Reistip: 3x nostalgie spoorlijnen in Oostenrijk

Wij zijn natuurlijk groot fan van treinreizen door de bergen! Het geeft je naast een heerlijk ontspannend gevoel ook de meest geweldige uitzichten. Zo ook in Oostenrijk. Wij hebben voor jullie alvast 3 mooie nostalgie spoorlijnen in Oostenrijk geselecteerd.

#1. Mariazellerbahn

Tussen de stad Sankt Pölten en het bedevaartsoord Mariazell ligt de Mariazellerbahn. Deze spoorlijn is een geëlektrificeerde smalspoorlijn en heeft een totale lengte van 84 km. Mariazell is het belangrijkste bedevaartsoord in Oostenrijk en mede daarom is deze spoorlijn nog steeds in gebruik. Bij aankomst in Mariazell is het bezoeken van de grote kerk een aanrader. Tot een aantal jaar geleden werd er op deze spoorlijn gereden met oude stoomlocomotieven of oude diesels, de maximum snelheid ligt dan ook niet hoger dan 60 km/u. Dit is tegenwoordig wel anders. Sinds een aantal jaar rijden ze op deze route met nieuw bestelde treinen. De oude treinen, die al dienstdeden sinds 1911, worden nu alleen nog maar gebruikt voor een toeristische trein. Deze trein rijdt van begin juli tot eind september.

Mariazellerbahn – ©Flightlog – CC BY 2.0

#2. NostalgieExpress Leiser Berge

Vanuit het mooie Wenen vertrekt de NostalgieExpress Leiser Berge richting het dorp Ernstbrunn. De gehele reis bestaat uit 3 onderdelen. De totale reis duurt naar Ernstdrummin totaal maar 1,5 uur, maar het brengt je door een prachtig landschap. Mooi voordeel, de rijtuigen zijn oude gerestaureerde wagons met van die mooie open balkons tussen de wagons in. Wat is er nu mooier dan de reis vanaf één van de balkons mee te maken? Na aankomst in Ernstbrunn stap je over op een draisine. Dit is een soort trapwagen, maar dan op de rails. Je vervolgt de route per rails op eigen kracht naar Asparn an der Zaya, terwijl je onderweg geniet van alles wat er langs de rails te zien is. Na aankomst stap je over op een railtaxi. Een kleine trein met allemaal open wagons en deze brengt je weer terug naar Wenen. Deze treinreis is elke zaterdag mogelijk van begin juli tot eind oktober

#3. Ybbstalbahn

De Ybbstalbahn is een oude spoorlijn die tot 2010 liep van Waidhofen naar Kienberg-Gaming. Echter is een groot deel van het traject afgesloten en rijdt er alleen tussen Waidhofen en de 6 kilometer verder op liggende Gestadt een trein. De reis duurt niet lang, maar je passeert wel een mooi viaduct dat over de stad heen hangt. Het andere deel van de spoorlijn, die loopt van Kienberg-Gaming naar Göstling an der Ybbs is een stuk langer en mede daardoor een stuk mooier en interessanter. Hier wordt ook nog met een stoomtrein gereden. Nadeel is wel dat je eigen vervoer moet hebben om deze spoorlijn te gebruiken. Bij de sluiting van het middendeel, is ook de normale spoorlijn in dit gebied gesloten. Een fiets is een aanrader, daar je het traject van de trein kan volgen en er elk moment op en af kan. Ook wordt de route van Göstling naar Gestadt voor een fietser aangeraden. Een mooie combinatie van fiets en trein dus. Deze trein rijdt maar in een zeer korte periode, namelijk van half augustus tot eind september.

Ybbstalbahn – ©Herbert Ortner – CC BY 2.5

Wil je liever wandelen en treinen? Check dan deze 5 fijne wandelingen langs het spoor!

Uitgelichte foto: ©Herbert Ortner – CC BY 3.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.