Nieuws: Komt de Trans-Europ-Express (TEE) terug?

Het was natuurlijk te verwachten! Nu er binnen Europa hard wordt gewerkt aan de terugkeer van nachttreinen, komen er steeds meer mogelijkheden op het pad. Ook een aantal opgedoekte treinmaatschappijen zouden willen keren. Zo ook de Trans-Europ-Express.

Trans-Europ-Express

De Trans-Europ-Express of de TEE is in 1957 ontstaan om treinreizen binnen Europa toegankelijker te maken. Snelle, luxueuze treinen die elke dag zouden rijden naar binnen- en buitenland. De bekende rode TEE treinen reden in verschillende vormen door heel Europa. Dit concept heeft ruim 30 jaar bestaan en werd in 1987 vervangen door het ons bekende EuroCity. Eurocity nam alle bestaande routes over en voegde er ook nachttreinen aan toe. Helaas veranderde dit rond 2015 toen de interesse in nachttreinen enorm daalde en veel routes werden opgeheven. Gelukkig zijn er nu dus plannen om deze routes nieuw leven in te blazen.

Terug in 2025?

Volgens de Duitse krant Der Spiegel wordt er op dit moment nagedacht over het terugbrengen van een Europees treinennetwerk onder de naam van TEE en dit project zou in 2025 van start moeten gaan. Het idee is afkomstig van het Duitse ministerie van Verkeer en de trein zal dan ook geheel in een modern jasje worden gestoken. Het ministerie en de DB zijn hier al jarenlang over in contact en op dit moment liggen er 8 routes op tafel die rond 2025 in 2 fases zullen worden gelanceerd. Het gaat in dit geval om zowel dag- als nachttreinen. Er zal een aparte maatschappij worden opgericht, die noemen we even TEE2.0. Treinmaatschappijen uit alle Europese landen kunnen zich aansluiten en zich op deze manier ook binden aan het netwerk. De volgende routes liggen op dit moment op tafel. Links de ‘dagtreinen’ en rechts de ‘nachttreinen’. Zoals gezegd zal dit in fases worden opgezet en zullen de betrokken landen waarin onderstaande steden liggen wel moeten mee willen werken.

Uitgelichte foto: ©Hugh Llewelyn – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.