Nieuws: De Alpine Express, een mogelijk nieuwe treinverbinding naar de Franse Alpen

Montagne Verte, een non-profit organisatie uit het gebied rond Morzine en Avoriaz in de Franse Alpen, timmert hard aan de weg om de Morzine vallei en omgeving zo duurzaam mogelijk te maken. Zo wordt er ook gekeken naar een nieuwe treinverbinding, de Alpine Express, zodat vliegen steeds minder nodig is.

Duurzaamheid staat voorop

Montagne verte bestaat al wel wat langer en heeft ondertussen al aardig wat bereikt, maar het leukste nieuws komt nog natuurlijk. Doordat er veel reizigers met het vliegtuig die kant op gaat, is ruim 70% van de CO2 uitstoot in deze regio afkomstig van het vliegverkeer. Nu is er onderzoek gedaan naar een mogelijke nieuwe treinroute vanuit Lille met een rechtstreekse verbinding naar Cluses (28 km van Morzine). Er is gekozen voor Lille, zodat zowel reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk als de Benelux makkelijk de rechtstreekse trein kunnen nemen en niet de overstap in Parijs hoeven te maken. En misschien nog wel het belangrijkste, waar een vliegtuig ongeveer 360KG CO2 uitstoot voor de reis, is dit voor een trein maar 30KG. Er zal dus een winst van 90% op de CO2 uitstoot inzitten.

Voldoende steun voor de Alpine Express

Op dit moment staat het project er goed voor. Er is al veel steun toegezegd vanuit verschillende regio’s en het traject bestaat in principe al. Het is nu voornamelijk de kwestie om een goede zaak op te bouwen en deze uiteindelijk te presenteren aan zowel de SNCF en Eurostar. Als deze twee bedrijven hier in mee gaan, dan zal er binnen een paar jaar een trein gaan rijden vanuit Lille richting de Franse Alpen, waarmee ook het vliegverkeer drastisch verminderd kan worden. Wij hopen natuurlijk van harte dat deze verbinding er uiteindelijk gaat komen, al zal het nog wel wat voeten in de aarde hebben.

Uitgelichte foto: ©Guilhem Vellut CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.