Met de trein naar het geluid van muziek – Dagje Salzburg, Oostenrijk

De steegjes vullen zich met klassieke muziek wanneer de avond valt. Als een sprookje lichten de lampjes op en krijgt het suikerzoete Salzburg een warme, maar bruisende sfeer. De geur van gebraden vlees vult de straten terwijl de winkels langzaam de deuren sluiten. De oogverblindende lichte stad verandert in een knusse en creatieve plek. De stad van muziek. Van Mozart en de familie Von Trapp. Van pastelkleurige barokke gebouwen. Middeleeuwse steegjes. En van besneeuwde bergtoppen en ijsblauwe meren. Salzburg is een erg fijne stad om een bezoekje te brengen met de trein.

Dagje Salzburg, Oostenrijk

Salzburg, de mooiste stad van Europa?

Het is misschien niet meteen de eerste stad waaraan je denkt voor een citytrip. Salzburg is niet flitsend zoals Londen of temperamentvol zoals Barcelona. Het is een grote stad met een knus uiterlijk. Typische Oostenrijkse barokke gebouwen, geschilderd in mierzoete kleurtjes. Hier heerst Mozart en de klassieke muziek. Witte, statige kerken maken deel uit van het stadsgezicht en boven alles torent het Hohensalzburg uit. Een middeleeuwse vestiging tussen al het Weense wit.

Mozart bezocht in zijn jeugd veel Europese steden. De Grant Tour met zijn familie bracht hem op diverse plekken, maar hij bleef van Salzburg houden. Het was volgens hem de mooiste stad die er bestond. Ik kan het alleen maar met hem eens zijn. Het is een schitterende stad. Een stad die het waard is om op je stedentrip lijstje te zetten. Het is een culturele stad vol onontdekte parels en geheimen. En mocht je een trip naar Oostenrijk niet zien zitten om enkel en alleen Salzburg te bezoeken? Dan kan je het geweldig combineren met een skivakantie.

Een dagje Salzburg

Nick en ik bezochten de stad twee jaar geleden toen wij voor ons werk als steward meegingen op de trein naar Zell am See. We verbleven toen in Zell am See en gingen dus maar een dagje naar het bijzondere maar regenachtige Salzburg. Genoeg om de bezienswaardigheden te bekijken, maar te kort voor zo een indrukwekkende mooie stad.

Salzburg in een dag – wat je niet mag overslaan:

Heb jij ook maar één dagje de tijd om Salzburg te bezoeken? Dan mag je dit niet overslaan!

 • Overal waar je kijkt torent de Dom van Salzburg bovenuit. De barokke kerk is echt een feestje voor het oog, zowel van binnen als van buiten. Loop ook vooral om de Dom heen. Je vindt er mooiste steegjes en pleintjes.
 • Ben je dol op de Sound of Music? Dan mag je natuurlijk ook het huis van de Familie Von Trapp niet overslaan. Het is zowel interessant voor musicalfans als voor geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog, want het werd van 1938 tot 1945 ook bewoond door SS-leider Heinrich Himmler. Nu is het een hotel.
 • Hou je van geschiedenis? Dan is een bezoekje aan de benedictijnerabdij St. Peter het ook waard. Dit is het oudste monument van Salzburg en dateert uit 696.
 • In de stad van Mozart kan je natuurlijk niet om hem heen. Bezoek daarom ook zijn geboortehuis. Een plek vol muziek waar je ook meteen iets meer leert over Mozart him self.
 • Voor het mooiste uitzicht van de stad moet je naar het kasteel Hohensalzburg. Met een kabeltreintje ga je omhoog en het is één van de meest prachtige middeleeuwse burchten die ik ooit heb gezien. Wij hebben hier toen ook geluncht, wat wel bijzonder was. In middeleeuwse sferen heerlijk eten.
Dagje Salzburg, Oostenrijk

Met de trein naar Salzburg

Toen wij naar Salzburg gingen, waren wij werkzaam op de Alpen Expres van Nederland naar Zell am See. Deze trein bestaat helaas niet meer. Echter kan je binnen 14 uur alsnog in Zell am See staan, tickets boek je hier! Vanaf Zell am See is het een uurtje met de trein naar Salzburg en de aansluiting is perfect. Lees hier meer over het station van Salzburg >>>

Ben jij wel eens in Salzburg geweest?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

 1. Willem Beantwoorden

  Jammer van de regen foto’s, maar leuk verhaal zo.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Dank je! En tja, het kan helaas niet altijd mooi weer zijn op reis 🙁 wat andere reismagazines en reisbloggers je ook willen laten geloven 😉

 2. Dion Beantwoorden

  Vind het juist wel wat hebben die regen. Kan niet altijd open lucht met zonnetje zijn. Salzburg heb ik toegevoegd aan mijn shortlist.

  • Kirsten Spooren Beantwoorden

   Salzburg is hoe dan ook prachtig, ook in de regen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.