Reis mee met machinist Vincent door Nederland

We zien ze vaak langs het spoor, bij stations of spoorwegovergangen staan. De echte treinspotters, bezakt en bepakt met camera’s om elke trein die langskomt te filmen en te fotograferen. Zo volgen ze treinen soms de gehele route en uiteraard komen daar mooie beelden uit. Toch is er voor mij een mooiere manier om een trein en de treinreis te volgen en dat is namelijk vanuit de cabine van de machinist. Zo ook de machinist Vincent, hij filmt al een aantal jaren zijn ritten en post deze op Cabview Holland, één van zijn YouTube kanalen.

Cabview Holland

Als je denkt dat Vincent zomaar is gaan filmen, dan heb je dat mis. Er zit namelijk wel degelijk een reden achter. Het filmen is begonnen aan het begin van zijn carrière als machinist bij de NS. Er ontstonden wel eens discussies met collega’s omtrent bepaalde situaties qua seingeving langs het spoor. Om bepaalde situaties beter te kunnen benadrukken leek het hem handig om alle baanvlakken waar hij op reed op film te zetten, dan kon er naderhand gelijk gekeken worden naar een situatie. Dit leverde uiteindelijk zulke mooie films op dat hij besloot deze op YouTube te zetten, wat hem gelijk veel views opleverde. Op deze manier kon hij andere mensen met de vraag of ze een keer mee mochten rijden gelijk doorverwijzen naar zijn YouTube kanaal (met een machinist meerijden is namelijk verboden). Mede door deze vragen is dan ook het huidige kanaal, Cabview Holland, ontstaan.

De Cabview rit van Geldermalsen naar Den Haag, waarbij ook ons mooie Gouda gepasseerd wordt.

Wacht! Er is meer…

Nadat Vincent een aantal jaar films geplaatst had, is hij ook nog gaan werken met een headcam. Op deze manier zie je niet alleen de rails voor je, maar ook alle handelingen die hij uitvoert tijdens een rit als machinist. Dit werd echter op een apart en geheel nieuw kanaal gepost, namelijk Train Driver’s POV (point of view). Naast dit kanaal is er ook een 3e kanaal bijgekomen. Sommige ritten die hij filmt kunnen erg lang duren en niet iedereen heeft de tijd om dit geheel te bekijken. Deze ritten worden dan versneld afgespeeld met leuke muziek eronder, waarbij je toch de gehele rit ziet, maar dan in 10 minuten tijd. Dit is allemaal te vinden onder Hyperlapse Holland.

Zonsondergang rit van Almere Poort naar Amsterdam

Over Vincent

Vincent heeft inmiddels ruim 2000 films gemaakt, waarbij de meest succesvolle al ruim 10 miljoen keer bekeken is. Het meest trots is Vincent als kijkers hem vertellen dat zijn films hen dusdanig geïnspireerd hebben, dat ze besloten hebben om ook machinist te worden. Er zijn dan ook verschillende kijkers die hij tegenwoordig als collega’s tegenkomt. Voor spotters heeft hij een speciale Cabview Toeter en het is altijd leuk om de blije gezichten te zien als hij deze laat horen. Deze spotters sturen vaak ook hun opnames naar hem op, zodat hij deze in zijn films kan plaatsen. Op de vraag welke routes hij zelf het mooiste vind antwoord hij: “Ik heb een aantal favoriete trajecten, zoals Utrecht – Baarn en Amersfoort – Zwolle. Maar de mooiste ritten zijn de ritten door de sneeuw en de ritten met mooie zonsondergangen.” Naast het filmen van zijn ritten heeft Vincent ook veel toeristische spoorlijnen in Nederland bezocht waarbij een stoomlocomotief centraal staat. Ook hier heeft hij spectaculaire opnames van kunnen maken en ook deze zijn terug te vinden op zijn YouTube kanalen.

STAR ALLERlaatste rit Musselkanaal 28-10-2018

Uitgelichte foto: ©Vincent Hartogsveld – Cabview Holland

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Comments

 1. Leo van Luxemburg Beantwoorden

  Met veel plezier kijk ik op YouTube naar de opnamen van Cabview Holland. Wat ik echter mis, is een afbeelding van de trein of de locomotief waarmee gereden wordt. Weliswaar staat aan het begin informatie over het type treinstel, maar als niet-treinkenner zegt mij dat niets of weinig. Dit zal in verstrekte mate ook gelden voor buitenlandse kijkers. Dus mijn tip is: laat aan het begin van elke opname een afbeelding zien waar op dat mee gereden wordt. Dat maakt het leuker omdat je daarmee ook de verschillende typen treinen waarmee de NS en anderen rijden, leert kennen.

  • Nick van Rookhuijzen Beantwoorden

   Hi Leo,

   Dankjewel voor je reactie! Dit kan je het beste via het youtube kanaal van Canview Holland doorgeven. Dit artikel is puur een interview.

   Groet, Nick

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.