Nieuwe expo Train World – Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China

Het spoorwegmuseum in België, Train World, heeft een nieuwe en interessante expositie aangekondigd. Vanaf 7 mei 2021 t/m 10 oktober 2021 is de expositie –> Van Peking tot Hankow: een Belgisch avontuur in China te bezichtigen. Met deze tentoonstelling herbeleef je het onbekende, maar daarom niet minder indrukwekkende verhaal van de bouw van de Chinese spoorlijn Peking – Hankow die in het begin van de 20e eeuw het noorden en het zuiden van het land met elkaar verbond.

De spoorlijn van Peking naar Hankow (Wuhan)

In het jaar 1898 begon China aan één van de grootste spoorweg projecten dat het land ooit gezien had, namelijk de aanleg van de spoorlijn van Noord- naar Zuid-China. In een periode van 7 jaar werkten er meer dan 10.000 arbeiders aan dit project dat loopt van de stad Peking naar de stad Hankow (het huidige Wuhan). Uiteraard werd deze spoorlijn gefinancierd door Chinese en westerse investeerders, maar er kwam meer bij kijken. De aanleg van deze spoorlijn was een samenwerking tussen technici, arbeiders, ingenieurs en de Belgen. Op het moment van aanleg stond België bekend om de ontwikkelde industrie en de aanleg van spoorwegen. Er werd dan ook voor de 37-jarige Belgische ingenieur Jean Jadot gekozen om dit project te leiden. Het traject heeft een totale lente van 1214 km, waarbij het 125 stations passeert en gebruik maakt van 2420 bruggen, waaronder de 3km lange spoorbrug over de Gele rivier. Voor die tijd een zeer indrukwekkend.

Foto’s: ©Archives Jean Jadot (via Train World)

Expo video

Train World

In tegenstelling tot de Nederlandse Musea, is Train World geopend. Check de website voor meer info.

Uitgelichte foto: ©Train World

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.