Met de Zuid-Afrikaanse stoomtrein terug in de tijd

‘We gaan met Thomas de trein’, juicht mijn tweejarige zoontje Raf. Hij heeft er lang op moeten wachten, maar vandaag is het zover. We gaan een ritje maken in de stoomtrein tussen Kloof en Inchanga. Op de meer dan 100 jaar oude Main Line, het eerste treintraject van Kwazoeloe Natal in Zuid-Afrika.

Dat we dit unieke uitje midden in de Zuid-Afrikaanse winter hebben geboekt, mag de pret niet drukken. Alhoewel door de gierende wind en harde regen kunnen we niet eens even rustig naar de stoomtrein kijken. We willen maar een ding en dat is zo snel mogelijk instappen! Maar eenmaal binnen grijpt het avontuur ons toch. De trein komt schokkend in beweging en we zien dikke witte rookpluimen langs de ramen trekken. We rijden! In een trein die dit al meer dan 100 jaar doet. Die door veel vrijwilligers met liefde voor treinen elke laatste zondag van de maand het traject aflegt tussen Kloof en Inchanga en weer terug.

Voor Raf is het een belevenis. Hij speelt graag met Thomas de trein en hij weet maar al te goed wat een locomotief is en wat een wagonnetje. En dan zit hij nu in een echte! Een grote! We rijden door de prachtige Valley of a Thousand Hills en in de grote wijde bochten hangen we samen uit het raampje. We zien Wesley de zwarte locomotief puffend over de heuvels rollen. Pfu pfuuuu, doet de fluit. ‘Pfu pfuuuu’, doen Raf en ik.

De Umgeni Steam Railway ligt in de Valley of a Thousand Hills bij Durban en rijdt elke laatste zondag van de maand. Om 8:30 en 12:30 uur vanuit Kloof naar Inchanga. Om 10:30 uur en om 15:00 vanuit Inchanga weer naar Kloof. Als je een retourtje koopt, dan heb je in Inchanga een uur om de ‘crafts and food market’ te bezoeken, paardje te rijden en een lekker kopje koffie te drinken. Als je de andere kant op rijdt en de pauze in Kloof hebt, neem dan een lekkere borrel in café Stokers Arms. Een retourtje voor volwassenen kost ongeveer 15 euro, voor kinderen 10 euro.

Over de schrijver:
NextDestination.nl is een online reisplatform voor de actieve reiziger. En natuurlijk horen daar ook treinreizen bij. Dit verhaal is geschreven door Rian die eerder een verhaal over de Umgeni Steam Rail publiceerde op NextDestination.
Logo_NXT_destination_horiz

 

 

Foto’s: © Gijs Hardeman

Comments

  1. Jacomijn - Safe and Healthy Travel Beantwoorden

    Gaaf hoor, zo’n oude stoomtrein! En dat in Zuid Afrika, heerlijk!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.