Internationaal treinreizen wordt weer mogelijk: hier moet je rekening mee houden.

Meer en meer landen openen op dit moment hun grenzen voor toeristen of hebben plannen om dit binnen twee weken te doen. Dat is voor veel reizigers een opluchting, maar toch gelden er nog wel wat maatregelen waar tijdens het internationaal treinreizen rekening mee gehouden moet worden.

Reisadvies

Het is natuurlijk erg fijn dat we weer kunnen gaan reizen, toch is het advies om alle niet-noodzakelijke reizen te staken. Dit advies geldt tot 15 juni, vanaf dat moment is het de bedoeling om het reisadvies te versoepelen. Dit zou dan inhouden dat je mag gaan reizen, maar wel op de veiligheidsrisico’s moet letten. Dit geldt dan natuurlijk niet alleen voor Nederland, maar ook voor alle andere Europese landen. Hou er dus altijd nog rekening mee dat een reis niet door kan gaan vanwege nieuwe maatregelen. Ook kan je nog steeds geweigerd kan worden in een land.

De maatregelen, wat verandert er?

Het treinverkeer heeft nooit geheel stilgelegen, in geen enkel land. Echter waren de grenzen gesloten, dus er was weinig internationaal treinverkeer mogelijk. Dit wordt vanaf begin juni grotendeels weer opgepakt binnen Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal treinen zal opgebouwd worden tot de volledige sterkte als voor de uitbraak. Het kan tot zeker eind augustus duren totdat alle internationale treinen weer gaan rijden. Hou er dan ook rekening mee dat het dragen van een mondkapje aangeraden wordt of soms verplicht is, daar voldoende afstand niet altijd mogelijk is. Niet elke trein zal catering of wifi aan boord hebben en het kan alsnog voorkomen dat een trein kan uitvallen. Het reizen in groepen is mogelijk, daar je met een maximum van 5 personen reist. Let goed op dat het niet volgen van deze maatregelen kan leiden tot boeten die variëren van €25,- t/m €3600,-.

Ik wil toch reizen, waar kan ik heen?

Op 15 juni zullen in veel landen de grenzen voor toeristen weer open gaan, het OV in de meeste landen gaat vanaf 8 juni weer grotendeels volgens de normale dienstregeling rijden. Speciale treinen zoals de ÖBB Nightjet of de panorama treinen in Zwitserland hebben andere data waarop er weer gereden gaat worden. De volgende landen zijn vanaf 15 juni (weer) te bezoeken: België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Polen, Tsjechië en Portugal. Check voor het plannen van je reis wel altijd het reisadvies van de Buitenlandse Zaken of van het land zelf. Deze informatie is toch altijd het meest up-to-date.

Speciale treinen

De ÖBB Nightjet rijdt op dit moment maar op een beperkt aantal trajecten, dit zal doorgaan t/m 25 juni. Vanaf 26 juni 2020 zullen alle trajecten van de Nightjet weer geopend worden voor treinverkeer. Dan hebben we nog Zwitserland, wat natuurlijk bekend staat om zijn vele panorama treinen. Het gewone OV zal vanaf 8 juni weer gaan rijden, de panorama treinen zullen weer gaan rijden tussen de periode van 8 juni t/m 4 juli 2020. Wegens een verwachte terugval van toeristen zullen ze het aantal treinen langzaam gaan opbouwen. De Bernina Express zal niet naar Tirano (IT) rijden, maar tot de Italiaanse grens. Uitstappen bij Poschiavo in Zwitserland wordt aangeraden. De bus van Tirano naar Lugano rijdt voorlopig ook nog niet.

Het plannen van je reis

Ondanks dat veel reizigers staat te trappelen om te gaan reizen, raden wij toch aan om altijd de reisadviezen te checken. Dit kan via de ANWB, NS International, Buitenlandse Zaken of via de websites van de betreffende landen zelf. Het boeken van treintickets via onze website is mogelijk, maar zorg dat je goed geïnformeerd bent en alle mogelijkheden goed uitzoekt voor je een ticket boekt. Waar je ook heengaat, we wensen je een fijne reis, maar let goed op!

Uitgelichte foto: ©Rob Dammers – CC BY 2.0

Nick heeft zijn hele leven lang al gereisd en heeft vele mooie momenten meegemaakt. Nu als fotograaf zijnde, probeert hij deze momenten alsnog op de gevoelige plaat te leggen. Zijn motto? Eén foto zegt meer dan duizend woorden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.