Reistip: de TranSiberiana in Italië

Ik hoor je denken… De Transsiberië Express rijdt toch ergens anders? Dat klopt, maar de spoorlijn in Rusland heeft dan ook niks te maken met deze spoorlijn in Italië en wij vertellen je waarom!

Voor het ontstaan en de echte naam van deze spoorlijn gaan we een terug in de tijd naar het jaar 1897. In dit jaar werd de spoorlijn tussen Sulmona en Isernia geopend om een verbinding met Napels te krijgen. Door de inwoners van de regio waar de spoorlijn doorheen loopt, kreeg de trein al snel de naam ‘La Napoletana’, vooral door de verbinding met Napels.

Waar komt de naam TranSiberiana vandaan?

Naast de oorspronkelijke naam, de Sulmona – Isernia spoorlijn, en de toegekende naam van La Napoletana draagt de trein en spoorlijn dus ook de naam TranSiberiana. De naam is verzonnen door de journalist en schrijver Luciano Zeppegno in 1980, op het moment dat hij zelf met deze trein aan het reizen was. Tijdens de reis was hij nogal onder de indruk van de zware sneeuwval in deze regio en het leek wel een verlaten steppe die we ook kunnen zien vanuit de Transsiberië Express.

Tekst gaat verder na de foto >>>

TranSiberinana
La TranSiberiana in de winter

Gesloten in 2011, heropend in 2014

In het jaar 2011 werd de spoorlijn geheel gesloten voor vervoer. De precieze reden is niet duidelijk, maar grote kans dat het met inkomsten te maken zal hebben. Drie jaar later werd de spoorlijn weer geopend door de stichting le Rotaie en werd ook de naam TranSiberiana aangenomen in de hoop er voldoende publiciteit en animo voor te vinden.

Reizen in de jaren 30

De TranSiberiana rijdt tegenwoordig nog steeds en heeft zelfs een eigen dienstregeling in samenwerking met de Italiaanse Spoorwegen. De trein rijdt het gehele jaar, dus de winters zijn ook mee te maken. De rijtuigen daarentegen zijn wel oud en stammen uit de jaren 30. In de zomer is het bloedheet (ramen open dus!) en in de winter gaat de oude verwarming aan. Een ervaring om niet te vergeten natuurlijk. Meer informatie is te vinden op de website van de TranSiberiana.

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.