Naast het spoor: Pizza Station Dolomiti – Obdam, Nederland

Wat je van ver haalt, moet wel lekker zijn. Ik blijf dat voor mijzelf herhalen terwijl ik de lange reis van Gouda naar Obdam maak, een plaatsje in Noord-Holland. Ik had nog nooit van Pizza Station Dolomiti gehoord, maar mijn moeder had er al vaker gegeten. Ze vond het wel wat voor onze website, had ze gezegd. De naam zegt het eigenlijk al. Pizza station. Een pizzeria in een oud station. Trein gecombineerd met pizza. En het was lekker!

Oud station

Pizza Station Dolomiti zit dus in een oud stationsgebouw. Ik ben Nick niet, dus er komt niet een hele ‘Terug in de tijd‘, maar een beetje geschiedenis is wel leuk.

Obdam is een oud dorpje in de gemeente Koggenland, Noord-Holland. Ik kom zelf uit Purmerend (ook Noord-Holland en redelijk in de buurt van Obdam), maar had nog nooit van deze plek gehoord. Het heeft ook maar één station, wat tevens ook het enige station van heel Koggenland is. Het station van Obdam werd in 1898 in gebruik genomen en treinen stoppen er nog steeds. Alleen het stationsgebouw heeft een andere functie gekregen en werd in 2014 een pizzeria, gerund door gastvrouw Gerda Bandelli en chef-kok Sergio Bandelli. De naam – Pizza station – werd door hun zoon Mauro verzonnen en is zeker passend. Het spoor loopt letterlijk tot aan de deur. Als ik in Obdam zou wonen en elke dag met de trein zou moeten, dan was ik nu tonnetje rond van de pizza geweest.

Pizza Station Dolomiti

Het eten

Genoeg over het station zelf. Op Amsterdam Centraal kan je ook pizza halen, dus wat maakt dit station dan zo bijzonder? Ten eerste omdat het geen New York Pizza is, maar echt een oud stationsgebouw. Het heeft charme en straalt gezelligheid uit. Ten tweede omdat het zo liefdevol gerund wordt door Gerda en Sergio. Ze hebben echt een mooie pizzeria en overal in het restaurant vind je persoonlijke aandenkens, zoals foto’s van het gezin aan de muur of een gepersonaliseerd schilderij. Ze staan als eigenaren direct in contact met de klanten en dat maak je niet zo snel meer mee tegenwoordig. Maar is het eten er ook lekker?

Wij kozen voor de Pizza-pasta proeverij. Drie gangen inclusief antipasti en dessert. Het was smullen. Als voorgerecht (antipasti) kregen wij een plankje met koud vlees (ham, worst, carpaccio) en een overheerlijke pizza Marinara. Vervolgens als hoofdgerecht verschillende pasta’s, nog meer pizza en een salade. Ik heb echt heerlijk gegeten. Je merkt echt dat er verse producten gebruikt worden en een goede rode wijn erbij hielp ook. De sfeer in het restaurant was ook prettig, met een drukke maar attente ober.

Leuk weetje: Sergio is ook ambassadeur voor de pizzalijn van Dr. Oetker en verzint voor de merk nieuwe smaken en producten.

Treinreizigers krijgen korting

Leuk nieuws voor alle pizza- en treingekkies! In April krijg je – tegen inlevering van je treinkaartje – de 2e pizza gratis!

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.