Recensie: ‘Het meisje in de trein’

Rachel reist elke dag heen en weer met de trein van Ashbury naar Londen. En bijna elke ochtend stopt haar trein voor een rood sein. Langs het spoor staan eenvoudige Victoriaanse huizen en wanneer de trein stopt heeft Rachel een perfect uitzicht over de tuin van Jason en Jess – een gelukzalig en knap koppel. Op een dag ziet ze alleen iets gebeuren in de tuin van Jason en Jess wat haar leven zal veranderen. 

Voor de mensen in deze wagon ben ik een van de velen. Ik doe als iedereen: reis naar mijn werk, maak afspraken, tik op mijn telefoon. Zo zie je maar.

Onverwachts goede thriller!

Het verhaal is geschreven in dagboekvorm, ik-vorm en springt tussen personages en tijd. Niet iets waar ik direct een fan van ben, maar hé! Je bent een schrijver of je bent het niet. Paula Hawkins is overduidelijk een fantastisch goede schrijfster want ik heb mij nog geen enkel moment geërgerd aan deze manier van schrijven. Ik heb het boek zelfs in één ruk uitgelezen en ik ben iemand met het concentratievermogen van een mug. Elke bladzijde bracht weer een verrassing.

Voor ik begon met lezen, had ik al een paar stukjes over het boek op internet gelezen. De recensies liepen uiteen van ‘ongelooflijk goed’ tot aan ‘waarom wordt er hier zo een drukte over gemaakt, this sucks’. Zelf ben ik ook niet echt een thriller-fan en toen ik de samenvatting (of achterflap) las, dacht ik eigenlijk al te weten waar dit verhaal over zou gaan. Er wordt een moord gepleegd, dat meisje in de trein ziet het gebeuren. Ook dacht ik te weten wie de moordenaar was, vóór ik het boek begon te lezen. Dit boek brengt iets onverwachts en is geen gewone thriller. Het hele verhaal verliep geheel anders dan ik had verwacht. Elke keer wanneer ik een bladzijde omsloeg, had ik weer een nieuwe verdachte. Het werd zelfs zo erg dat ik er maar over na bleef denken, zelfs wanneer ik het boek had weggelegd. Wie is het? Wat is er gebeurd?

Ook de personages van het boek zijn meeslepend. Rachel is de hoofdpersoon en je gaat net zoveel van haar houden als dat je haar stom vindt. Ik lees erg veel boeken, maar ik vind vaak de hoofdpersoon nogal vervelend. Vaak te perfect. Mooi, slim, lief. Ik lees soms boeken waarin de hoofdpersoon nooit iets fout kan doen. En dat zijn slechte boeken naar mijn mening. Rachel wordt menselijk gemaakt. Ze maakt fouten waarbij je het liefst tegen je boek schreeuwt, maar tegelijkertijd voel je met haar mee en begin je van haar te houden. Dit doet Hawkins eigenlijk met elk personage uit haar boek. Ze zijn menselijk. Ze maken fouten. Doen iets stom. Maar zijn tegelijkertijd hartstikke leuk en geweldig. Aan het eind van het boek voelen ze aan als vrienden. En eigenlijk wil je geen afscheid van ze nemen.

Je kent haar niet. Maar zij weet precies wie jij bent.

Zoals ik dus al zei: ik ben niet echt een thriller lezer. Ben niet dol op dagboekvorm en raak snel in de war wanneer er tijdsprongen gemaakt worden. Toch heeft dit boek mijn hart gestolen. Een welverdiende plek in mijn boekenkast. Het eindigt totaal verrassend en ik had echt zin om dit boek te lezen (en dat is al een tijdje niet voorgekomen). Ik had zelfs zin om de verschrikkelijke lange reis tussen Gouda en Purmerend te maken (ik reis vaak op en neer tussen deze twee steden), enkel en alleen omdat ik dan tijd zou hebben om dit boek te lezen. Een aanrader dus!

Win

Deze win-actie is gesloten.

Ben jij na het lezen van deze recensie benieuwd geworden naar de thriller ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins? Dan heb je geluk want wij geven exemplaar weg! Een boek dat ab-so-luut niet in je boekenkast mag ontbreken. Dit is wat je moet doen om het boek te winnen:

 • Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief* via onderstaand formulier:
  (Als je je al eerder voor onze nieuwsbrief had ingeschreven dan mag je natuurlijk gewoon meedoen)

 • Laat hier onder een berichtje achter wanneer je meegedaan hebt 🙂
 • En we vinden het ook erg leuk als je ons volgt op social media (niet verplicht)

De win-actie loopt tot 16 augustus 2015!

*De nieuwsbrief verschijnt 1x per maand en bevat leuke nieuwtjes, een nieuwsoverzicht, een kijkje achter de schermen en de nieuwste win-acties worden hier bekend gemaakt. Geen spam, beloofd. Gegevens zijn privé en worden niet doorgeven aan derden. 

We hebben een winnaar! Gefeliciteerd Jan van Keulen!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Stephanie Beantwoorden

  Hi,

  Ik volg je al een tijdje en je hebt zulke leuke verhalen en tips. Gewoon leuk om te lezen. Het boek wat je kan winnen klinkt als een goed en spannend boek. Ik verslind boeken dus deze zou heel goed in me boekenkast passen. Zou echt super wezen als ik zou winnen 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank voor je lieve reactie!

 2. Jennifer Beantwoorden

  Ik zag al veel mensen met dit boek op de trein en toevallig zag ik via facebook jouw recensie dus ik was enorm benieuwd waarover het boek eigenlijk ging en wat je er van vond. Nu heb ik jouw recensie gelezen en ik wil absoluut dit boek lezen! Ik ben een enorme fan van thriller. En een boek in één keer uitlezen, dan kan het niet slecht zijn 😉

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank voor je reactie! Ik kon het boek echt niet wegleggen 😉

 3. Kirsten Beantwoorden

  Trein en thriller..? Goeie combi! Al sinds Murder on the Orient Express, toch? :p Ik ben benieuwd naar de nieuwsbrief, volgde je al via social media 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Naamgenoot! Ja, treinen hebben blijkbaar iets mysterieus 😉 Dank voor je reactie.

 4. Sandra Beantwoorden

  Jaaaa dit boek! Gaaf hè?! Ik doe dus niet mee want ik heb hem al gelezen, maar vond het ook verrassend goed. Leuke winactie, heel passend haha!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Er komt dus ook een film van! Ben wel benieuwd hoe ze dat gaan doen o.O En wel he? Dat vonden wij dus ook 😉

 5. Kristie Beantwoorden

  Oehhh, ik was al erg benieuwd naar dit boek! En door deze Win actie kom ik er ook nog achter dat jullie een nieuwsbrief hebben. Dus snel ingeschreven dan blijf ik mooi op de hoogte en nu maar duimen dat ik win! 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je Kristie! Ja, pas sinds 2 maanden hoor 🙂 Juni was onze eerste nieuwsbrief.

 6. Gelina Beantwoorden

  bij het lezen van dit stukj!e stokt mijn adem al.. ik wil het gewoon lezen!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Haha dank! En succes 🙂

 7. Lycke Beantwoorden

  Ohh, dit boek lijkt me zo leuk! Ik zag hem staan in de bibliotheek van het ziekenhuis voor verkoop, maar hij was me nog te duur. Leuke winactie!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je Lycke 🙂 En ja, hij is nog niet zo lang uit he. In Amerika wel al een tijdje maar hier nog niet zo lang.

 8. Anita - Reisvlinder.nl Beantwoorden

  Leuke winactie. Ik ben erg benieuwd naar het boek. Staat al klaar in m’n e-reader, maar ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen. Toch maar eens gaan lezen na jouw enthousiasme..

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Blij dat ik je heb weten te overtuigen 🙂 je krijgt er echt geen spijt van!

 9. Erik Beantwoorden

  Oh.. op deze wedstrijd zat ik stiekem al een tijdje op te hopen. Het boek dat me op mijn dagelijkse treinreizen vaak heeft “aangekeken” via billboards, bij medereizigers en Boekenwinkels kunnen winnen..

  Nu ik de recensie lees, kan ik bijna niet meer wachten om het boek te lezen. Ik wil het lezen, lezen, lezen…!

  Kunnen we, als ik het boek niet win, anders niet afspreken dat je jouw exemplaar ergens verstopt op station Gouda? Ik kom daar dagelijks twee keer langs om over te stappen. Aangezien ik dagelijks bijna 150 km moet reizen per trein, kan ik veel lezen, dus als ik op je recensie af ga, heb ik dat in een dag of twee uit. Dan mag het daarna weer de welverdiende plek in je boekenkast innemen.. 😉

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Haha mooi voorstel, maar je mag het boek toch echt zelf houden hoor 🙂 En als je wint, dan zeg je maar hoe laat je moet overstappen, want we zitten vlak bij het station 😉 Bedankt voor je leuke reactie!

 10. Patrick Beantwoorden

  Ik doe zeker graag mee. Altijd als ik onderweg naar school ben, lees ik graag onderweg. En sowieso ben ik niet de enige in de familie de graag leest, ook m’n moeder en zus lezen erg graag!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Leuk! Ik hou er van wanneer boeken ‘doorgegeven’ worden 🙂

 11. sandra Beantwoorden

  Het lijkt me een heel tof boek, dus ik wil zeker een kansje maken. Ik ben heel erg benieuwd. Gelijk aangemeld voor de nieuwsbrief en gevolgd op twitter 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je voor het volgen en inschrijven! (en voor je reactie uiteraard <3)

 12. Marcella Beantwoorden

  Leuk, ik doe mee! Het boek klinkt onwijs goed, echt iets voor mij. Ik volg jullie al overal op social, nu ook aangemeld voor de nieuwsbrief.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je Marcella! En het boek is inderdaad erg goed 😉

 13. Leonie Beantwoorden

  Ik heb echt al zoveel goede dingen over dit boek gelezen! Ik zou dit boek heel graag willen winnen, ben superbenieuwd of hij inderdaad zo goed is!

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Ik kan je vertellen, het boek is de hype meer dan waard 🙂 Hij is inderdaad echt erg leuk.

 14. Jan Beantwoorden

  Tsjonge, lezen en treinen: DE combinatie natuurlijk. En thrillers in een Engels landschap, dat heeft meteen een voorsprong. Heel nieuwsgierig naar dit boek.
  Zag de winactie doordat ik jullie al geruime tijd op twitter volg. Leuke berichten en interessante nieuwtjes.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je Jan! Leuk dat je ons al langer volgt. En ja, treinen en boeken! Soms gebruik ik de trein gewoon als een excuus om een boek te kunnen lezen. Heerlijk.

 15. Bourchih Fatima Beantwoorden

  Lijkt me een heel leuk boek 🙂

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Is het ook zeker 😀

 16. Marit Beantwoorden

  Al veel over het boek gehoord,ik wil het boek graag lezen op mijn vakantie adres.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Waar ga je heen? En het is zeker een fijn boek om te lezen op vakantie 🙂

 17. Lies Beantwoorden

  Het lijkt me echt een steengoed boek! Ik had er al wel het een en ander over gehoord, maar na jouw recensie wil ik het toch echt wel héél graag lezen!

 18. AR Neuteboom Beantwoorden

  Zojuist meegedaan, lijkt me een heerlijk boek!

 19. Debbie Beantwoorden

  Superleuke actie! Zelf zit ik ook vaak in de trein. De ideale plek om dit boek te lezen 😉

 20. Rita Beantwoorden

  Had al over dit boek gehoord. Ben er heel benieuwd naar. Ik ben een enorme lezer. Twee weken Frankrijk, 7 boeken, dus….

 21. Els Beantwoorden

  Naar het liedje “never marry a railroad man” van Shocking Blue heb ik nooit goed geluisterd…
  Mijn man werkt bij de spoorwegen, en elk jaar krijg ik een stapel gratis treintickets. Ik ben dus zeer vaak een “meisje op de trein”. En ik lees zeer graag, het liefst op de trein. Dit zou een ideaal cadeautje zijn!

 22. Marina Beantwoorden

  Oeeh jaa deze staat op mijn lees lijstje! Net op vakantie 6 boeken uitgelezen omdat ik helaas daar in het ziekenhuis ben beland en dus niet veel anders kon dan lezen. Maar nu is het dus wel tijd voor een nieuw boek!

 23. Nynke Beantwoorden

  Ik heb zeker weten mee gedaan aan deze winactie, omdat ik ontzettend van lezen houd en dit me een heel speciaal en geweldig boek lijkt. Ik vind de artikelen van Reizen met de Trein erg leuk en zelf reis ik ook vaak met de trein, dus dit boek lijkt me ontzettend interessant en passend!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.