Langs hoge kliffen en theevelden – Sri Lanka

Enigszins zenuwachtig staan we samen met nog een aantal backpackers en locals te wachten op de trein. Vertraging is hier niet vreemd, dus ons geduld wordt ook dit keer op de proef gesteld. Gelukkig is er voldoende te zien. Er worden steeds meer dingen het perron opgesleept die we in Nederland nooit mee zouden nemen in de trein. Van mega zware houten kledingkasten tot zakken vol met rietsuiker, alles gaat mee. Als eindelijk de trein aan komt rijden, 2 uur later dan verwacht, kan het avontuur beginnen. We nemen de trein van Haputhale naar Ella, volgens de Lonely Planet één van de mooiste treinritten van de wereld.

Haputhale – Ella

Nog net weten we plekjes te bemachtigen op de houten bankjes. Bij het raam zelfs! Zodra we het perron uitrijden weten we het al, dit gaat genieten worden! De eerste brug volgt al snel en vanuit het open raam heb ik een super mooi uitzicht op de voorkant van de trein. We rijden met nog geen 40 km per uur langs de steilste afgronden, prachtige watervallen en meest bijzondere dorpjes. Voor iedereen is dit een “normale” dag, maar wij kunnen niet stoppen met glimlachen en elkaar aanstoten. Oeh en Aah zijn op dit moment even onze favoriete woorden. Aan de rechterkant ben ik helemaal onder de indruk van een huis waarvan het dak vol ligt met kleding. Best een goede manier als je geen wasrek hebt! Terwijl Erick me alweer gebaart dat ik naar rechts moet kijken, omdat daar een wel erg mooie waterval te zien is. Niet alleen genieten wij van de uitzichten, maar ook de locals die bij ons zitten genieten. Zo mooi om te zien.

Een aantal locals in de trein - © Kirsten/Erick - Travelaar.nl
Een aantal locals in de trein – © Kirsten/Erick – Travelaar.nl

Na een rit van ongeveer twee uur op een houten bankje komen we aan in Ella om daar een paar dagen de omgeving te verkennen. Mooi om te weten: Deze gave treinrit heeft ons samen nog geen 30 eurocent gekost, 50 rupees.

Ella – Kandy

Na vier dagen Ella is het tijd voor de volgende treinreis. Wij nemen de trein van Ella naar de derde stad van Sri Lanka, Kandy. De mooiste treinreis die we ooit hebben gemaakt! Voor nog geen zes euro per persoon zitten wij zes uur lang met nog een aantal anderen in de eerste klas, de Observation Class. De achterste wagon van de trein waarvan de achterkant helemaal van glas is, zodat je de mooiste uitzichten hebt. Ook is het in deze klas veel rustiger dan in de tweede en derde klas, waardoor je genoeg ruimte hebt om in de deuropening te staan. Iets dat heel normaal is in Sri Lanka en waardoor je nog beter kunt genieten van de omgeving.

Het treinkaartje voor de reis van Ella naar Kandy - © Kirsten/Erick - travelaar.nl
Het treinkaartje voor de reis van Ella naar Kandy – © Kirsten/Erick – travelaar.nl

De ramen gaan open, muziek aan en het staren kan beginnen. Zes uur klinkt redelijk lang, maar van ons had deze rit nog wel langer mogen duren. Onderweg komen wij weer langs de meest geweldige landschappen, zien wij vrouwen thee plukken op de theeplantages en rijden we langs spectaculaire watervallen.

Tijdens de reis komen allerlei verkopers de trein bezoeken; fruit, snacks, koffie, frisdrank, water. Mocht je je eten en drinken zijn vergeten, hoef je je geen zorgen te maken dat je tekort komt.

De trein stopt onderweg op een aantal plekken en met name in Nuwara Eliya stappen veel mensen uit. Dit is de stop voor iedereen die Pedro Tea Estate, één van de bekendste theeplantages van Sri Lanka wil bekijken. Wij stappen hier niet uit, maar blijven zitten tot Peradeniya om vanaf daar een taxi te nemen naar Kandy.

Thee plukken op één van de theeplantages - © Kirsten/Erick - Travelaar.nl
Thee plukken op één van de theeplantages – © Kirsten/Erick – Travelaar.nl

Een aantal handige tips voor als je met de trein wilt reizen in Sri Lanka:

Treinen in Sri Lanka kennen een aantal verschillende klassen:
– Observation Class: Deze klas is niet in iedere trein beschikbaar en is vooral voor toeristen een mooie manier om veel van de omgeving te zien. Deze klas is te boeken voor een aantal treinen van Ella naar Kandy en andersom. De treinen vertrekken meerdere keren per dag, maar niet op ieder tijdstip is er ook een observation wagon aanwezig. Dit kun je van te voren checken op het station. Deze klas is een super manier om te reizen, maar onthoud wel dat je op deze manier minder snel contact legt met de lokale bevolking. Zij zitten namelijk vaak in de tweede of derde klas. Ook is deze klas redelijk prijzig. Voor de rit van Ella naar Kandy betaalden wij 1000 rupees per persoon, terwijl een kaartje voor de tweede klas rond de 150 rupees kost.

– Tweede klas: Deze klas kent twee verschillende kaartjes. Het kaartje mét gereserveerde stoel en het kaartje zonder. Wij adviseren om niet extra te betalen voor een gereserveerde stoel. Hier wordt namelijk weinig waarde aan gehecht en iedereen gaat gewoon zitten waar hij/zij wil. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt dus. Zo kochten wij voor de trein van Colombo naar Galle een kaartje met zitplek, maar uiteindelijk hebben we de hele reis in de deuropening moeten staan. Geen straf, want zo krijg je veel meer mee van de omgeving, maar toch zonde van het extra geld.

Derde klas: De derde klas is de klas die het meeste wordt gebruikt door de lokale bevolking. Deze wagon bestaan uit houten bankjes en zijn vaak helemaal overladen met mensen en spullen. Uit alle deuren hangen mensen en erg comfortabel is het niet. Van Haputhale naar Ella reisden wij derde klas en betaalden wij samen nog geen 30 eurocent.

Wij raden over het algemeen aan om een kaartje te kopen voor de tweede klas zonder gereserveerde plek. De tweede klas is net wat comfortabeler dan de derde klas en het is alsnog super goed te betalen. Zo betaalden wij voor een enkele reis Colombo – Galle 180 rupees per persoon, omgerekend 1 euro. (Alle prijzen december 2013)

Eén van de prachtige uitzichten tijdens de treinreis. - © Kirsten/Erick - Travelaar.nl
Eén van de prachtige uitzichten tijdens de treinreis. – © Kirsten/Erick – Travelaar.nl

Over Kirsten en Erick van Travelaar.nl

Kirsten/Erick-Travelaar.nlWij zijn Erick en Kirsten (31 & 31). Verliefd op elkaar en op de wereld. Op 11 januari 2016 hebben wij ons huis in Groningen ingeruild voor onze backpacks. Sinds 2008 schrijven zij over de reizen die zij gemaakt hebben op www.travelaar.nl. Zeker het volgen waard! Ook zijn ze te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.

 

Comments

 1. Bianca Beantwoorden

  Mooie foto’s zeg! Jeetje reizen met de trein is echt heel anders… Heel interessant om te lezen!

 2. Kirsten | Travelaar.nl Beantwoorden

  Dankjewel Bianca! Was een super gave reis en zeker een aanrader om naar Sri Lanka te gaan en de trein te pakken! Geweldige manier van reizen 🙂 Niet alleen in Sri Lanka trouwens..

 3. Robert | Traveljunks Beantwoorden

  Geweldig mooi dit! Als ik ooit in Sri Lanka kom, dan zal ik deze trip zeker overwegen.

 4. DeniseM Beantwoorden

  Jaaaa, ik heb ook met de trein in Sri Lanka gereisd (diezelfde naar het binnenland en ook nog -apart daarvan- een stukje naar het zuiden, langs de kust en verder de bus) en heb er absoluut geen spijt van! Deel van de rit tussen héél veel mensen in gezeten (in Nederland zou je nooit zo op een kluitje gaan zitten) en een deel van een rit heerlijk bij de open(!) deur gestaan.
  Wat ik wel héél irritant vond was dat wij heel vroeg op het station waren om vooraan te staan voordat het loket open ging, zodat we zeker wisten dat we plek zouden hebben en dat de Sri Lankanen zonder blikken of blozen op het allerlaatste moment zeer onbeleefd konden voordingen.

 5. jannie Beantwoorden

  Leukkkkk leuk leukkkkk

 6. Marcel Beantwoorden

  Sri Lanka is fantastisch! Een perfect land om per trein te ontdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.