Nieuws: Frankrijk wilt 10 nachttreintrajecten hebben in 2030

We hebben al eerder een artikel geplaatst dat Frankrijk ook zijn nachttreinennetwerk wilt gaan uitbreiden. Op dit moment hebben ze 2 nachttreintrajecten en het doel is gesteld dat ze in 2030 uitgebreid hebben naar zeker 10 nachttreintrajecten.

Nieuwe nachttreintrajecten

Het spoor ligt er natuurlijk al en veel van deze ‘nieuwe’ nachttreintrajecten bestonden voorheen ook al, zowel in geheel als in delen. De Fransen kijken de indeling van de nieuwe trajecten ook een beetje af van de Nightjet Service, daar deze zeer succesvol is en willen dan ook samenwerkingen opzetten met de andere spoorwegmaatschappijen in andere landen. Maar het gaat in dit geval nog wel voornamelijk om trajecten in Frankrijk zelf. In juni 2020 werd er al voorgesteld om te beginnen met de volgende hoofdroutes: Marseille – Dijon, Marseille – Bordeaux, Tours – Lyon en Paris – Toulouse. Nu zijn er naast deze bestaande voorstellen ook aftakkingen van deze hoofdroutes voorgesteld zoals:

– Nice – Marseille – Avignon – Lyon – Orléans – Nantes – Quimper, gecombineerd met Nice – Marseille – Toulouse – Bordeaux;
– Nice – Marseille – Avignon – Lyon – Strasbourg – Metz gecombineerd met Nice – Barcelona en Nice – Genève – Zürich;
– Paris – Perpignan – Barcelona;
– Marseille – Parijs via Montpellier, Bordeaux en Tours met delen van de trein van en naar Bayonne en Latour de Carol.

Rijtuigen opknappen

De Fransen nemen niet voor niets zoveel tijd voor het terugbrengen van deze trajecten. Het hangt vooral af van het vele materiaal wat moet worden opgeknapt of moet worden gebouwd. Echter zijn er meerdere landen die nieuwe rijtuigen besteld hebben, dus het is nu vooral het moderniseren en opknappen van eigen SNCF rijtuigen. Op dit moment worden er in totaal 93 rijtuigen opgeknapt voor de bestaande en de nieuwe trajecten in 2021. In totaal zullen er ruim 600 rijtuigen opgeknapt moeten gaan worden om aan de vraag naar nachttreinen te kunnen voldoen. 2030 klinkt nog ver weg, maar gelukkig maakt Frankrijk in 2021 al een begin met het openen van de trajecten. In april 2021 wordt het traject Parijs – Nice geopend en in december 2021 wordt het traject Parijs – Tarbes – Hendaye geopend. Het is nog even wachten totdat alles gaat rijden, maar het begin is er.

Uitgelichte foto: ©Alfenaar – CC BY-SA 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.