot 3 uur reizen
 • Pilsen – Praag –> Ongeveer 1,5 uur reizen

Je reis plannen in Tsjechië

Je treinreis plannen door Tsjechië is heel makkelijk te doen. Er kan gebruikt worden gemaakt van de website Idos.cz, wat een goed overzicht geeft van het openbaar vervoer in Tsjechië. Treintickets in de richting van Praag kan via European Sleeper of NS International geboekt worden.

Station Brno – ©CzechTourism Benelux

Uitgelichte foto: ©CzechTourism Benelux

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.