Het Parijs van het noorden – Lille

“Ongelooflijk,” zegt Nick als we door een klein straatje slenteren met de mooiste boetiekjes en chocolatiers. Hij is zichtbaar onder de indruk van het Franse stadje en zijn camera zit zowat aan zijn oog vastgeplakt. Om de paar seconden maakt hij weer een nieuwe foto. Ik snap waarom. Lille is echt een fotogenieke stad. Brede pleinen met statige huizen, knusse straatjes met leuke winkeltjes en veel historische gebouwen. De stad heeft veel weg van Parijs, maar heeft wel een eigen sfeer. Een perfecte stad voor een korte citytrip en met de Thalys van NS International ben je er zo.

Lille

Lille/Rijsel

Lille is een stad in het noorden van Frankrijk, dicht tegen de Belgische grens aan. De stad staat bekend als het Parijs van het noorden, maar wordt ook omschreven als een perfecte stedenmix van Antwerpen en Gent. Lille wordt ook wel Rijsel genoemd in het Nederlands/Vlaams. De namen Lille en Rijsel betekenen praktisch hetzelfde, namelijk op/bij het eiland (a l’sile – Lille en tot ijs(s)el – Rijsel). Het fijne aan Lille is dat het zo veelzijdig is. Fashionista’s vinden leuke winkelstraten en bijzondere boetiekjes, culinaire foodies worden verrast door de plaatselijke delicatessen en de historische toeristen vinden hier ruim tien eeuwen aan geschiedenis. Ook voor gezinnen is Lille erg leuk, want de stad heeft een mooie dierentuin. Parc Zoologique de Lille klein, maar erg leuk om doorheen te lopen. Leuke bijkomstigheid: de toegang is gratis.

Nick en ik zijn allebei meer de historische toeristen en bij de plaatselijke VVV stippelen we onze route uit op de kaart. Alleen al het gebouw van de VVV is de moeite waard om een kijkje te nemen. De Office de Tourisme de Lille is gevestigd in het 15e eeuwse Palais Rihour. Het gebouw werd in de 17e eeuw een stadhuis en toeristen kunnen een kijkje nemen in de kapel Salle des Gardes (waar de VVV zit) en de hertogelijke kapel Salle du Conclave. Het trappenhuis is heerlijk middeleeuws en de zalen zijn in een gotische stijl gebouwd. Na het beklimmen van treden in het trappenhuis, besluiten we dat we eigenlijk ook wel de belfort van de Kamer van Koophandel op willen. Een belfort is middeleeuwse wachttoren en in Lille kan je de belfort op. Helaas was hij toen wij er waren gesloten.

Bierstad

Lille is goed te doen per voet. Het is niet zo een grote stad. Vooral Vieux Lille is mooi om doorheen te dwalen en hier liggen ook de meeste bezienswaardigheden, zoals de kathedraal-basiliek van Notre-Dame de la Treille, het Hospice Comtesse en het geboortehuis van Charles de Gaulle. Vieux Lille is het oudste gedeelte van de stad en hier vind je ook de middeleeuwse straatjes en mooie gebouwen terug. Het is erg leuk om te verdwalen door de straatjes en zo verrassende hofjes en parken tegen te komen.

Lille
La Cathédrale Notre-Dame de la treille

Na een tijdje dwalen door Vieux Lille, wilde ik nog wat gaan shoppen. Lille heeft een aantal bekende kledingwinkels, maar vooral de kleine boetiekjes met kleurrijke kleding zijn erg leuk. Helaas kreeg ik te maken met een mopperende Nick, die heel graag verder wilde naar de Citadel van Lille. Uiteindelijk verloor ik het, maar we werden het wel eens over één ding: eerst een biertje. Lille wordt ook wel de Franse bierstad genoemd en heeft een aantal plaatselijke bieren zoals Ch’ti, maar er worden voornamelijk Belgische bieren gedronken. Aan de Rue Royale zit café L’Autrement Dit, een gezellig bruincafé met een ruime keuze aan bier. In Lille houden de restaurants zich aan typische Franse tijden en zijn vaak maar open van 12:00 tot 13:00 en dan pas weer vanaf 19:00. Hou hier rekening mee voor als je wil lunchen en dineren. Uiteindelijk aten wij een smerig lekkere zak patat in het park van de Citadel, vlak voor we de dierentuin in gingen.

Lille
Rue de la Barre

De Citadel van Lille werd in de 17e eeuw gebouwd door Vauban, die wel meer citadellen op zijn naam heeft staan in Frankrijk. De Citadel is alleen open op zondag, omdat het nog steeds gebruikt wordt als militair terrein. Het park rondom de Citadel is wel te bezoeken en een prachtige groene oase midden in Lille. Zoals gezegd vind je hier dus een dierentuin, maar ook een grote speeltuin.

Voor we met de trein terug naar Nederland gaan, drinken we nog een biertje. We zijn toch in de bierstad van Frankrijk! We kijken elkaar lachend aan. Wat een mooie stad is Lille toch. Zo dichtbij en toch heel Frans. Proost!

Lille is te bereiken met de trein vanaf Amsterdam en Rotterdam, voor maar €29,- met NS International (voorheen NS Hispeed)


f

Kirsten is verslaafd aan reizen. Zodra ze in Nederland is, begint het alweer te kriebelen. De trein is haar favoriete vervoersmiddel, vol avontuur en romantiek. Nog op de bucket list: een reis met de Oriënt-Express.

Comments

  1. Bianca Beantwoorden

    Lille vond ik ook erg leuk! Verrassend zelfs! Mooie gebouwen, fijne sfeer & heerlijk eten!

    • Kirsten Spooren Beantwoorden

      Dat vonden wij ook 🙂 en de biertjes!

  2. Pingback:Kinderen reizen voor €1 naar Lille in de herfstvakantie - Reizen met de trein

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.