Net als vroeger – Open dag Stoom Stichting

Het perron is afgeladen. Mensen staan dicht op elkaar en kijken halsreikend uit naar de trein. Het is wel vaker druk op het station van Gouda, maar eigenlijk nooit op een zondagmiddag om een uur of 12. Het zijn ook geen drukke zakenmannetjes of scholieren die staan te wachten op de trein. Langs mij heen schieten een paar kinderen enthousiast richting het perron. Opa’s en oma’s controleren de rugzakjes van hun kleinkinderen en groepjes vrienden staan klaar met een fotocamera. Ik kijk omhoog, naar het stationsbord. Het lijkt erop dat iedereen staat te wachten op de trein naar Den Haag. Verder wordt er niks aangegeven. Opeens hoor ik een hard geluid van een naderende trein, maar dan 10 keer harder. Een enorm zwart monster komt aanrijden en vult het station met een donkere rook. Kinderen springen enthousiast op en neer en mensen beginnen met de trein mee te lopen. De stoomtrein is gearriveerd en brengt ons vandaag naar de open dag van de Stoom Stichting Nederland (SSN). Dit alles ter eren van het 175 jarige bestaan van de Nederlandse spoorwegen.  Een ritje net als vroeger dus. Van Gouda naar Rotterdam.

Stoomtrein

Donkere wolken

Zodra de donkere zwarte stoomtrein tot stilstand is gekomen, verdringen de mensen zich om een plekje te kunnen bemachtigen in één van de oude rijtuigen. De coupés zitten gelijk bomvol, maar dat maakt niet uit. Om niks te kunnen missen van dit ritje hangen de mensen toch liever uit het raampje dan dat ze kunnen zitten. Het moet er voor een buitenstaander grappig uitgezien hebben. Al die kopjes uit het raam. Ik weet wel een plekje te bemachtigen en samen met een vriendin zitten we lekker knus in een coupe. Onze vriendjes hangen dus ook uit het raam, zo blij als een stel kinderen. Zodra de trein weer begint te rijden, zien wij donkere wolken langstrekken. De ramen zien ook bijna zwart van het roet. Nu snap ik ook plotseling waarom ze vroeger een speciaal grijs pak droegen als ze met de trein gingen. Op grijs zie je het vuil een stuk minder. Het ritje Gouda – Rotterdam duurt 25 minuten en voor we het weten komen we aan bij het stoomdepot van de SSN. Hier is het weer verdringen om het terrein op te kunnen komen, want iedereen stopt om een foto te kunnen maken van de trein die ze zo juist naar Rotterdam heeft gebracht. Ik geloof dat Nick uren om die trein had kunnen hangen, maar ik bezit niet over het geduld om daar op te wachten en sleep hem mee het evenementen terrein waar nog meer stoomtreinen op ons wachten.

Stoomtrein

Stoomtreinen, modeltreinen en nog veel meer treinen

Treinliefhebbers konden hun hart ophalen tijdens de open dag van de SSN. Buiten werden we opgewacht door nog meer stoomtreinen, waar iedereen op mocht om de locomotief van binnen te kunnen bewonderen. Ook reed er een speciaal kindertreintje op stoom. Binnen vond er een soort van treinmarkt plaats, waar marktlieden hun geliefde waar aan de treinliefhebber probeerde te slijten. Overal stonden kraampjes met treinspul. Bij één kraampje kon je oude spoorbordjes kopen, de ander gaf alleen informatie en weer een ander verkocht verschillende modelbouwtreintjes. Mijn opa had het waarschijnlijk prachtig gevonden. In de hoeken stonden tafels vol met modeltreinen. Mijn opa was echt een treinen fan en dol op het bouwen van zijn eigen modelspoorbaan. Hij had een heel dorp. In het depot hing een gezellige sfeer, wat mij ook een beetje deed denken aan een soort van Oktoberfest. Grote picknick tafels stonden in het midden van de hal en het rook er naar gebraden vlees en bier. Bij de kraampjes kon je heerlijke hamburgers halen of broodjes kroket.

Stoomtrein

Met de stoomtrein naar de kerstmarkt van Aken

De open dag van de SSN was een groot succes. Op de terugweg naar Gouda zat ik in een coupe met een jongetje en zijn opa en oma. Hij raakte niet uitgepraat over de vele treinen die hij vandaag had gezien en hield trots een klein treintje in zijn handen. “Als ik later groot ben, dan ga ik hier ook werken,” vertrouwt hij mij trots toe. Ik hoop het, want dit soort dagen zouden niet georganiseerd kunnen worden zonder de vele vrijwilligers. Een ritje met de stoomtrein is leuk voor jong en oud. Daarom is het ook zo leuk dat de SSN een stoomtreinrit organiseert naar de kerstmarkt van Aken, op 6 december. Ik hoop dat het tegen die tijd sneeuwt, want het lijkt mij heel mooi om met een stoomtrein door de sneeuw te ploeteren.

Bekijk hier het filmpje die wij hebben gemaakt van het vertrek van de stoomtrein uit Gouda:

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Bianca Beantwoorden

    Echt een onwijs leuk artikel om te lezen! Die foto’s vind ik ook zoo mooi, blijf er naar kijken haha

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Dank voor het compliment 😀 lief van je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.