Kleurrijk treintjes kijken – De SpoorParade

Tegenover mij zit een man. Strak in pak, aktetas naast zich. Ik geloof dat hij in de zeventig is. Zijn ogen stralen. Enthousiast deelt hij zijn kennis over treinen aan iedereen die het wil horen. Wij zitten in de trein naar Amersfoort en hebben dik een kwartier vertraging. Dat maakt volgens de meneer in pak niet uit. Er is geen haast. Zijn kleindochter staat wel op hem te wachten, maar het evenement loopt niet weg. Samen zijn wij onderweg naar de SpoorParade in Amersfoort en de parade van treinen vindt drie keer per dag plaats. We missen net die van 1 uur door de vertraging, maar er is er nog eentje om 3 uur dus hij maakt zich geen zorgen. Er zal genoeg te zien zijn op het evenemententerrein, hij vermaakt zich wel.

SpoorParade

Een dag vol treinplezier

Al weken werd er naar uit gekeken. Dit zou hét evenement worden van 175 jaar spoor. De SpoorParade ging het festival worden voor jong en oud, waarbij een keur aan treinen langs zou komen. Hier moesten wij natuurlijk bij zijn. De kleurrijke opening beloofde al veel goeds. Een vrolijke reuzenrad torent boven ons uit en her en der zagen wij wolken stoom. Kinderen stonden in de rij voor een kleine trein op een smalspoor en La Place was goed vertegenwoordigd. De Wagenwerkplaats in Amersfoort is veranderd in een vrolijke festival vol muziek, eten, plezier en natuurlijk treinen. Het is zelfs een beetje overweldigend, er is zoveel te doen op het grote terrein. In verschillende loodsen staan zowel oude als moderne treinen. In de treinen kan je terecht voor een gezellig bakje koffie of een film uit de oude doos. Ook is er veel ruimte om te leren en wordt er veel over de techniek uitgelegd. Kinderen kunnen zelf treinen besturen in een stimulator of in kleine treintjes rijden. Het festival is ook vooral leuk voor kinderen. Er is ontzettend veel voor ze te doen en te zien. Voor volwassenen zonder kinderen is het echter allemaal niet heel spannend. Veel treinen komen uit het Spoorwegmuseum en als je daar nu eenmaal bent geweest, zijn de treinen die je op de SpoorParade kan zien niet echt heel verrassend. Stiekem had ik gehoopt op meer bijzondere treinen. Treinen die niet rechtstreeks uit het Spoorwegmuseum komen. De SpoorParade bracht niks nieuws.

SpoorParade SpoorParade SpoorParade

Modeshow voor treinen

Drie keer per dag vindt er een daadwerkelijke spoorparade plaatst. Vanaf een tribune kunnen de bezoekers kijken naar verschillende treinen die langs komen rijden. Daar komen de bezoekers voor, want het evenement heet niet voor niets de SpoorParade. Wij hadden dus de parade van 1 uur gemist en gingen voor die van 3 uur. Al een uur van te voren zaten de tribunes al bijna helemaal vol en een half uur voor aanvang was het dringen geblazen. Met 10.000 bezoekers die de parade bezochten, kan je verwachten dat het druk wordt. Alleen zo druk had ik het niet verwacht. Er waren al vrij snel geen plekken meer vrij en buiten stond een rij teleurgestelde bezoekers. Het was de laatste show van vandaag, dus de mensen die nu nog buiten stonden, hadden pech. Ik dacht aan de man in pak die ik in de trein had ontmoet. Ik hoopte voor hem dat hij deze show wel kon zien, aangezien hij die van 1 uur gemist had. Vluchtig keek ik het publiek in. Nergens een grijs pak te bekennen, maar het was zo druk dat hij er best tussen zou kunnen zitten. De parade begon met een stel clowns en daarna kwam de eerste locomotief aan rijden. De presentatoren deden het leuk, maar de locomotieven waren niet heel bijzonder.

SpoorParade

Plussen en minnen

+ Leuk voor kinderen
+ Groot terrein, dus veel te doen
+ Erg gezellig met veel eettentjes en muziek

Zelfde treinen als in het Spoorwegmuseum
– Drie keer per dag de spoorparade show is echt te weinig. Had makkelijk vaker gekund om teleurstelling te voorkomen.

De SpoorParade is nog te bezoeken tot morgen. Ben jij al geweest? En wat vond jij er van?

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.